Storjord Hotel

Storjord Hotel er Norges minste hotell

Norges minste hotell består av 4 rom og et kammers, og er en drøm av et trehotell fra 1920-tallet. Neste gang vi kommer til Storjord Hotel, blir det hånd i hånd med kjæresten.

I 1923 åpnet familien på Storjord hotellet som de drev ved siden av gårdsdrifta. Hit kom særlig bodøfolk for å nyte godt av klima og beliggenhet. Rundt påsketider gikk gjestene på ski, og om sommeren vandret de til fots. Så stilte de i spisestuen til middag. Kravene til hotellfasiliteter var nok mer beskjedne på 20-tallet.

Hotellet har fått nytt liv

I 1940, i forbindelse med krigen, stengte hotellet, og huset ble brukt som bolig fram til 1967. Fram til 1970 var det også telegraf på stedet. Ekteparet Camilla, som er oppvokst på gården, og Petter kjøpte bygningen i 2006 fra en slektning, og etter oppussing åpnet hotellet i 2009.

Restaureringen har vært respektfull

Takket være det tørre klimaet var bygningen i god stand, og mye av interiøret var også intakt. Under oppussingen la Camilla og Petter vekt på å bevare så mange overflater som mulig. Sengene er de originale fra den første hotelltida, laget på møbelsnekkeriet Russånes til åpningen. Skattejakt på loftet og på låven avdekket mange fine ting fra flere tiår på nittenhundretallet.

Stilen er landsens

Interiørene på rommene og i de to stuene fremstår med sammensatte førkrigsstiler. Tømmerrommet har tømmervegger, slik det nok sikkert var på hele hotellet på 1920-tallet. Suiten har grønnmalt trepanel, mens Kvitrommet og Blårommet har gammeldagse tapeter. Etasjeovner, vaskeservanter og bibelske bilder bidrar til stemningen. Da vi var innom en forsommerdag, lå hotellet i en blomstereng av hundekjeks og storkenebb, det suste fra elva og vi fikk servert geitramssaft i høye glass.

Dobbelttoalett er en sosial greie

Det eneste større inngrepet var å sette inn to moderne, delikate bad og et ekstra toalett, slike ting manglet fullstendig i 1923. De som søker den originale toalettopplevelsen, kan prøve de tre doble utedoene som står utenfor, toalettbesøk var nok mer sosialt før vannklosettene ble standard.

Frokosten serveres ved bordet

Overnatting er selvsagt med frokost. Hjemmebakt brød og rundstykker, egg fra frittgående høns og et utvalg pålegg blir servert ved bordet sammen med kaffe og jus. Siden de fleste er par, er det ett lite bord til hvert rom inne i den lille spisestua. Dermed er Storjord Hotel en av de få stedene i Norge som ikke har gitt etter for den praktiske, men akk så upersonlige frokostbuffeten.

Programmet består av fine turer

Mange ramler bare innom Storjord Hotel, fullstendig uforberedt på denne velbevarte perlen, på vei mot nord eller sør langs E6. 400 meter fra veien er her stille og rolig. TV, radio og internett er også langt borte. Andre velger bevisst å komme hit for å slappe av, vandre langs godt merkede vandrestier, noen på gyngende hengebruer over fossende elver. Junkerdalsura er en trang dal kjent for sin helt spesielle botanikk. Saltdal måler jevnlig de høyeste sommertemperaturene i Nord-Norge, av og til de høyeste i landet, og regnet blir hengende igjen over Svartisen i sørvest. Hotellet egner seg ypperlig til små helgeutflukter og romantiske opphold for kjærestepar.

«Norges minste hotell» stammer fra VG

Formuleringen stammer fra VG, som portretterte hotellet i 2012. Siden har det ikke dukket opp noen andre som har bestridt at Storjord Hotel med sine fire rom og et ekstra kammers er landets minste ordentlige hotell, så vi våger også påstanden. Storjord Hotel er bare åpent om sommeren.

Visit Bodo