Destinasjon Sápmi – tid for å samle flokken

I år blir det nok en feriesommer i Norge og den skal feires. Enten sammen med familieflokken, veninneflokken man ikke har fått være sammen med på lenge, guttaboysene som ikke har fått seg sin årlige tur eller paret som lengter etter romantiske øyeblikk utenfor heimen. Nå er tiden inne! Og hva er vell bedre enn å reise til et område i Norge som kan alt om flokk og som har masse plass, fenomenal natur, et mangfold av kultur, sol hele døgnet og som bare går å venter på deg og dine?

Å reise i flokk har en spesiell betydning for oss i Finnmark og Destinasjon Sápmi som bor så tett på naturen sammen med våre over 150.000 naboer – reinsdyrene.

Vi snakker ikke bare om reinflokk, men om venneflokk, familieflokk og parflokk. Og fordi flokkmentaliteten, det som er artig å gjøre sammen og få til i lag, ligger oss så nært, finner du mange aktiviteter, bo- og spisesteder hvor du og din flokk liten som stor, vil kunne nyte tiden i lag i omgivelser som har mye plass og hvor dere kan ha kvalitetstid borte fra hverdagen.

Aktiviteter og muligheter er mange hos oss enten du og dine tilhører de aktive eller liker å ta det litt med ro. Ofte synes vi jo det er fint å kombinere ting. I naturens åpne rom kan du kose deg og lage felles minner for livet.

Vi som er lokalkjente og flokkjenner, vet hva som skal til for at du og familien, veninnene, kjæresten eller guttan skal få trives, ha det artig og få et avbrekk fra et år fylt av restriksjoner. En tur i elvebåt med en lokalkjent, en Atv-tur på vidda, toppet med måltider som dynger med lokale råvarer eller en rolig kveldstur i midnattsolen enten til fots eller med god hjelp av hundespann på hjul, er noen av aktiviteter våre reisemål i Destinasjon Sápmi har å by på.

Destinasjon Sápmi strekker seg fra Nesseby og Tana i øst til Porsanger og Karasjok i vest og helt opp til Finnmarksvidda i Kautokeino. Så vi har masse plass og er et eldorado av flott natur i skjønn forening med kultur. For i Destinasjon Sápmi, her på Finnmarksvidda og langs Finnmarkskysten finner du et fantastisk samspill mellom det samiske, norske, finske og kvenske. Og vi som bor her, tar deg og dine mer enn gjerne med på det vi har å tilby – av både kultur- og naturopplevelser.

Foto: Antje Schlecht

Destiansjon Sápmi, Finnmarksvidda til Finnmarkskysten
– opplev indrefileten i Finnmark –

Nesseby

Dra på en kulturhistorisk vandring gjennom landskapet på Mortensens Kulturminneområde i Nesseby kommune innerst i idylliske Varangerfjorden. Her finnes spor etter bosetting i form av teltringer, tufter, urgraver, offerplassser og fangstgroper på strandlinjer etter tidligere tiders havnivåer. Det som ble funnet under de arkeologiske utgravningene på Mortensnes, kan dere både se og lese mer om på Várjjat Sámi Museum i Varangerbotn.

Når dere likevel er i området, finnes det ikke noe som gir et større adrenalinkick enn å dra på kongekrabbe- eller havfiske sammen med en lokal fisker. Avslutt kvelden med å bo i toppmoderne hytter designet etter gamle sjøsamiske tradisjoner med badstue og panoramautsikt utover Varangerfjorden. Eller unn dere en kveld på et samiskinspirert minihotell med fortellinger om den sjøsamiske og reindriftssamiske kulturen i Nesseby.

Smak på Kongekrabbe. Foto: Varanger Lodge

Tana

Tana er Finnmark i miniatyr, med høye fjell, vidder, fjord, dype daler og milevis lange sandstrender. Tana er et eldorado for friluftsmennesket, jegere og fiskere, så her finner dere en rekke perleturer, fiskevann og fjell, som dere lett kan utforske på egenhånd, men som også en rekke av våre lokale reiselivsaktører gjerne tar deg med til – enten til fots, med hundespann, ATV, bil eller båt.

ATV. Foto: Hættas opplevelser

Her kan dere også ta dere en dagstur til Rástegáissá – et av samenes hellige fjell, eller til en av rullesteinstrendene i Tana. Rullesteinene er et resultat av en flere tusen år gammel kjærlighetshistorie mellom havet og bergsorten i området, så for at vi og kommende generasjoner skal få mulighetene få oppleve de glattslipte rullesteinene i det spektakulære panoramalandskapet også i fremtiden, så ber vi deg og dine også om å la steinene bli igjen etter deres besøk.

På Tana museum kan dere lære mer om bosetningene i og langs hele Tanadalen, og museet huser en rekke bygninger, gjenstander og fortellinger om den tradisjonsrike norske, finske, samiske og kvenske elvekulturen i Tanadalen. Bruk en av de mange koselige overnattingstilbudene langs Tanadalen som en base mellom utfluktene.

Porsanger

I Porsanger finner dere en spennende kombinasjon av kulturhistorie, samiske myter, sagn og geologi. Her kan dere blant annet utforske de forsteinede trollene i vakre Trollholmsund i Porsanger kommune, som er kalkstein-formasjoner dannet for ca. 700 millioner år siden.

Og i likhet med Nesseby, finner dere også på Roddenes et 2 km langt belte av strandlinjer som viser hvordan landet hevet seg etter siste istid. Porsanger bugner av mange vakre naturskatter – slik som Reinøya naturreservat med sitt unike plante- og dyreliv, Stabbursdalen Naturreservat med verdens nordligste furuskog samt spektakulære Silfar Canyon med sitt krystallklare vann.

I samme område som nasjonalparken er det et våtmarksområde som har internasjonal verdi som raste- og trekkområde for ender, gjess og vadefugl.

Porsanger byr i tillegg på laksefiske i tre store lakseelver; Børselva, Lakselva og Stabburselva, men også golf i midnattssol, hesteridning, villmarksturer og flere museer. Samt en rekke hyggelige overnattingssteder med et trivelig vertskap.

Karasjok

Dra på tur i Karasjoks utmark som vil føles som mennesketom villmark eller nyt de tilrettelagte mulighetene sammen med de flotte menneskene som bor her.

Karasjok byr på en rekke natur- og kulturopplevelser, i tillegg til et spennende sentrum hvor blant annet Sametinget og Sápmi Park befinner seg.

Bli med våre lokale på hundekjøring langs Karasjoks vakre skoger, på vidder, langs strender og elver.

Opplev hvordan den tradisjonsrike samiske elvebåtkulturen har blitt videreført gjennom generasjoner.

Elvebåttur. Foto: SamiPath

Dra på fisketur i en av Karasjoks mange elver eller fiskevann og bli kjent med hvordan det naturtroe livet i Finnmark er. Eller opplev flokkulturen på nært hold ved ta del i den reindriftssamiske kulturen på vidda.

Avslutt dagen på et av våre mange flotte overnattingssteder med en lokal matbit. Her kan dere velge mellom flere av de flotte fjellstuene eller campingsplassene vi i området, en lekker tømmerhytte designet gjennom egen kreativitet og fantasi for å skape en unik og personlig atmosfære eller på hotell med et samisk særpreg.

Kautokeino

Innerst inne i Finnmark oppe på Finnmarksvidda, finner dere Kautokeino. Her møter dere et moderne urfolk, samt en rik samisk kultur med mange fortellinger i og om naturen. I Kautokeino kan dere trekke pusten og senker skuldrene, for her lar vi naturen styre mye av vår tid.

Bli med på en lærerik elvebåttur langs Kautokeinoelva, eller fra Masi til Sautso, for å få høre historien om den historiske og beryktede Alta-demningen. Herfra kan dere ta en fantastisk tur til fots langs Nord Europas største canyon: Alta Canyon, Sautso på samisk, helt til Alta, Finnmarks største by.

Lei dere el-sykkel eller ta beina fatt å utforsk de mange turstier som ikke sjeldent er del av flyttveiene våre reindriftsutøvere bruker om våren og høsten. En vandretur opp til Muvravárri som huser et stykke Unesco verdensarv, Struves Meridianbue, slår aldri feil og dere får kjenne friheten av følelsen å stå på toppen av verden.

Foto: SamiPath

Er dere ikke trøtt etter denne turen, kan dere enkelt kombinere den med fjelltoppene som kalles Bealjaš før dere unner dere en god avslutning på dagen hos våre lokale verter med et godt måltid og en eller to fortellinger om naturen før sengen kaller.

Vårt overnattingsutvalg er variert, fra hotell til trivelige campingplasser, fjellstuer med et fantastisk vertskap og tradisjonell overnatting i lavvu eller gamme.

Stuenes Lodge

Velkommen / Bures boahtin / Tervettulemaa

Flere aktiviteter finner du på Destination Sápmi.