Den Gyldne Svalbardhøsten

På Svalbard vil mange på fastlandet tro at det er vintertilstander hele året, og det nordnorske ordtaket «Den fineste dagen i året, det er sommeren.» er nok også noe mange tror om øygruppa her på 78 grader nord. Spør du en lokal derimot vil du kunne få høre om alle de fantastiske variasjonene i lyset, temperaturen og dyrelivet fra sesong til sesong. I tillegg til nordlysvinteren, solvinteren, og polarsommeren finner man den gyldne Svalbardhøsten. Det skal sies at høsten her oppe er veldig kort, men i gjengjeld er den enda mer intens og vakker når den står på for fullt.

En rest av sommer med forsmak av vinter

Når slutten av august nærmer seg aner man at Svalbardhøsten står på trappen når fuglene på Svalbard gjør seg klare for å reise sørover igjen, midnattssola takker for seg, og den stadig kaldere lufta oppi fjellene gjør at man av og til kan våkne til fjelltopper som nesten ser ut som at de har blitt pyntet med melis over natta. Etter hvert som sola dag for dag tilbringer mindre og mindre tid over øygruppa byr den på sine siste solstråler som bader Svalbards fjell og fjorder i gyldne farger ut september og frem til starten av vinteren i oktober. Da begynner dagene å bli stadig kaldere, og melisdrysset på fjellene kryper nærmere dalbunnene.

Sommeropplevelser I ny fargedrakt

Selv om sommeren er på hell når høsten begynner på Svalbard så betyr ikke det at det er slutt på aktivitet- og opplevelsestilbud ute i Svalbardnaturen. Sommeraktiviteter som fotturer, båtturer, hundekjøring med vogn og kajakkpadling fortsetter gjennom høsten, men kombinert med de gyldne høstfargene man kan være heldig å oppleve på en god solskinnsdag gjennom denne sesongen.

Festivalsesongen starter

I den lille arktiske «metropolen» Longyearbyen på Svalbard er dette en periode både lokalbefolkning og besøkende virkelig ser frem til, og da ikke bare på grunn av det gyldne lyset. «Festivalsesongen» på Svalbard starter virkelig for fult i løpet av høsten i det man nærmer seg mørketiden og dens musikkfestivaler i Longyearbyen. Longyearbyen Litteraturfestival i september og matfestivalen Smak Svalbard i oktober er faste årlige arrangement man kan oppleve i løpet av høsten, noe som gjør dette til en perfekt sesong for både lesehester og «foodies»!

Foto: Jarle Røssland

Din trygghet på svalbard

Den spektakulære øygruppa på 78 grader nord byr på unike omgivelser og dyreliv som man ikke finner på fastlands-Norge. Kanskje aller mest kjent blant dyrelivet på Svalbard er isbjørnen, som både er et fascinerende og farlig. Isbjørnen på Svalbard er totalfredet, og det finns ikke noen turer som tilbyr noen form for oppsøking av isbjørn. Det er mulig å treffe isbjørn overalt på Svalbard gjennom hele året, og den kan angripe svært fort og uten forvarsel. Som besøkende på Svalbard er det derfor sterkt anbefalt å delta på organiserte turer med en lokal profesjonell guide med kunnskap om og utstyr til å håndtere møter med isbjørn. Sammen med en lokal og profesjonell guide er din sikkerhet ivaretatt slik at du kan ha fullt fokus på opplevelsen.