Utforsk grottene ved Harstad

På fastlandet innenfor Harstad ligger det flere grotter. Fred Åge Hol tar gjester med på grottevandring, og du kan velge mellom en nybegynnergrotte og en utfordrende grotte for dyptpløyende.

Resshellaren i Skånland er en svært lett tilgjengelig grotte. Riktignok må man sette seg på baken og ake seg fem meter inn, men så er man inne i en stor sal hvor det er høyt under taket. Her er det ingen steder man kan falle ned, og man går seg ikke vill. De fleste med klaustrofobi klarer også å oppholde seg her. Kalkstein og dryppstein finnes i massevis, og Fred Åge forteller gjerne mer om grotter og grottevandring. Alt i alt er Resshellaren en fin introduksjon til det underjordiske Norge.

Season

Duration

1-4t

Difficulty

Lett – Vanskelig

Bankettsal finnes i fjellet

En så tilgjengelig grotte kan brukes til mye . Fred Åge har servert både kaffe og suppe her inne, gjerne på hvit duk i skinnet fra brennende kandelabre. En gang hadde han til og med en musiker som spilte på neverlur. Den særpregede lyden passet godt blant dryppsteinene. Fred Åge har hatt med både barnehager og pensjonister, så dette er grotte for de fleste.

Trollkjerka er for viderekomne

Trollkjerka er en større grotte rett ved Evenes flyplass. For å gå inn i Trollkjerka må man ha kontroll med evt. klaustrofobi og man må være førlig, fordi man må åle og krype seg fram innimellom. Man kan likevel absolutt gå inn selv om man aldri har vært i en grotte før.

Trollkjerka har mange utganger

Trollkjerka er målt til Norges 11. største grotte, men innen grottemåling er det bokstavelig talt store mørketall. Én inngang er rett og slett et hull i bakken man kan ramle oppi, heldigvis ligger den svært avsides til. Herfra er det 40 høydemeter ned til Kirkesalen, den største grotta, og hele 70 meter til det lavest målte punktet. Det heller imidlertid slakt nedover, så det er ikke snakk om store fall. Enannen inngang går via en elv som plutselig forsvinner inn i berget, det såkalte Trollkjerringtaket. Vadende i elva kan man ta seg inn i grotta.

Fosser i berget © Fred Åge Hol

Kirkesalen og sakristiet er sentrum

Sentrum i Trollkjerka er Kirkesalen, et mektig rom med dryppsteiner og bruset fra en elv. Her inne er det plass for hundrevis av mennesker. Sakristiet, en mindre sal rett innenfor, er derimot helt stille. Fred Åge er usikker på hvorfor en lang, smal og imponerende høye gang kalles Oraklet, «men jeg pleier å si at det bare å spørre om alt her inne», ler han.

Du føler deg som inne i en levende organisme

Passasjen mellom Kirkesalen og Sakristiet minner om filming fra kroppens indre organer, mener Fred Åge «man føler seg som inne i levende organisme». Effekten kommer av det trolske lyset fra lyktene og de spesielle steinformasjonene på grotteveggene.

Grottevandring er for (nesten) alle

Fred Åge tar små og store grupper med inn i fjellet på forespørsel. Mens Resshellaren altså er for de aller fleste, er Trollkjerka for dem som er i form. Du bør derfor ta en prat med Fred Åge om hvilken tur som passer deg. Du bør imidlertid under ingen omstendigheter begi deg inn dit alene. En kort tur til Resshellaren tar en knapp time, mens en lengre runde inne i Trollkjerka tar opp mot tre timer. «Da er du sliten» sier Fred Åge.

Visit Harstad

Les mer om annet å gjøre i Harstad-området på Visit Harstad.