En døgnvill polarsommer

Svalbard er hakket over det meste, og bokstavelig talt også hakket over/nord for fastlands-Norge.

Over Svalbard igjen står midnattssola høyt på himmelen når polarsommeren kommer tilbake etter en lang vinter. Når den er kommet tilbake for fullt kan det være vanskelig å gå og legge seg på kveldene både for fastboende og besøkende. Men det er kanskje like greit!
Med et evig lys gjennom natta glir dagens eventyr kjapt over i neste dags eventyr uten at man selv helt blir klar over det. Før man vet ordet av det har et opplevelsesrikt opphold flydd forbi kjappere enn man skulle trodd. Aktivitetene og tilbudene er mange – også sent utover i de lyse nattetimer her på 78 grader nord.

Opplevelsen starter I det man våkner

Noe av det unike med Svalbard er hvor nært man er naturen og opplevelsene, uansett om man overnatter på et fint hotellrom eller på en villmarkshytte.

I Longyearbyen venter synet av den glitrende Isfjorden i morgensola med en lett fallvind fra Longyearbreen i ryggen rett utenfor ytterdøra. I Barentsburg kan man våkne til synet av isbreer i det fjerne over Grønfjorden og en trivelig russisk velkomst ved frokostbordet. På Isfjord Radio blir man møtt med utsikten fra Svalbards vestkyst mot Grønland i det man nyter morgenkaffen. I Pyramiden byr de folketomme gatene utenfor hotellet i denne forlatte gruvebyen på en surrealistisk og unik morgenstund man sent vil glemme.

Og på en villmarkshytte ute i Svalbardnaturen er den arktiske stillheten nesten til å føle på i det man stikker hodet ut av hyttedøra om morgenen.

Svalbard er ikke bare for polfarere

Aktivitetstilbudet for de som besøker Svalbard består ikke bare av de klassiske lange ekspedisjonene i villmarka som mange forbinder med øygruppa. Om korte halvdagsturer til fots, i en kajakk, på båt, bak en hundevogn eller på en ATV høres ut som måter en ønsker å oppleve Svalbardnaturen, så finns det mange muligheter for dette på organiserte turer med lokale aktivitetsleverandører. Selv om strandopplevelsen kan oppleves som noe kjølig, skal man ikke kimse av bademulighetene heller på Svalbard!

Gjør som de lokale og ta et morgenbad i fjorden nedenfor Longyearbyen sentrum for en ekstra frisk start på dagen før både frokost og dagens Svalbardeventyr.

For å få et lite avbrekk fra natureventyrene anbefales det også å sjekke ut arrangements- og kulturtilbudet som finnes i den lille arktiske metropolen Longyearbyen. Kombiner det med en shoppingrunde i Longyearbyens butikker (med momsfrie priser) og en bedre middag ute på restaurant under midnattssola, så har du likegodt fått tatt en kort polar byferie i tillegg!

Visit Svalbard
Shopping på Svalbard er momsfritt. Foto: Jens Juul

Din trygghet på svalbard

Den spektakulære øygruppa på 78 grader nord byr på unike omgivelser og dyreliv som man ikke finner på fastlands-Norge. Kanskje aller mest kjent blant dyrelivet på Svalbard er isbjørnen, som både er et fascinerende og farlig. Isbjørnen på Svalbard er totalfredet, og det finns ikke noen turer som tilbyr noen form for oppsøking av isbjørn. Det er mulig å treffe isbjørn overalt på Svalbard gjennom hele året, og den kan angripe svært fort og uten forvarsel.

Som besøkende på Svalbard er det derfor sterkt anbefalt å delta på organiserte turer med en lokal profesjonell guide med kunnskap om og utstyr til å håndtere møter med isbjørn. Sammen med en lokal og profesjonell guide er din sikkerhet ivaretatt slik at du kan ha fullt fokus på opplevelsen.

Les mer om Polarsommeren på Visit Svalbard.