Tor Arne Vest

Bukta er kulest under midnattssola

Utendørsfestival 200 mil fra Nordpolen? Klart det, når det er lyst dag og natt, er det tid for å feire sommeren med rock’n’roll tre dager til ende. Bli med på Bukta!

Bukta er en rockefestival i Telegrafbukta, et friluftsområde og badestrand på sørspissen av Tromsøya. Festivalen går av stabelen rundt midten av juli, midt i den deilige, lyse sommerferieperioden, fra torsdag til lørdag. Her spiller de beste nordnorske og norske bandene, samt et solid internasjonalt innslag, og publikumsoppslutningen er imponerende.

Ofte stilte spørsmål

Buktafestivalen foregår tredje helga i juli, akkurat de siste dagene av midnattssola i Tromsø

Bukta blir utsolgt tidlig, så er Bukta det du kom til Tromsø for, må du booke så fort du kan. Er du av den spontane typen, kan du jo kjøpe billetter som noen prøver å selge. Ganske mange gjør det helt på slutten, fordi planene endret seg. Men da risikerer du å måtte høre på bassen mens du sitter inne i sentrum og vansmekter.

De fleste som går på Bukta, er tromsøværinger og folk fra Troms ellers som kjenner folk i byen. Dermed går det ikke så mange hotellrom. De siste årene har det ikke vært noe problem.

Både nordnorske og internasjonale band kommer

Motörhead, Iggy Pop og Patti Smith fra USA, Kent og The Cardigans fra Sverige, Thin Lizzy fra Irland, Biffy Clyro fra Skottland og The Pretty Things fra England er blant de mange internasjonale artistene som har spilt på Bukta gjennom mer enn et tiår. Også de store norske navnene, slik som Kaizers Orchestra, CC Cowboys og Monica Heldal har Bukta på samvittigheten. Det som imidlertid særpreger Bukta er den store nordnorske manifesteringen. Sivert Høyem, Violet Road, Mari Boine, Hekla Stålstrenga og Senjahopen er blant de store nordnorske navnene de senere årene. Nye band på vei oppover får også prøve seg, kreftene bak Bukta er dypt forankret i nordnorsk musikkmiljø, og ønsker å fremme så mye bra nordnorsk musikk som mulig.

Stemningen er høy i midnattssol og midnattsregn

Tromsø-sommeren er full av overraskelser. Det ene året bades festivalen i midnattssol, og det svømmes på stranda. Neste år står nordvesten iskald inn over festivalområdet, og ullongsene og polvottene finnes fram. Tromsøværingene er vant til å kle på seg, og takler det. Publikum er dominert av tromsøværingene, men har også et solid innslag av tilreisende fra resten av Nord-Norge. Dette er med andre ord en god anledning til å møte Nord-Norge hjemme

Øl og sjømat er Bukta-menyen

En festival i byen med verdens nordligste bryggeri serverer ikke Heineken. Det er selvsagt Mack det går i, og for anledningen har bryggeriet brygget et eget Bukta-øl. Vanlig Mack og det øvrige ølsortimentet er selvsagt også tilgjengelig. Fesk og potedes er festivalens egen vri på fisk’n’chips, wraps av matjessild, sushi, ishavsburger og flere typer hval serveres også, og sjømat er festivalens kulinariske varemerke. En fiskehjell settes også opp, og så deles det ut gratis tørrfisk.

Bukta når ut over festivalgjengerne

Lørdags formiddag inviteres alle til et gratis og alkoholfritt arrangement i Bukta. Familier, ungdom som er for ung til å slippes inn og alle andre som ikke kan være med om kvelden, får dermed anledning til å smake på festivalstemningen. Bukta er også synlig i sentrum, 2 kilometer nord for festivalområdet. Når siste ekstranummer er spilt i Bukta og nattekulda kryper inn, samles de hardbarkede på Studenthuset driv til heidundrende, musikalsk nachspiel.