Bodø er en kul, moderne, livlig nordnorsk metropol og kulturby midt mellom spisse tinder, skjærgård og åpent hav. Om dagen skaper havet et fantastisk vinterlys, og om natta danser nordlyset over Vestfjorden.
Et flammende nordlys som tegner seg av mot Landegos silhuett på en strand ved byen., eller nordlys over hvite vidder og mektige tinder på Saltfjellet; Bodø ligger i nordlysbeltet rett nord for Polarsirkelen, og har mye nordlys. Er overraskende mildt kystklima gjør ventetida behageligere enn noe annet sted i nordlysbeltet. Ellers er det mye vakkert lys på dagen også, når vannet fra Vestfjorden utenfor og Saltfjorden innenfor speiler seg i en klar vinterhimmel.
Hvordan finner du fram til Bodø?
Til Bodø kommer du med bil, båt, buss, fly eller tog.
Du kan besøke Visit Bodø på deres egne sider
Ja, i klart vær er det veldig gode sjanser for å se Nordlyset i Bodø.
Ja, du kan dra med både båt og fly til Lofoten fra Bodø.
Konserthuset Stormen er Bodøs storstue
Konserthuset Stormen er Bodøs nye praktbygg. Storsalen er tegnet for å få maksimal akustikk, og en konsert fra Stormens ambisiøse konsertprogram vil gi ørene en nytelse kun de aller beste saler kan tilby. En stille stund med vid havutsikt loves om du går opp den monumentale trappa til andre etasje på det nye biblioteket i samme kompleks. Stramme moderne linjer varmes og myknes av lyst tre og utsikt til Nordlandskysten i store vinduer.
Nordlandshistorien finnes i Bodøsjøen
Bodin er en gammel bygd som nå inngår i byen Bodø. En god halvtimes gange utenfor sentrum ligger den gamle steinkirken fra 1200-tallet, med et rikt barokkinteriør fra 16-1700-tallet. Prestegården huser i dag Nordland Kultursenter med ulike kulturinstitusjoner i de gamle husene mellom de store løvtrærne. Galleri Bodøgård har stadig nye utstillinger, samt en stor egen kunstsamling som de stiller ut smakebiter av. Like ved ligger Nordlandsmuseet i Bodøsjøen, med 14 gamle hus ned mot fjorden, et idyllisk vandreområde hvor man kan gå en tur i fjæra. Kaffen tas på «Hjerterommet» på Nordland Kultursenter. Her ligger også det nye Jektefartsmuseet, som stiller ut den eneste bevarte nordlandsjekta og samtidig forteller historien om tørrfisktransporten fra Nord-Norge til Bergen gjennom fem hundre år.
Kjøttkakene på Løvold eller nordnorsk gourmet, valget er ditt
Elegante, ambisiøse spisesteder i Bodø kombinerer det franske kjøkken og de nye trendene med de nordnorske råvarene. Kaffepausene skjer helst på byens kaffebarer, her får du kaffen slik du vil ha den. På Løvold har bodøværingene spist kjøttkaker og erterstuing i generasjoner. Møsbrømlefsa, dette lune overflødighetshornet av en lefse, bør man ikke gå glipp av, den serveres flere steder. I motsatt ende av kulhetsskalaen står de to elegante skybarene på toppen av hvert sitt hotell.
Bodø har det mildeste klimaet i nordlysbeltet
Selv om Bodø ligger nord for Polarsirkelen, er vinteren langt fra arktisk. Barmark er mer regelen enn unntaket i byområdet, særlig på begynnelsen av vinteren. Dermed kan man gå uten ullundertøy og storsko mye av tida. Vindjakke er imidlertid påkrevd, Bodø ligger nemlig ytterst ut mot Vestfjorden, og står dermed først i velkomstkomiteen når stormene langs Golfstrømmen treffer kysten. Noen ganger kan man stå på moloen og puste inn stormen, andre ganger er det best å sitte høyt oppe i en skybar og følge med. Når landvinden biter i øreflippene fryser imidlertid sølepyttene og stjernene gnistrer. Da blir det nordlys!
Kjerringøy er Nord-Norges best bevarte handelssted
Det gamle handelsstedet på Kjerringøy, kjent fra Knut Hamsuns romaner, er dronningen blant handelsstedene i Nord-Norge. Den legendariske handelsmann Zahl kontrollerte den økonomiske virksomheten i området herfra, og bygningene er usedvanlig godt bevarte eksempler på 1800-tallets trearkitektur med velbevarte interiører. I vintersesongen har Kjerringøy åpent hver lørdag utenom januar, og er en flott dagsutflukt fra Bodø.
Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannsstrøm
Dette naturens under rett utenfor byen gir fire forestillinger om dagen i det opptil 400 millioner kubikkmeter vann skal presse seg igjennom et 150 meter bredt sund mellom havet og den store Saltfjorden innenfor, alt i opptil 40 kilometer i timen. Da blir havet til en fossende elv, full av strømvirvler. Her kan man også oppleve Magic Saltstraumens film om nordlyset og Saltstraumen.
Lokalsamfunnene i fjorden og ute på øyene er verdt et besøk
Pendlertoget til Fauske og Rognan følger Saltfjorden innover fra det milde kystklimaet inn i vinterlandet. Man kan hoppe av på Fauske eller på Rognan, drikke kaffe og så ta toget tilbake. I en helt annen retning går lokalbåten ut til øysamfunnene rett utenfor Bodø.