6 gode grunner til å legge familieferien til Tromsø i sommer

Ta med familien din på en unik ferie som både er lærerik, annerledes, og full av opplevelser. Skap felles minner i Tromsø-regionen i sommer!

Tromsø har et urbant bysentrum med alt dere trenger under ferien, enten det er å hilse på storkobber på Polaria, dra på museum, gå på shopping eller spise is på koselige kafeer. Det beste av alt er at storslått natur er å finne bare fem minutter unna! I Tromsø får dere alt; de meningsfulle aktivitetene, spennende naturopplevelsene og en by som har alt dere trenger på en familieferie.

Fjellheisen. Foto: Vegard Stien

1. Lek og moro for hele familien i Telegrafbukta eller på Charlottenlund

I Tromsø kan dere skape deres egen lek og moro i parkene Charlottenlund eller Telegrafbukta. Ta på dere fritidsklærne, finn frem grillmaten og hygg dere sammen i en av Tromsøs mest populære parker.

På Charlottenlund finnes det et stort klatrestativ dere kan boltre dere i, ballbinge, sandvolleyballbane, og ikke minst en gøyal sykkelløype. Det er to gapahuker med bålplass og benker hvor dere kan spise og kose dere sammen. Hvis far eller mor skulle kjenne på treningslysten, så finner dere naturligvis også løpebane og tuftepark.

Telegrafbukta ligger idyllisk til sør på Tromsøya og er på lik linje med Charlottenlund et yndet sted for lokalbefolkningen. «Bukta» er prydet av store gressletter, bergknauser, svaberg og hvite strender. Her finnes sandvolleyballbane, treningspark, benker, bålplasser, flotte turstier og mye mer. Tøffe barn og voksne tar seg selvfølgelig også et forfriskende bad fra stranda i Telegrafbukta

2. Dra på fisketur og fang deres egen fisk

Hvem i familien er den beste fiskeren? Har dere eget fiskeutstyr kan dere dra til idylliske Hella på Kvaløya. Her kan dere fiske fra svabergene og etterpå kan dere grille fisken dere fanget selv. Takket være de sterke havstrømmene får man som oftest napp. Dere kan hygge dere rundt en av de fine bålplassene, og nyte den magiske utsikten mot Ryøya og de 1200 meter høye Bentsjordtindene. Området har også gamle hus fra Tromsø sentrum som er flyttet ut til Hella, og gir området en ekstra sjarm. Enkelte dager om sommeren er det kafe på Hellastua hvor man kan kjøpe en is eller pølse til sultne mager. Området har godt med parkeringsplasser og er et populært utfartsmål også for lokale familier. Ikke glem å stoppe ved helleristningene som ligger på Skavberg, på venstre side av veien rett før du kommer frem til Hella.

Tromsø byr naturligvis også på flotte arrangerte fisketurer fra båt, både gruppeturer og private turer som kan skreddersys for akkurat din familie.

3. Bli kjent med Alaska huskyer

Vær en valpetrener for en dag sammen med dyktige handlere og lær hvordan valpene trenes til å bli sledehund! På valpetrening tas våre små firbente venner med ut på tur i villmarken i nærområdet til Tromsø Villmarkssenter, og øver på å gjøre ulike øvelser. Hvis dere ønsker litt mer utfordring, er det også mulig å dra på vandretur med voksne huskyer i frisk arktisk natur.

Gå på Husky Cafe og nyt pølser, is, vafler, kaker og varm drikke. Her kan du besøke hundegården med 200 snille huskyer, både voksne hunder og valper som alle elsker å få kos og oppmerksomhet.

4. Besøk Tromsøs eget badeland

Visste du at vi har vårt eget badeland med sklier, bølgebasseng, boblebad og mye mer? Enten dere vil nyte varmen i dampbadet, eller ta en iskald dukkert i kaldkulpen, så kan vi garantere en gøy dag for hele familien! På Tromsøbadet finnes det noe for enhver smak og alder. Glem ikke å svømme ut i utendørsbassenget og nyte utsikten til Kvaløya.

Tromsøbadet. Foto: Vegard Stien

5. Ut på tur, aldri sur

I Tromsø finnes det over 1000 fjelltopper av ulik høyde og framkommelighet, og det er enkelt å komme seg til fantastisk natur rett utenfor sentrum.

Om du ønsker å ta en vandretur med små barn, kan vi anbefale Varden (159 moh.) som er det høyeste punktet på Tromsøya. Varden ligger i kort avstand fra Tromsø sentrum, men har flott natur rundt og er en av de mest framkommelige toppene i Tromsø. På toppen kan dere nyte en nydelig utsikt over byen og Tromsøbrua, samt Ishavskatedralen og Fløya på fastlandet. Mot vest ser dere Sandnessundbrua og Kvaløya.

Reiser dere med større barn, ta gjerne en tur til Fløya (671 moh.) via Sherpatrappa. Sherpatrappa har over 1000 trinn og går opp til fjellplatået ved Fjellheisen (Storsteinen 421 moh.). Fra Storsteinen er det bare å følge stien videre oppover mot Fløya.
På toppen av Fløya får dere noe av den beste og mest spektakulære panoramautsikten over Tromsø. Det er alltid godt med en pause på Fjellstua med is, vaffel, brus eller en varm matrett om dere blir sultne.

Hvis dere har større barn som vil ha enda litt mer utfordring, kan dere legge i vei mot Brosmetinden (525 moh.) på Kvaløya. Startstedet ved eidet mellom Rekvik og Tromvik ligger ca. en times kjøretur fra Tromsø, og da kan dere nyte utsikt mot vakre strender i Grøtfjord underveis. På toppen får dere formidabel utsikt mot storhavet på yttersida av Kvaløya. Turen egner seg fint på kveldstid med midnattssol om sommeren, men kan også være en minnerik opplevelse andre tider av året.

Fjellheisen. Foto: Gunnar Magne Berg

6. Bli en Tromsøekspert i sommer

Lærerikt for barna og morsomt for hele familien! Hold utkikk etter maskotene Julia og Rijiá når dere besøker byens attraksjoner. Her skal barna løse spennende og ulike typer oppgaver på hver attraksjon som er med i konkurransen “Tromsøeksperten”. Klarer dere å samle 3 stempel i stempelheftet deres, er barna med i trekningen av flotte premier. Stempelheftet finner dere hos attraksjonene eller i Turistinformasjonen. Dere vil lære dere masse kule ting dere nok ikke visste om Tromsø fra før, og kanskje er det akkurat deres barn som blir årets Tromsøekspert?

Den meningsfulle, lærerike og opplevelsesfylte familieferien får du i Tromsø. Velkommen til en uforglemmelig sommer i den arktiske hovedstaden!