Roger Hennum

Festspillene i Nord-Norge åpner sommeren

Festspillene i Nord-Norge er den musikalske innledningen til den nordnorske sommeren. Bli med på en sommerfest med musikk fra hele verden i Harstad.

Like siden 1965 har Festspillene i Nord-Norge innbudt til festspill i den lyse junimåneden. Nord-Norges tyngste og bredeste festival kombinerer et høyt kunstnerisk nivå med bredde og tilgjengelighet. Arrangementet finner alltid sted den siste uka i juni, fra sankthans og utover. 

Festspillene er en festival med ambisjoner

Ingen festival i Nord-Norge mobiliserer bredere enn festspillene. Rundt 500 ulike artister er hvert år i sving på rundt 100 ulike arrangementer, og så ulike artister som Zap Mama, Bajofondo, Ute Lemper, Lory Andersson og den store jazzsangeringen Patti Austi har gjennom årene gjestet Festspillene, sammen med Jan Garbarek og balkanmusikkens superstjerne Goran Bregovic. Festivalprogrammet stiller med et nytt, inkluderende, mangfoldig og nyskapende program i alle sjangre hvert år.

Ofte stilte spørsmål

www.festspillnn.no har alle detaljene, mens www.destinationharstad.no har all den øvrige harstadinformasjonen. Harstad nås lett via Harstad/Narvik Lufthavn, og har også gode bussforbindelser til spennende nordnorske reisemål som Vesterålen, Lofoten og Narvik, mens Tromsø i nord lettest nås med hurtigbåt. 

Harstad nås lett via Harstad/Narvik Lufthavn, og har også gode bussforbindelser til spennende nordnorske reisemål som Vesterålen, Lofoten og Narvik, mens Tromsø i nord lettest nås med hurtigbåt. Hurtigruta anløper Harstad.

Festspillene er høydepunktet for de lokale

Festspillene er et høydepunkt i Harstad-året. Midnattssola står høyest på nordhimmelen, sommervarmen kommer (kanskje) og studentene er her ennå. Gatene, kaiene og kafeene fylles med sommerglade/-gale harstadværinger og tilreisende. De krevende, kresne og etterspurte forestillingene veksler med det uhøytidelige, stemningsskapende og tilgjengelige, både i konsertsalen og som opptrinn midt i byen. Festspillene sprer seg over hele Harstad, i akustikken mellom de 700 år gamle veggene i Trondenes kirke, i Nordic Hall, i Harstad kirke, på bar, i telt på kaia og selvsagt i Kulturhuset.

Feststemning er synonymt med festspillene

Går du rundt i Harstad, vil du hele tida merke at det skjer noe. Sankthansfest på kaia er blitt en tradisjon under festspillene. Forsvarets Musikkorps spiller hver eneste dag i sentrum. NRK sender festivalradio direkte fra torget i Harstad. Festivalteltet Verdensrommet på kaia er ingen lydtett sak med mange forestillinger av ulike slag, noen av dem gratis.

Festspillene er for barna og de unge

Festspillene har alltid et omfattende program for barn og ungdom, med kurs, verksteder, konserter og barneteaterforestillinger. Parallelt med festspillene går også NUK++, Nordnorsk Ungdomskulturfestival, med et omfattende kulturprogram for funksjonsfriske og funksjonshemmede barn. På verkstedene i NUK++ fungerer hipphoppere, gatekunstere og rockeartister som instruktører, og motiverer ungdom til mer ungdomskultur.

Populære festspill har fortsatt plass til flere

Festspillene i Nord-Norge finner sted tredje uka i juni hvert år. Det kan være vanskelig å få hotellplass i ukene og månedene før. Restplasser kan imidlertid dukke opp tett før arrangementet. Vi gjør også oppmerksom på at byer som Sortland, Narvik, Finnsnes, Setermoen og Tromsø ofte har ledig plass, og herfra går det an å legge en dagstur til Harstad for litt konsentrert festivalstemning på inn- og utpust.