Surf på venstrebølgen på Unstad i Lofoten

Venstrebølgen i havet ved Unstad er en av de beste i verden. Proffene kommer på høsten og vinteren til Lofoten, mens de snille sommerbølgene passer for nybegynnere.

Je skar laga surfbrætt på sløyden

Surfingen kom til Unstad i 1963. Da hadde noen lokale gutter vært til sjøs og havnet i Australia. Der hadde de prøvd seg på bølgerittets edle kunst. Så lagde de surfbrett på sløyden på den lokale skolen, inspirert av et cover på en Beach Boys-plate, og fikk prøvd det ut. De oppdaget også at surfbrett er en bra damemagnet. Lenge var surfingen bare en artig lek, men fra 1990 av har det vært drevet mer seriøst på Unstad. Marion Frantzen ved Unstad Arctic Surf, Lofotens eget surfeoperatør, beskriver surfing som en mektig naturopplevelse, «det er en vanvittig følelse å ligge i havet».

Gigabølgene kommer på høsten og vinteren

Om høsten og vinteren er bølgende mest stabile, og da kommer de erfarne surferne fra hele verden for en helt spesiell surfeferie. Venstrebølgen som raser inn med høststormene er blant de aller beste i verden, og man er temmelig sikker på å få surfet mye. På tøffe dager på høsten og vinteren må Unstad sies å være for de dyktige, erfarne surferne. Nybegynnere kan imidlertid prøve seg på Flakstad lenger vest i Lofoten, og Unstad Arctic Surf formidler transporten dit ut. Verdens surfeelite syns at Unstad er et helt annerledes sted; her er det ingen kø for å få surfet, det er meget godt med plass. Det enestående vakre landskapet, nordlyset over brenningene om kvelden og det trolske vinterlyset setter en stemning som er helt annerledes enn på mer tradisjonelle surfesteder.

Sommeren er for nybegynnere

Det er lenger mellom de store, rå bølgene om sommeren. De snillere sommerbølgene passer bedre for nybegynnere. Da kommer både familier, voksne og pensjonister for å prøve seg en helg i bølgene. Profesjonelle instruktører med mange år bak seg på all verdens surfestrender står for instruksen. I begynnelsen er man bare ute i vannet til livet, og etter hvert som man blir sikrere, går man lenger ut. Og alle kommer seg opp på brettet! Når man har lært seg dette, vil man kunne surfe under gode forhold hvor som helst på surfestedene rundt i verden.

Selv mor kommer seg opp på brettet

Marion Frantzen fra Unstad Arctic Surf forsikrer at surfing slett ikke er noen ekstremsport. På surfecampene om sommeren dukker det opp alt fra barnefamilier til pensjonister, og alle kommer seg opp på brettet. «Det er som å lære å sykle, når du har lært det, kan du det!». Unstad Arctic Surf har investert i de beste våtdraktene og de sikreste brettene. De har også gjennomarbeidede rutiner for sikkerhet og livredning. «Men bank i bordet, hittil har det ikke hendt noe alvorlig her», sier Marion.

Unstad Arctic Surf tilbyr full pakke

Unstad Arctic Surf tilbyr utleie av surfbrett og drakter, enkel overnatting i hytter og matservering. Man kan kjøpe enkeltvis, eller bestille en pakke. Erfarne surfere vil like seg best høst, vinter og vår, mens nybegynnere kan komme hele året. Nybegynnerne kan nemlig dra til Flakstad om det er for tøft på Unstad.