Rune Dahl

Finn de nordnorske hemmelighetene

Har du lyst på en annerledes ferie med familien denne sommeren? Her er forslag til femten steder utenfor allfarvei.

Det enkleste er ofte det beste, men av og til er kun det beste godt nok. Her er fem ideer fra hele Nord-Norge om hemmelige steder du kan ta med barn, med venner eller alene.

Gå til Rabothytta på Helgeland

11 fjelltopper, derav den høyeste i Nord-Norge, en gigantisk isbre som kanskje er Norges eldste og Rabothytta, Norges kuleste turistforeningshytte. Turen opp til Rabothytta er litt klatring og klyving her og der, men ikke verre enn at de fleste klarer det. Visit Helgeland har mer.

Dra på øyhopping i vakre Vesterålen

En vakker båtreise i én av Vesterålens skjærgårder, hvor dere kan kombinere natur og en reise i kystkulten vår. Det går hurtigbåt både fra Myre og Skjellfjord, i tillegg tilbys privat båttransport. Å padle kajakk er heller ikke å forakte. Flere vakre øyer, hvor man kan hoppe av båten. På Fiskeværet Skipnes hvor du kan nyte den lokalproduserte boknafisken. Visit Vesterålen har mer.

Dronningruta på Senja går langs stranda

Start ved historiske Hofsøy Bygdemuseum og gå den lune og vakre dronningruta på romantiske Senja! Gå 8km langs vakker kystlinje med både stein og sandstrender. Området er vernet for å ta vare på det spesielle landskapet med kystfuruskog preget av vind og vær, blaute myrer og blankskurte berg. Utsikt mot spektakulær kyst og fjell. Navnet er inspirert av da Dronning Sonja gikk denne turen i 2009. Visit Senja Region har mer informasjon.

Jakt gjemte skatter på Kvaløya ved Tromsø

Kvaløya ligger bare en 10 minutters kjøretur fra Tromsø sentrum og her finner du alt fra kritthvite strender til majestetiske fjell. Utforsk helleristningene på Skavberget. Det eldste området antar man er fra ca. 7000 f.Kr. På Kvaløya er det en mengde turmuligheter for alle aldre, og med vakker utsikt hvor enn du går. Kombinér spennende aktiviteter som kajakkpadling med en natt i en yurt (et rundhvelvet telt som tradisjonelt ble brukt av nomader i Sibir og Sentral-Asia). Kjører du lenge nok, kommer du til vakre Sommarøy. Her er det så vakkert at tiden stopper.Visit Tromsø har mer informasjon.

Bygderuta i Sørøysund går fra Hammerfest

Det er smått med sightseeingbåter i Finnmark. Båtturen fra Hammerfest ut til de bittesmå samfunnene på Sørøya tar deg imidlertid med ut i sterkt, nakent og åpent landskap av hav, vidde og fjell. Det går an å gå av i Akkarfjord og dra på fjelltur i lett terreng, eller du bare fyller mer kaffe i plastkoppen og blir med båten tilbake til Hammerfest. Hammerfest Turist har mer informasjon.

Jotka fjellstue ligger midt på Finnmarksvidda

Inne på Finnmarksvidda ligger Jotka fjellstue, noen få rødmalte hus med utedo. Fjellstuene var til for å huse folk på vei over vidda, og Jotka overlevde krigen, i motsetning til få andre. Spis bidos til middag, og ta badstue og kjøl deg ned i elva. Og hvordan kommer du hit? Du sykler!

Grense Jakobselv er et grensetilfelle ved Kirkenes

Grense Jakobselv ligger der russegrensa møter Ishavet. Oscar II kapell fra 1869 ble bygd for at de russiske fiskerne ikke skulle fiske på den norske sida, et kapell er jo lett å se. En liten grusvei fra Kirkenes går til det fraflyttede fiskeværet, og her kan du bade fra strendene om midnattssola og russelufta slår til. Pasvik Turist ordner detaljene.

Plukk arktiske jordbær på Strøksnes i Salten

Bjørklund gård ligger på Strøksnes, som er en fin avstikker fra hovedveien når man kjører nordover. Her kan man plukke egne bringebær og jordbær som er dyrket under arktiske forhold – med lys hele døgnet og lave temperaturer. Dette gjør at de blir ekstra søte og gode. Kjøreturen innover til Strøksnes byr på fantastisk fjordutsikt, og den lille dugnadsbygda er svært sjarmerende. Bjørklund gård tilbyr også overnatting rett ovenfor bæråkeren, i domer.  Visit Bodø har mer informasjon.

Besøk vakre Røstlandet ytterst i Lofoten


Røstlandet er en liten, 11 meter høy øy, med tørrfiskhjeller, lave steingjerder, småbruk, en nær forbindelse til Italia og utsikt mot fastlandet og resten av Lofoten der inne. Utenfor ligger de store fuglefjellene, som det går båt til. Mer informasjon får du hos Lofoten Info.

Heading to the islands off Røst © Kristin Folsland Olsen

Ta familien med til Sarnes ved Nordkapp

Har du lyst til å oppleve Nord- Norges desidert tøffeste og største lavvo? Legg turen til Sarnes på Magerøya. Ta med familien og bli med til det naturskjønne Sarnes; som også er et tradisjonelt sjøsamisk område. Destinasjon 71 ° Nord er de stolte eiere av et splitter nytt aktivitetssenter, Lavvoen på Sarnes. Her finner du morsomme aktiviteter for store og små. Hva med å fiske kongekrabbe, begi deg ut på fartsfull opplevelse med ribb båt – eller å roe det hele ned med å padle på brett (SUP) i Barentshavet? Mer informasjon får du hos Visit Nordkapp.

Family trip to Sarnes © Destinasjon 71

Øyriket utenfor Harstad er en uoppdaget skatt

Ta ferge til Grytøya, og om du tar til venstre når du kommer av ferga går veien ut til det lille tettstedet Grøtavær. Her er en topptur til Hattenfjellet verdt å oppleve, gjerne med lokalkjent guide. Ønsker du å overnatte kan du gjøre dette på leirskolen, i din egen bobil eller i flotte lavvoer på den lille øya Burøya. På motsatt side av øya finner man bruforbindelse til Sandsøy og tunnel til Bjarkøy. Fra Leirvåg på Bjarkøy kan du for eksempel legge ut med kajakk og gå i land på en av de nær 140 hvite sandstrendene som finnes i området. Farter du rundt med sykkel bringer hurtigbåten deg til de øyene Krøttøy og Meløyvær hvor bilfri ferdsel gjør det trygt for hele familien.  Mer informasjon får du hos Visit Harstad.

Islands north of Harstad © Dag Roland

Bestig et gedigent sva og sykle ned ved Narvik

Et av aller verdens største sva, Verdenssvaet, ligger i Efjord. Denne gedigne sammenhengende steinflaten ligger i Reinnesfjellet i Skjomen. Her kan du vandre opp med familien, med fjell og hav på alle kanter – du kan til og med ta med barnevogna opp. Eller du kan velge å sykle på glatte, avrundede overflater med utsikt mot fjord og fjell. På toppen ligger et lite vann du kan forfriske deg i. Skjomen har et tørt og fint klima, så en fin tur er nesten garantert. Mer informasjon får du hos Visit Narvik.

Cycling in Skjomen © Rune Dahl/Visit Narvik

Følg i sporet av Jan Baalsrud ved Lyngenfjord

Historien om Jan Baalsruds flukt fra tyskerne våren 1943 er like ufattelig som den er sann. Ta deg en tur rundt Lyngenfjorden og besøk Aurora Spirit Destilleri sin utstilling om Jan Balsrud eller besøk det lille museet på Furuflaten der skiene hans er utstilt og se den lille hytta han ironisk kalte Hotel Savoy. Vi anbefaler egentlig den lille sprekken av en hule der han måtte amputere egne tær. Turen opp til bergsprekken går på kulturstien Čáhput / Svartskogen med mange lydbokser, fra setra i Manndalen, og tar halvannen time hver vei. Visit Lyngenfjord har mer informasjon.

Kongsfjord er et fargerikt fiskevær ved Barentshavet i Varanger

Kongsfjord er et lite fiskevær som ligger i Berlevåg kommune i Finnmark. Her får du være en del av et inkluderende lite samfunn. Det ca. 35 innbyggere og det finnes to aktive fiskebruk og et kunstatelier.  Kongsfjord ble ikke nedbrent av tyskerne høsten 1944 og har bevart flere bygninger fra tiden før 2. verdenskrig. Under andre verdenskrig ble det anlagt et tysk kystbatteri på Veidenes, en halvøy i Kongsfjord. Her finner du en ekte landhandel som fremdeles er i drift og ikke langt fra Kongsfjord finner du Kjølnes fyr. Veidnes er et naturreservat og her finnes i tillegg til historier fra svunnen tid, et rikt fugleliv og i Kongsfjord er det perfekt for fjellturer. Visit Varanger hjelper deg i planleggingen.

Vi møtes i peisestua i kirka i Longyearbyen på Svalbard

På Svalbard kan du ikke bare begi deg ut på tur på egen hånd, i stedet er det et rikt utvalg spennende utflukter med sikkerheten i høysetet. Men ønsker du en lokal vri på ting, kan du gå til peisestua i Svalbard kirke. Her foregår det kåserier, små møter og konserter, og det er kaffe og vafler. I et raust samfunn som Svalbard er det selvsagt åpent for alle verdensanskuelser. Visit Svalbard viser vei på øygruppa.