Emilien Gigandet

Bli med på byen i Longyearbyen

Verdens nordligste shoppingrunde kan du foreta i hovedgata i Longyearbyen. Her finner du mye du ikke hadde forventet å finne 1100 km fra Nordpolen. Og noe som bare kunne vært her.

Langs hovedgata i Longyearbyen er de fleste servicefunksjonene samlet, både kafeer, restauranter, butikker, post, bank og det nyåpnede kulturhuset ligger strategisk nært. Et skuterdresskledd publikum og små, diskret skilt med ”vennligst sett fra deg geværet her” sier likevel noe om høyarktiske forhold. La det være sagt med en gang; du reiser ikke til Svalbard for å shoppe, men det er likevel artig å sette av litt tid i sentrale Longyearbyen på vei til skutersafari eller kajakkpadling.

Shopping i Longyearbyen er vel verdt det

Siden Svalbard er moms- og avgiftsfritt, er det gjerne litt billigere her. Utvalget er forbausende stort, noe som kan forklares med den relativt gode kjøpekraften i en befolkning som betaler lite skatt, er høyt utdannet og/eller jobber lange skift i gruver.

Ofte stilte spørsmål

Les mer hos Svalbard Reiseliv på www.visitsvalbard.com 

I selve Longyearbyen trenger du ikke være bekymret for isbjørn. Men hold deg i tettbebyggelsen om du ikke har gevær.

Det er ikke moms på varer, så i prinsippet koster alt 25% mindre. Vi anbefaler spesielt friluftsutstyr, siden svalbardianerne vet mye om dette feltet og kan gi gode råd. Hvorvidt du ønsker å kjøpe noe på Nordpolet, blir derimot opp til deg.

Hva skal man kjøpe?

Utvalget av friluftsutstyr i sportsbutikkene er relativt imponerende. Den friluftsvante betjeningen har omfattende erfaring med bruk av utstyret under høyarktiske forhold, så her får du god hjelp. Mote og interiør er det heller ingen mangel på. Nordpolet er stedet for avgiftsfritt man kan drikke og røyke.

Ta kaffen på byen også

Verdens nordligste kaffebar serverer espresso og quiche, som om den skulle ligget langs en bulevard. Tungt yttertøy i store hauger røper imidlertid det kalde klimaet. Det mangler heller ikke på både gourmetmat og enklere pizza og burger på byens spisesteder.

Nattelivet er hektisk og inkluderende

Om man velger å bruke noen år av sitt liv på Svalbard, er man nok relativt selvgående og uforferdet. Lange, mørke vinternetter sporer til kontaktskapende virksomhet, og da blir utelivet en morsom og inkluderende opplevelse. Kravene til antrekk er ikke så store, det er viktigere å stille med godt humør. Nattelivet inkluderer flere barer, alle utstyrt med et imponerende flaskebatteri av dyre brennevinssorter. Publikum er også svært sakkyndig og finneset.

Ikke glem forstedene

Ikke alt ligger i sentrum. Legendariske Huset, som tidligere fungerte som kulturhus med kino og scene, har en legendarisk restaurant med en gedigen vinkjeller liggende for seg selv oppe i dalen. Mari-Anns polarrigg på Skjæringa har både vinterhage med thairestaurant, spa og bar med badestamp. Om du kun er antrukket i selskapsanorakk, er taxi en del av servicetilbudet i Longyearbyen.