10 spennende reisetips i Finnmark

I Finnmark står eksotiske og unike opplevelser for store og små i kø. Her 10 konkrete tips for sommerferie helt i nord.

Mangfoldige Finnmark har så uendelig mye å by på, og det er nesten en håpløs oppgave å plukke ut bare noen få destinasjoner. Men bare nesten! Her kommer nemlig 10 reisetips som vil gjøre din ferie innholdsrik, spennende og minnerik i vakre Finnmark!

Finnmark har en unik bredde i tilbudet for den reiselystne – med alt fra samiske opplevelser langt inne på eksotiske og øde Finnmarksvidda, til elleville havfiskedrømmer på åpent hav ute på kysten. Naturen i nord er like unik som menneskene som bor der. Fellesnevneren er rausheten og gjestfriheten. Knapt noen plasser føler du deg bedre ivaretatt enn helt i nord. Det kan være langt mellom husene, og kanskje er det noe av forklaringen. En annen forklaring kan være at Finnmark alltid har vært et samlingspunkt for mange ulike nasjoner og folkegrupper. Finnmarkingen er vant til å ha besøk.

Det som også er bra med Finnmark er at det er enkelt å komme seg hit. Veiene er i all hovedsak gode, det er stort sett bare sydeuropeere som tror det er nødvendig med ekstreme offroadbiler for å komme hit. Du besøker alle reisemålene i denne saken med helt vanlig personbil som utgangspunkt.

Det er ikke mindre enn 11 flyplasser i Finnmark. Du kan reise direkte til Finnmark fra Oslo og Tromsø. Oslo er bare knappe to timer Tromsø cirka 30 minutter unna Finnmark med fly. Mange av flyplassene har dessuten bilutleie som ikke tømmer feriekontoen. Dermed kan du sy sammen din Finnmarks-drøm enten ved å kjøre din egen bil til nord, eller du kan fly hit og leie bil.

Her har du 10 konkrete reisetips for deg som vurderer å besøke Finnmark i sommer. Utvalget er variert både innholdsmessig og geografisk.

1. I storfiskens rike på Sørøya

Havfiske med popstjerne Bilal som guide hos Big Fish Adventure i Hasvik på Sørøya gir spesielle opplevelser du ikke finner andre steder. Mamma Mona og pappa Ahmads bedrift har høy standard for overnatting, digre fisk som «hverdagskost» og en guide som synger som en gud. Bilal vant som mange husker «Stjernekamp» på NRK i fjor. Når han ikke står på scenen, arbeider han i familiebedriften på Sørøya, hvor han og kollegene tar med seg kunder på drømmefiske ute i havgapet.

Selve Sørøya er verd et besøk i seg selv, med en vill natur og en gjestfrihet du knapt har opplevd maken til. Her finner du store vidder med gode fiskevann og det er bratte fjell som stuper fryktløst ned i havet. Et havområde som for øvrig er regnet som et av verdens mest fiskerike. Sørøya har rekorder på mange ulike fiskeslag, deriblant torsk og kveite. Med guidet tur er du sikret både fisk og god sikkerhet. Finnmarkskysten er nemlig ingen spøk værmessig. Ikke bli overrasket om du kommer tilbake fra fisketuren og har opplevd alle fire årstider. NB: Husk ullongsen!

2. Havøysund – nasjonal turistveg

Vi holder oss på kysten. Neste stopp er Havøysund. Fiskeværet Havøysund kommunen Måsøy har nemlig en av landets 18 nasjonale turistveger. Og det er ikke tilfeldig at veien utover langs halvøya har havnet på den eksklusive listen. Her er du bare på 233 meters høyde på det høyeste, likevel får du følelse av å være på høye snaufjell. Nettopp fordi det er akkurat snaut det er på halvøya. Tregrensen ligger på høyde med kaistolpene og det er en stor prestasjon om du finner ly for vinden som kan piske innover fra havet.

Hver eneste 6700 meter av veien er en opplevelse. Her har du Nordishavet på den ene siden og bratte fjell og klipper på motsatt side. Er du heldig, så får du øye på både havørn og reinsdyr.

Veien ender i Havøysund. Her er den nemlig blindvei, og eneste måte å komme seg tilbake, er samme vei. Eller; det er ikke helt riktig. Du kan også kjøre om bord på Hurtigruta, som ankommer Havøysund, og reise enten nordover til Nordkapp, eller sørover til Hammerfest.I Havøysund kan du besøke Havøygavlen, som er halvøyas høyeste punkt. Her får du en spektakulær utsikt til utsikt til Nordishavet, Rolvsøya og Ingøya. For øvrig finnes det mange flotte fotturer i området. Fellesnevneren er nydelig utsikt og åpent hav så langt øyet rekker.

3. Sykkelbyen Alta

Alta er Finnmarks største by og tilbudene står i kø for den aktive. De siste årene har terrengsykling blitt en svært populær aktivitet i byen – ikke minst takket være rittet Offroad Finnmark som arrangeres på sommeren. Rittet går i ulike traséer fra år til år, og på den måten er det etablert flere hundre kilometer med spennende sykkelstier.

Du kan ta med din egen sykkel og sykle ukesvis om du har god tid. Eller du kan dra på tur med noen av de lokale sykkelguidene som tar deg med til de aller beste stiene. I Finnmark har fjellstuene på vidda en viktig rolle. Disse ligger cirka 30 kilometer fra hverandre, og ble oppretter på 1800-tallet, for å sikre trygg reise for embetsmenn som fartet mellom kommunene. I dag har fjellstuene åpent hele året og tilbyr oppredd seng og kortreist mat som skiller seg fra alt annet du har smakt. Fjellstuene er ideelle for terrengsyklisten, her kan du planlegge etapper på alt fra 25 til 125 kilometer. Bruker du guide, så kan du overnatte i Alta – også her med de nydeligste rettene med lokale råvarer.

4. Mollisjok Lodge

Det er hit kjendiskokker fra sør setter kurs for å hente inspirasjon. Og det er Mollisjok Lodge NRK besøker når de skal produsere TV-programmet «Der ingen kunne tru at nokon kunne bu». Fjellstueoppsitter Per Edvard Johnsen er født og oppvokst midt i hjertet av Finnmark. Han har gjester fra hele landet på besøk og serverer de beste råvarene fra vidda; kokt reinkjøtt (selvfølgelig), stekt røye, gjeddefiskekaker (bare glem å be om oppskriften!) og naturligvis multebær.

Fra Alta er det halvannen times kjøretur. Det er 17 kilometer til fjellstua fra fylkesvei 92. Du kan bli hentet med terrengbil og transportert inn til Mollisjok. Eller du kan velge beina. Du får en skikkelig smak av Finnmarksvidda om du velger å gå innover. Sykkel er også et bra alternativ om du behersker terrengsykling. I Mollisjok kan du nyte viddas ro (her er det ingen mobildekning), du kan dra på fisketur med stanga eller du kan gå på tur innover vidda. Her er det hvilepuls 24 timer i døgnet og middagen er klar når den står på bordet.

5. Snowhotel Kirkenes

I Finnmark kan du nå oppleve vinter hele året – det har Snowhotel Kirkenes sørget for med sitt høyteknologiske og kreative snøhotell. Her kan du møte huskyhunder, rasen du kanskje kjenner fra Finnmarksløpet og Lars Monsens mange eventyr. Du får også nærkontakt med valper og reinsdyr. Når Kirkenes er målet, åpner det seg for mange spennende opplevelser og aktiviteter. Sørg for all del å ikke gå glipp av fersk kongekrabbe!

Snowhotel Kirkenes har etablert en spennende sommerleir i idylliske Sandnesdalen. Her kan du kjøre hundevogn eller gå på fjelltur med huskyer. Hvis havet lokker, så kan du dra på safari med RIB-båt, eller du kan du prøve deg på havfiske etter torsk og kveite. Russland er bare noen kilometer unna når du er i Kirkenes. I motsetning til «ubåtkaptein» Harald Heide Steen, så kan man faktisk se denne grensen. Og du kan vurdere ta en dagstur til vakre Pasvikdalen. Her kan du padle eller gå flotte turer i skogen. Og er du riktig heldig, så får du et glimt av bamsefar eller bamsemor. I Pasvikdalen er det nemlig landets største forekomst av bjørn.

I sentrum av Kirkenes by ligger Andersgrotta. Der får man en guidet omvisning hvor man også viser en følelsesladet film fra krigens dager. Besøket gir et innblikk tilbake i tiden hvor Kirkenes i 2. verdenskrig var den nest mest bombede by etter Malta.

6. Engholm Husky Design Lodge

Rett utenfor Karasjok, ved elvebredden til Karasjohka, finner du et sted som skiller seg ut. Her har Finnmarksløp-legenden Sven Engholm (11 seire på den lengste distansen) bygget sitt paradis, med vakre tømmerhytter og masse lekre detaljer – både innvendig og utvendig. Engholm flyttet fra Sverige til Nord-Norge på 1970-tallet, på jakt etter et uberørt sted å slå seg ned på. Utenfor Karasjok fant han det han søkte, og her driver han nå stedet og aktivitetene sammen med Christel Finne. Hun arbeider med skinnprodukter og har blant annet produsert skinnplaggene som crew og gjester bruker.

Engholm Husky tilbyr flere aktiviteter sommerstid. Du kan for eksempel bli med på villmarksafari med pakkhunder. Hundene bærer 7 til 10 kilo bagasje på sommeren. Du får ansvar for din egen hund på turen. Turen inneholder fire dager vandring på vidda og tre netter ned overnatting i lavvo.

Du kan også delta på ulike dagsaktiviteter hos Engholm Husky. 30 av trekkhundene tilbringer «sommerferien» på en øy, mellom 15. juli og 15. august. To ganger om dagen slippes hundene løs. Da løper de rundt og svømmer i vannet. I tillegg arrangerer Engholm kanoturer og kortere fotturer med pakkhunder. I Karasjok kan du også benytte anledningen til å besøke Sapmi Park.

7. Seiland

Bli med på dagstur til Melkevannene i fabelaktig vakre Seiland Nasjonalpark. Seiland Nasjonalpark omtales som en av Norges vakreste nasjonalparker. Turen inkluderer RIB-båttur Alta-Bekkarfjord på morgenen, guidet fottur til og fra Melkevannene og retur til Alta sen ettermiddag. Guide er fjellgeita Lise Ottem som har skrevet boken «Altaturer». Det er en fordel med sånn passe god fysisk form og være i stand til å vandre en lang dag i variert og kupert fjellterreng. Men Lise tilpasser tempo etter turfølgets ønsker og tar gode pauser ved behov. Distansen er på 12 km, og du bestiger 700 høydemeter.

Det er mulig Jon Almaas brukte ørlite ironi da han sa dette i 71 grader nord. Vi derimot, vi mener det helt alvorlig! «Seiland, vårt favorittland». Seiland Nasjonalpark ble rangert som nr. 1 av alle nasjonalparkene i fastlandsnorge av en som har gått til den høyeste toppen i dem alle. Seiland Nasjonalpark ligger i Alta og Hammerfest kommune. Øya er den nest største i Finnmark, bare slått av Sørøya. Du finner to isbreer på Seiland; Seilandsjøkelen og Nordmannsjøkelen. Disse er Skandinavias nordligste og lavest liggende isbreer.

8. Båtsfjord Brygge

I Båtsfjord – blant mange regnet som Norges fiskerihovedstad – får du delikatesser fra havet til terningkast 6. Bryggen i Båtsfjord er sentral på mange måter. Det er her verdiene kommer på land. Få kommuner i Norge genererer mer inntekter per innbygger enn Båtsfjord, når fisken kommer inn til fiskemottakene. Bare det å få et innblikk i fiskeriindustrien er en opplevelse i seg selv.

Men det finnes mer spennende på brygga. Reiselivsbedriften Båtsfjord Brygge har gjort seg bemerket med sine gastronomiske delikatesser og et personale som bidrar til at du føler deg hjemme fra første sekund.

I Båtsfjord kan du selv prøve deg som fisker. Du kan nemlig leie trygg og god båt som tar deg ut til fiskefeltet. Båtsfjord Brygge tilbyr rorbuleiligheter med sjarm og god standard, eller fine hotellrom.  Syltefjordelva, som ligger nært Båtsfjord, er en meget god lakseelv. Terrenget er goldt med vakkert og lett å bevege seg i. Båtsfjord har egen flyplass.

9. Vardø og Hamningberg

Vardøs historie er fascinerende og skremmende på en og samme tid. Heksebrenningen på 1600-tallet førte til at nesten 100 innbyggere ble henrettet og mange brent på bålet, som følger av det som ble karakterisert som trolldom. Det er et eget minnemonument over de som ble drept under hekseprosessen, og «Steilneset» er en del av prosjektet de nasjonale turistveger. Dette er en 100 meter lang hall som beskriver de sterke historiene.

Vardøhus Festning ble etablert så tidlig som i 1307, av Kong Håkon V Magnusson. Det er bygget flere festninger etter den tid, og dagens festning ble reist i 1734-37. Vardøhus Festning fungerer som et museum med den innholdsrike historikken til festningen.

Veien ut Varangerhalvøya er en av de 18 utvalgte Nasjonale Turistveger. Kjøreturen ut mot ishavet byr på barsk og spektakulær natur, med månelandskapet ut mot Hamningberg som klimakset. Hornøya er regnet som en av Norges beste fugleøyer. Den ligger bare noen minutter med båt fra Vardø.

10. Nordkapp

Det er umulig å komme utenom Nordkapp når man snakker om Finnmark. Men her skal du få et tips som er mye bedre enn bilkjøring og kø inn til platået: Reiselivsbedriften Destinasjon 71 grader Nord arrangerer nemlig ATV-tur over Magerøya, hvor du får oppleve det arktiske landskapet på en eventyrlig måte. Med ATV får du utforsket Nordkapp fra helt andre sider enn hva som er vanlig. Turen går fra sentrum av Honningsvåg, opp fjellet og nordover til Nordkapp-platået. Det er flere fotostopp underveis og du får god guiding om Magerøya.

Turen avsluttes på natta og da har du muligheten til overnatting i rorbu i idylliske Sarnes, noen minutter unna Honningsvåg sentrum. Dagen etter kan du dra ut på kongekrabbe-safari. Kongekrabben er et av Nordkapp kommunes viktigste eksportprodukter. På utflukten får du god innsikt i alt om denne fascinerende skapningens historie. Og selvfølgelig får du servert fersk kongekrabbe – servert med brød, sitron, majones og god drikke. Når måltidet er avsluttet gjør kapteinen båten klar for å frakte deg og følget tilbake til Honningsvåg.

Og om du fortsatt ikke er «mett» på inntrykk, så kan kapteinen ta deg med på en fantastisk RIB-safari rundt Magerøya og opp til Nordkapp igjen. Da får du se platået fra en helt annen vinkel.