Du sover godt i Nord-Norge. Kanskje fordi du har det så artig på dagen. Hvor bor du komfortabelt i nord? Hva er rimeligste alternativ? Får man sove når midnattssola skinner? Få full oversikt her!
Rom i herberget finnes i alle former i Nord-Norge. Gode hoteller finnes i byer og tettsteder, mens privat overnatting, pensjonater og turlagshytter står for de rimeligere alternativene. Mest særpreg får du kanskje i et sjøhus eller ei rorbu. Campingplassene er utstyrt med alt fra teltplass til komfortable hytter.
Rorbuer er den eldste form for overnatting
De ekte rorbuene finnes i Lofoten, for her måtte fiskerne ha et sted å bo under lofotfisket. Liknende hus finnes langs hele kysten i nord, men da kalles de gjerne sjøhus eller sjøbuer. Noen rorbuer er helt originale, og tar imot ryggsekkturister for en rimelig penge. Andre er blitt utstyrt med moderne bekvemmeligheter, og atter andre er rett og slett bygd for overnatting de siste årene. Før du bestiller deg en rorbu, bør du studere hva slags rorbu du vil ha, enkel og billig, eller bekvem og litt dyrere.
Komfortable hoteller er det ingen mangel på
Komfortable hoteller av første klasse og god mellomklasse finnes i alle byer og større tettsteder i Nord-Norge. I minimetropoler som Alta, Tromsø og Bodø finnes det flere gode hoteller, rom/frokost eller fullservice, å velge mellom. Mindre byer og tettsteder har gjerne ett fullservice-hotell med restaurant og bar. Merk deg at hotellene gjerne gir gode helgerabatter, og om sommeren spør du etter sommerprisene, bruk gjerne hotellkjedenes gunstige sommerpass. Midt i uka på høsten, vinteren og våren betales det imidlertid full pris. Frokost er så å si alltid inkludert.
Campingplassene er vakre og allsidige
Campingplassene i Nord-Norge er naturskjønne og allsidige. Her finnes det teltplass og parkering for bobiler og campingvogner. Campinghyttene kommer i flere utgaver; noen er enkle og rimelige, med dusj og toalett i fellesanlegg. Andre er fullt utstyrte bungalower med bad, kjøkken og flere soverom. Ofte finner du alle typer på en og samme campingplass. Barn stortrives på campingplass, siden det gjerne er lekeanlegg, minigolf, kaninbur og kanskje badeanlegg, og i lyse sommerkvelder blir stemningen høy.
Rimerligere overnatting finnes også
Rimeligere overnattingsalternativ kalles gjerne pensjonater, gjestgiverier eller moteller. Disse alternativene varierer en god del i pris og standard; frokost inkludert eller ikke, eget eller delt bad. Privat overnatting, et soverom hjemme hos noen, tilbys også noen steder. I Nord-Norge finnes det 18 vandrehjem, noen sommeråpent, andre helårsåpent.de tilbyr både overnatting i sovesal og i dobbelt- eller enkeltrom.
Havfiskeanlegg har mye komfort for pengene
Langs kysten finnes det en rekke overnattingsanlegg som spesialiserer seg på havfiskere. Et typisk anlegg har gjerne moderne feriehus med mange soveplasser i flere soverom, fullt utstyrt kjøkken og moderne bad. Båter med fullt fiskeutstyr inkludert ekkolodd inngår, og det er gjerne eget sløyerom.no en har egen restaurant, men man kan alltid ha selvhushold. I hovedsesongen fra mars til oktober er det oftest bare mulig å leie på ukesbasis. Løssnøkjørere og nordlystittere kan imidlertid spørre etter rabatter og kortere opphold i lavsesongen om vinteren.
Feriehus passer for late ferier
Å leie sitt eget hus passer godt for familier og vennegjenger, nordlystittere og fjellvandrere. Det typiske feriehuset i Nord-Norge er et eldre hus i gårdsmiljø med stort, blått kjøkken, en liten finstue og flere soverom opp en bratt loftstrapp. Noen er syttitallsretro, og ganske mange er helt moderne. Det er gjerne mange muligheter for vandring, fiske og sykling i nærområdet, og man kommer fort i prat med bygdefolket. Noen hus leies ut på ukesbasis, andre steder leies ut natt for natt.
Turlagshytter avviser aldri gjester
Den Norske Turistforening har en rekke hytter i fjellstrøk over hele Nord-Norge. Få av hyttene er betjent, som regel må du ordne nøkkel på forhånd. For å overnatte må du være medlem i Turistforeningen, noe som er enkelt å ordne. Langs de gamle stiene på Finnmarksvidda ligger fjellstuene med omtrent 3 mils avstand, omtrent en dagsmarsj.no en av disse fjellstuene tar ennå imot gjester, og disse har gjerne noe høyere standard enn turlagshyttene. På fjellet avviser man aldri gjester, så er det fullt ligger man på gulvet!