Andøya er stedet hvor hval, vitenskapsmenn og vikinger møtes

Andøya, lengst nord i Nordland og Vesterålen, ligger nærmest dyphavet. Dermed er det få steder i landet du får følelsen av osean, av verdenshav, som her. Tar du med venner og familie hit, er dere garantert et helt annerledes opphold.

Få øyer har så mye særpreg som Andøya; en åpen kyst ut mot storhavet, beitende hvaler, fuglefjell og en urgammel fiskerkultur. Vennegjenger og familier kan bruke trivelige og komfortable sjøhus og rorbuer som base, og så utforske denne øya og havet utenfor.

Opplev hval ved Andøya

Ingen steder i Norge kommer dyphavet så nært land som utenfor Andøya. Eggakanten ligger bare en halvtime ut med båt, og havet her ute myldrer av liv. Dermed kommer de store spermhvalhannene inn for å jakte på blåkveite og blekksprut. Den største oksen heter Glenn, og når han jakter i dypet, holder de andre guttene seg borte. Dere kan reise ut hele gjengen, og kjenne suget i magen når den store hvalsporen løfter seg mot Senjafjellene og Glenn går ned på 1000 meters dyp.

Den imponerende havhørna

Opp av havet stiger den koniske Bleiksøya. Her ute er bestanden av havørn tettere enn nesten noe sted. Om vinteren er havfuglene forsvunnet, og ørna kan ikke lenger værekresen. Derfor er den hele tida på vingene på jakt etter bytte og kan ses der oppe. Og vær du trygg på at den ser deg før du ser den!

Fantastiske Bleiksstranda

Bleiksstranda er en hvit, finkornet sydhavsdrøm av en strand. På klare, fine vinterdager går man hit for å høre drønnet fra fjerne stormer i bølgene, for å bygge sandslott og skrive navnet sitt i sanda. Ellers er det jo bare å sette seg på gressbakken innenfor å se utover på ingenting annet enn en nesten umerkelig svakt buet horisont. Står sørvestkulingen på, blir det et intenst, heftig og tvekroket møte med elementene.Bleiksstranda har nemlig temperament og humørsvingninger. Fiskeværet Bleik er en urgammel bosetting med kompakt landsbybebyggelse, til dels av eldre dato.

Det svarte fjellet Måtind

Fjellet Måtind like ved er en svart kontrast, noen av Europas eldste bergarter gjør selve fjellet svart. Turen opp er tung i støytene, men med en høyde på 408 meter er det oppnåelig for de fleste. Utsikten herfra tar inn hele yttersida av Andøya, med Bleiksøya, og yttersida av Langøya i sør. På den nordlige delen av Andøya finnes det flere fine topper, og alle er bratte, men ikke altfor høye og egner seg til de fleste.

Andenes

Andenes er et lite bysamfunn på rundt 3000 mennesker, og var gjennom historien en av kystens viktigste fiskevær, og det finnes adskillig eldre bebyggelse. Det rødmalte Andenes fyr fra 1859 kan dere klatre opp i og møte uendelig havblikk. Kanskje dere ser hvalen Glenn også? Ellers anbefales en tur i havna, og kaffe på stedets trivelige konditori. Rett sør for Andenes ligger Andøya Space Center, hvor det sendes ut raketter og satelitter.

Utsikt mot den vakre Bleikstranda (©)

Langs nasjonal turistveg

Nasjonal turistveg fører langs yttersida av Andøya, den veien som følger det åpne havet. Helt uvant for oss nordmenn finnes det ingen beskyttende skjærgård, Atlanteren står rett på. Her er det bygd flotte stoppesteder og rasteplasser, for eksempel ved den karakteristiske klippen Bukkekirka. På de små bosettingene står husene i rekke mellom de åpne myrene bak og storhavet foran, det hele har en særpreget skjønnhet. 

Vi anbefaler også