Om du er med i den eksklusive kretsen av mennesker som har kommet seg helt nord til verdens nordligste by, Hammerfest, bør du få papir på det. Et medlemskap i Isbjørnklubben er ikke for hvem som helst, siden det kreves personlig oppmøte.
Sjansen for å møte naboen i gata i Hammerfest er ikke så stor, og det er en liten del av jordens reisende som finner anledning til å komme seg til denne byen på over 70 grader nord. Det er derfor all grunn til å feire et hammerfestbesøk med et medlemskap i Isbjørnklubben. Et diplom på veggen og den eksklusive isbjørnnåla er dermed en utmerkelse for en virkelig reisende.
Praktisk informasjon om Hammerfest
Ja, Hammerfest er verdens nordligste by.
Ja, Hurtigruta har daglige avganger til Hammerfest.
Hammerfest har en småflyplass med hyppige avganger fra Tromsø og Alta.
Undersøk både Tromsø og Alta, begge er relativt store flyplasser og kan tilby billige flybilletter.
Ja, det går hurtigbåt fra Alta til Hammerfest.
Det finnes nordligere steder, men Hammerfest er det nordligste stedet i verden med bystatus. Eksempelvis finner du et nordligere sted på Svalbard som tross sitt navn heter Longyearbyen.
Sjekk hjemmesida til Visit Hammerfest, med masse god informasjon om byen og omlandet.
Hammerfest er Nord-Norges eldste by
Hammerfest kaller seg verdens nordligste by. I 1789 fikk nemlig Hammerfest og Vardø bystatus, kjøpstadsrettigheter, av Kong Christian VII av Danmark-Norge. Hammerfest ble dermed europeisk bykulturs nordligste utpost. Tidlige besøkende i Hammerfest var ikke spesielt imponert over byens størrelse, men lovpriste antrekk, dannelse og kultur i byens borgerskap. I dag har Hammerfest ca. 10 000 innbyggere, og det ligger ingen større bosettinger lenger nord enn Hammerfest.
Selvsagt er ikke alle enige
Det hadde jo vært kjedelig her i verden om alle var enige i alt. Hammerfests status som verdens nordligste by utfordres for eksempel av erkefienden Honningsvåg, som i 1996 ensidig erklærte seg som by. I dag er ikke by lenger en beskyttet status, så de 2500 innbyggerne i Honningsvåg kan ikke forbys å kalle seg byboere. Hammerfestinger er til gjengjeld ikke forpliktet til å ta hensyn til det.
Finnes det byer lenger nord?
Andre bykandidater enda lenger nord er Barrow, Alaska, med 3400 innbyggere, Tiksi (4900) og Khatanga (3500) i Sibir samt Longyearbyen (2000) på Svalbard. Folk i Hammerfest syns imidlertid ikke disse stedene har noe bymessig over seg, og insisterer på sin status som verdens nordligste by i kraft av sine mange bymessige tilbud, tradisjoner og historie.
Hammerfest er grunnlagt på ishavsfangst
Det var fangst på marine pattedyr i Ishavet som la grunnlaget for Hammerfests velstand. Den første ekspedisjonen til Svalbard fra Hammerfest gikk i 1794, og Hammerfest var en pionerby i utviklingen av ishavsfangsten. Hver vår gikk ekspedisjonene på jakt etter sel, hvalross og isbjørn til Svalbard, Nordøst-Grønland, Frans Josefs Lands, til isen ved utløpet av Kvitsjøen og til Novaja Zemlja og Karahavet. Selskinn, hvalrosshud og –tenner, isbjørnskinn og levende isbjørnunger, alt var etterspurte varer ute i verden. Du lærer mer om dette i utstillingene inne i Isbjørnklubben.
Isbjørnklubben er beviset på at du har vært i Hammerfest
Om du blir med i Isbjørnklubben, får du diplom signert av Hammerfests ordfører til å henge på veggen. I tillegg får du den berømte isbjørnnåla til å ha på jakkeslaget. Ser du den nåla på din ferd gjennom verden, vet du at du har møtt en annen som også har vært i Hammerfest. Du kan også bli slått til ridder i en enkel seremoni med et alkoholfritt glass med sprudlende drikke med arktiske råvarer.