Destinasjon Sápmi – nyt naturens fortellinger

Mange som reiser til Finnmark for første gang, vil straks oppleve naturen her som annerledes. Og det med god grunn. For på mange måter er Finnmarksvidda og Finnmarkskysten uslipte diamanter – samtidig som landskapene og naturen er diamanter skapt av istiden. For Europas siste villmark er her, men den er ikke uberørt. Finnmarksvidda og finnmarkskysten byr nemlig på opplevelser for både store og små – i reinens, elgens, myggens, fiskens, sjødyrenes og villdyrenes rike. Dette er blant de få plassene igjen i verden, hvor det faktisk er så stille at du kan høre naturen puste. Høre ørreten og røya vake på blankpolert vann, en blodtørst mygg på jakt etter sitt bytte, og reinsdyrene vandre fredfullt over myr, lyng og snø.

Hos oss kan du enkelt komme deg på fjelltoppene, i motsetning til lenger sør i landet, hvor du må klatre opp de høye og spisse fjellene til fots. Her kommer du faktisk skremmende nær følelsen av å befinne deg mellom himmel og jord, fordi skillet mellom himmel og horisont bokstavelig talt nesten blir visket ut i samspillet mellom himmelens og landskapets farger.

En historisk reise gjennom naturlandskapet

I takt med at isen trakk seg tilbake, flyttet folk etter. Langs hele kysten av Finnmark, og helt inn til indre strøk, finner man derfor spor etter gamle bosetninger. Bosetninger som viser at folk så seint som for 12 000 år siden allerede valgte å bosette seg i enkelte områder. Hvem og hvor de valgte å bosette seg var heller ikke tilfeldig. De eldste sporene etter bosetninger i området, er samiske bosetninger, etterfulgt av norske, finske og kvenske. Her på Finnmarksvidda og langs Finnmarkskysten finner du derfor et fantastisk samspill mellom den samiske, norske, finske og kvenske kulturen. Vi beveget oss etter årstidene og ressursene, fra kysten, elva, skogen og vidda og det gjør vi fortsatt, akkurat som for 12 000 år siden.

Der hvor det tidligere ble brukt hest, båt, ski og reinsdyr for å komme seg frem – har det nå blitt byttet ut med ATV, snøscootere, biler, og andre fremkomstmidler. Slik har naturen blitt lettere å nå, også for de som ikke bor her. Selv om vi har ønsket innovasjon, utvikling og moderne fremkomstmidler hjertelig velkommen – så har vi fremdeles beholdt den bærekraftige tankegangen både i vår kultur, men også i vårt levesett. Det skal være enkelt for både oss og deg, å kunne oppleve og nyte våre unike natur- og kulturskatter. Likevel er det viktig for oss å ikke ødelegge mulighetene for at kommende generasjoner kan gjøre det samme. Det å legge igjen minst mulig spor i naturen, er det vi lever for, og er også grunnlaget for alt vi gjør.

Å få komme inn i en reindriftssamisk families hverdag, å få bli med en lokal reiselivaktør på jakt og fisking, vandring, scooterkjøring, hundekjøring m.m. vil alltid skje på deres og naturens premisser. Mange av våre opplevelser krever ingen tidligere erfaring og heller ingen spesielle ferdigheter, så det skal være lett for deg å utforske vår spektakulære natur sammen med lokalkjente – eller alene. For vi som bor her deler mer enn gjerne på det vi har å tilby – av både kultur og naturopplevelser.

Destinasjon Sápmi, Finnmarksvidda til Finnmarkskysten
– opplev indrefileten i Finnmark –

Nesseby

Dra på en kulturhistorisk vandring gjennom landskapet på Mortensens Kulturminneområde i Nesseby kommune innerst i idylliske Varangerfjorden. Her finnes spor etter bosetting i form av teltringer, tufter, urgraver, offerplasser og fangstgroper på strandlinjer etter tidligere tiders havnivåer. Det som ble funnet under de arkeologiske utgravningene på Mortensnes, kan du både se og lese mer om på Várjjat Sámi Museum i Varangerbotn.

Når du likevel er i området, finnes det ikke noe som gir et større adrenalinkick enn å dra på kongekrabbe- eller havfiske sammen med en lokal fisker. Avslutt kvelden med å bo i toppmoderne hytter designet etter gamle sjøsamiske tradisjoner med badstue og panoramautsikt utover Varangerfjorden. Eller unn deg en kveld på et samiskinspirert minihotell med fortellinger om den sjøsamiske og reindriftssamiske kulturen i Nesseby.

Kongekrabbe. Foto: Varanger Lodge

Tana

Tana er Finnmark i miniatyr, med høye fjell, vidder, fjord, dype daler og milevis lange sandstrender. Tana er et eldorado for friluftsmennesket, jegere og fiskere, så her finner du en rekke perleturer, fiskevann og fjell, som du lett kan utforske på egenhånd, men som også en rekke av våre lokale reiselivsaktører gjerne tar deg med til – enten til fots, med hundespann, ATV, bil eller båt.

Her kan du også ta deg en dagstur til Rástegáissá – et av samenes hellige fjell, eller til rullesteinstrendene i Tana. Rullesteinene er et resultat av en flere tusen år gammel kjærlighetshistorie mellom havet og bergsorten i området, så for at vi og kommende generasjoner skal få mulighetene få oppleve de glattslipte rullesteinene i det spektakulære panoramalandskapet også i fremtiden, så ber vi deg også om å la steinene bli igjen etter ditt besøk.

På Tana museum kan deu lære mer om bosetningene i og langs hele Tanadalen, og museet huser en rekke bygninger, gjenstander og fortellinger om den tradisjonsrike norske, finske, samiske og kvenske elvekulturen i Tanadalen. Bruk en av de mange koselige overnattingstilbudene langs Tanadalen som en base mellom utfluktene.

Porsanger

I Porsanger finner du en spennende kombinasjon av kulturhistorie, samiske myter, sagn og geologi. Her kan du blant annet utforske de forsteinede trollene i vakre Trollholmsund i Porsanger kommune, som er kalkstein-formasjoner dannet for ca. 700 millioner år siden.

Trollholmsund. Foto: Stuenes Lodge

Og i likhet med Nesseby, finner du også på Roddenes et 2-km langt belte av strandlinjer som viser hvordan landet hevet seg etter siste istid. Porsanger bugner av mange vakre naturskatter – slik som Reinøya naturreservat med sitt unike plante- og dyreliv, Stabbursdalen Naturreservat med verdens nordligste furuskog samt spektakulære Silfar Canyon med sitt krystallklare vann.

I samme område som nasjonalparken er det et våtmarksområde som har internasjonal verdi som raste- og trekkområde for ender, gjess og vadefugl.

Porsanger byr i tillegg på laksefiske i tre store lakseelver; Børselva, Lakselva og Stabburselva, men også golf i midnattssol, hesteridning, villmarksturer og flere museer. Samt en rekke hyggelige overnattingssteder med et trivelig vertskap.

Karasjok

Dra på tur i Karasjoks utmark som vil føles som mennesketom villmark eller nyt de tilrettelagte mulighetene sammen med de flotte menneskene som bor her. Karasjok byr på en rekke natur- og kulturopplevelser, i tillegg til et spennende sentrum hvor blant annet Sametinget og Sápmi Park befinner seg.

Bli med våre lokale på hundekjøring langs Karasjoks vakre skoger, på vidder, langs strender og elver. Opplev hvordan den tradisjonsrike samiske elvebåtkulturen har blitt videreført gjennom generasjoner. Dra på fisketur i en av Karasjoks mange elver eller fiskevann og bli kjent med hvordan det naturtroe livet i Finnmark er.

Ta del i den reindriftssamiske kulturen på vidda før du avslutter dagen på et av våre mange flotte overnattingssteder med en lokal matbit. enten på en av de mange fjellstuene som finnes, eller i en lekker tømmerhytte designet gjennom egen kreativitet og fantasi for å skape en unik og personlig atmosfære.

Engholm Husky hytte.

Kautokeino

Innerst inne i Finnmark oppe på Finnmarksvidda, finner du Kautokeino. Her møter du det rene arktiske lyset, et moderne urfolk, samt en rik samisk kultur med mange fortellinger i og om naturen. I Kautokeino kan du trekke pusten og senker skuldrene, for her lar vi naturen styre mye av vår tid.

Bli med på en lærerik elvebåttur langs Kautokeinoelva eller fra Masi til Sautso, for å få høre historien om den historiske og beryktede Alta-demningen. Herfra kan du ta deg en fantastisk tur til fots langs Nord Europas største canyon: Alta Canyon, Sautso på samisk.

Lei deg el-sykkel eller ta beina fatt å utforsk de mange turstier som ikke sjeldent er del av flyttveiene våre reindriftsutøvere bruker om våren og høsten.

En vandretur opp til Muvravárri som huser et stykke Unesco verdensarv, Struves Meridianbue, slår aldri feil og du får kjenne friheten av følelsen å stå på toppen av verden.

Er du ikke trøtt etter denne turen, kan du enkelt kombinere den med fjelltoppene som kalles Bealjaš før du unner deg en god avslutning på dagen hos våre lokale verter med et godt måltid og en eller to fortellinger om naturen før sengen kaller.

Vårt overnattingsutvalg er variert, fra flott hotell til vakre campingplasser og tradisjonell overnatting i lavvu eller gamme.

Stuenes Lodge

Velkommen / Bures boahtin / Tervettulemaa

Les mer om Destinasjon Sápmi.