Høstnordlyset kan du se i t-skjorte. Kanskje.

Med tiltakende høstmørke begynner Aurora forsiktig å røre på seg. Og fra høstjevndøgn har vi optimale sjanser for å se nordlyset. Du kan altså like godt se etter nordlyset i milde høstnetter som i kalde vinternetter.

Er det ikke best å se nordlys når det er som mørkest midt på vinteren? Husk at fra høstjevndøgn er natta lengre enn dagen, og sjansene er omtrent like gode som midt på vinteren. Til det kommer at høsten oftest byr på milde, behagelige temperaturer, i motsetning til om midtvinters. Dermed kan nordlysjakt om høsten være en ide for den som vil jakte nordlys i trivselstemperatur. Aktiviteten på sola er jo den samme hele året, det er daglengden som bestemmer sannsynligheten for å se nordlyset.

De første nordlysene kommer midt i august

I midten av august har natta blitt såpass mørkeblå i midnattstimen at nordlyset får et øyeblikks spillerom. Når sola går ned i nordvest, og nordlysbuen kommer inn fra sørvest mot nordøst, kan florlette, limegrønne nordlysgardiner blafre over rosa og oransje solnedgangsfarger. Dette er et c-moment for de erfarne nordlysfotografene, og et sjeldent, etterspurt øyeblikk i miljøet.

Fra høstjevndøgn er det optimale forhold

Førstegangsjaktende på nordlyset gjør best i å vente noen uker til, da er nettene lengre og sjansene større. Fra høstjevndøgn, 21. september, har man imidlertid optimale sjanser for nordlyset, siden det er mørkt fra rundt 7 på kvelden, og aktivitetstoppen nås mellom klokka elleve og midnatt.

Nordlyset er uavhengig av temperatur

«Det må være kaldt for å se nordlys» sies det nordpå. Det er sant å si bare tull, for været og nordlyset er uavhengige av hverandre. Riktignok betyr gjerne kaldvær klarvær, men om høsten kan milde vinder fra Russlands stepper sørge for 10 varmegrader og mild vind på kvelden selv i slutten av september. Da er det ingen sak å stå og se nordlyset danse.

Kle deg godt og gå en lang tur

De milde, solrike, fargesprakende høstdagene ender ofte i nattefrost. Da gjelder det å ha lue og votter, og gå en lang tur nord og vest for bylys og bebyggelse. Selv om det knaser i sprøtt frostløv under føttene og man kan knuse is på sølepyttene med skotuppen, blir det ikke for kaldt om man beveger seg.

Hvordan unngår man høstregnet? Dra inn i landet

Det er ingen hemmelighet at høsten kan være våt. Når regnværene feier inn over kysten, bør nordlysjegerne oppsøke de tørre, ørkenaktige lommene bak fjellene i innlandet. Hit inn når ikke regnet, men temperaturene er behagelige og nordlyssjansene store. Også den ytterste kysten kan ha klar himmel når regnbygene klumper seg sammen rundt fjelltoppene. Mobilitet er et stikkord. Fra september av arrangeres det også nordlysjakt mange steder i Nord-Norge,

Andre høydepunkt i Nord-Norge