Eva Schmutterer/Galleri østenfor solen

Galleri østenfor solen fanger naturen ved Nordkapp

Collager i sterke farger og sterke, enkle former; Eva Schmutterers bilder fra Magerøya kunne ikke kommet fra noe annet sted. Bli med på galleribesøk oppunder Nordkapp.

Midnattssola over havet ved Nordkapp, landskapet med de bratte kystene og den flate toppen, rein høyt over en øde fjord, valmuer i blomst, en måseflokk i flukt, en fyrlykt i kystlandskap; det er Magerøya det handler om i Eva Schmutterers bilder. Fargene er strålende og formene enkle, de er nemlig laget med kniv og lim som collager. Virkningen er slående.

Ofte stilte spørsmål

Galleri Østenfor Solen ligger i Kamøyvær, en kort kjøretur nord for Honningsvåg, en svært kort avstikker fra veien til Nordkapp.

Neida, Eva tar i mot alle, og det er ikke noe press for å kjøpe noe.

Eva dro fra Nürnberg til Magerøya

Eva Schmutterer fra Nürnberg fulgte en mann opp til Magerøya i 1997. «Han ville ikke flytte til Tyskland» sier hun, «så da måtte jeg flytte hit». Eva var fascinert av naturen fra begynnelsen av, av lyset som hele tida forandret seg. Å gjengi naturen kunstnerisk var en måte å vende seg til naturen, å komme den nærmere. Den blir som en del av henne selv. «Naturen er stor og menneskene små, så den krever respekt» sier Eva.

Eva bruker saks og lim, ikke pensel

«Jeg er jo veldig glad i brosjyrene deres» sier Eva til oss med glimt i øyet. «Masse fotografier og god papirkvalitet, det er en fryd å klippe dem opp». Redskapene hennes er ikke pensel og palett, men saks og lim. Dette blir til fargesprakende collager med sterke, enkle former. Når høsten kommer, henter hun restlageret etter turistsesongen og skjøter på med andre magasiner og brosjyrer, og da har hun nok å gjøre utover vinteren.

Et gult hus i gjenreisningstil og eternittbekledning © Knut Hansvold

Besøk Eva på galleriet hennes

I et gult eternittkledd hus med utsikt over havna i fiskeværet Kamøyvær har Eva galleriet sitt. Det ombygde bolighuset i gjenreisningsstil er lyst og åpent, og lar lyset flomme inn på bildeflatene. I tillegg til bildene lager Eva noen morsomme suvenirartikler i samme stil; kjøleskapsmagneter, bokmerker, kort og smykker er alle laget av Eva og selges til en overkommelig pris. Barneboka om Lisa og nordkapptrollet Schmurrkk ble gitt i gave til Dronning Sonja, og Eva fikk et håndskrevet brev tilbake hvor dronningen kunne opplyse at hun leste boka for barnebarna.

Sommeren er hektisk, om vinteren er det arbeidsro

«Etter sesongen tenker jeg alltid at nå skal det bli godt med fred og ro» sier Eva. Om vinteren trenger hun ro til å produsere. Bare en buss fra en værfast hurtigrute er innom sporadisk. Men når sommeren nærmer seg gleder hun seg til det blir mye folk og hektisk aktivitet inne på galleriet. Hun har også en vid bekjentskapskrets på Magerøya «Folk var litt tilbakeholdne til å begynne med» sier hun, men nå har hun mange venner på øya. Lokalbefolkningen er også stolte av galleriet, og er flinke til å kjøpe gaver herfra.

Man nikker gjenkjennende når man går rundt hos Eva etter en tur på Magerøya © Knut Hansvold