Kulturbyen Harstad

Ingen ferie uten kultur! For mange av oss betyr ferie at vi besøker kirker og museer vi aldri ellers har tid til å besøke, og når du kommer til Harstad er det ingen grunn til å droppe de historiske opplevelsene. Den lille storbyen var i Vikingtiden i Norgeshistoriens sentrum, og historie står fortsatt sterkt i regionen. Kombinert med et rikt kulturliv kan byen skilte med noe for enhver smak.

Harstad historiske skattekiste

Trondeneshalvøya kan sies å være Harstadhistoriens arnested. Her finner du både verdens nordligste steinkirke fra seinmiddelalder og verdens største landbaserte kanon fra andre verdenskrig. I tillegg gir Trondenes Historiske Senter museum deg en dypere forståelse for utviklingen av regionen.

Besøk Trondenes Middelaldergård for å lære mer om norsk og lokal middelalderhistorie gjennom engasjerende rollespill og drama, og opplev livet på en tradisjonell nordnorsk gård rundt 1260. Følg kulturstien som starter ved museet, og stå midt i historier om russisk krigsfangeleir, vikinggraver og det som kanskje var regionens første sted for dåp, den lille innsjøen Laugen.

Kultur i sentrum

Om du starter dagen din på Trondenes er det enkelt å fortsette inn til sentrum for å oppleve de urbane kulturaktivitetene. Legg turen via Harstad kirke som er en av landets første arbeidskirker. Bygget er tegnet av Jan Inge Hovig og utsmykket av Jardar Lunde, og selv om den kanskje se unnselig ut fra utsiden er den et smykke for byen.

Du kan samtidig hilse på Hans Egede, Grønlands apostel, som står på sokkel utenfor kirken. I sentrum av Harstad finner du Galleri Nord-Norge som presenterer tankevekkende og utfordrende kunst i verdensklasse.

Sjekk programmet for å se hvilke utstillinger som til enhver tid finnes. Også utendørs står kunsten sterkt, og vi oppfordrer til å gå på skattejakt i byens gater for å se på installasjoner og malerier.

Kvæfjord – rundtur i råvarenes rike

Mat er også kultur, og en kort tur utenfor Harstad finner vi Kvæfjord som er godt kjent for lokal produksjon av mat og råvarer. Her kan du handle rett fra gårdsbutikker, eller bare hilse på dyrene.

På Olaåsen gård har de hest, gris, og vaktler til glede for store og små og på Ottestad Gård på Elde i Kvæfjord vandrer glade kalver ute hele sommeren. Handle med deg hjem en pakke vaktelegg eller deilige kjøttprodukter fra gårdskjøkkenet.

Er du glad i ost anbefaler vi en tur innom Dalheim Gård på Refsnes. En fin sykkeltur er ut til Kjengsnes og setra der, hvis du er heldig møter du på melkesauene. Mens du er i traktene kan du ta turen innom kafeen hos Refsnes Matglede, og få gjerne med deg noe godt fra deres lille gårdsbutikk.

Kulturstier i øyriket

I naturen kan du finne mange spor etter nordnorsk bosetting og kultur, og i øyriket finnes flere merkede kulturstier som er lett tilgjengelig med buss eller båt.

Lei gjerne en el-sykkel fra ArctiConcepts som du tar med på hurtigbåten, for å lettere komme deg rundt og oppleve kulturstiene på Bjarkøy, Grytøya og Sandsøy.

Dra gjerne innom en av gårdsbutikkene for en smak av lokale delikatesser mens du er på tur. Her drives gård i mindre skala tett på naturen med dyrevelferd i fokus. For eksempel kan du få fersk hjemmebakst hos Nordsand Gård og spennende produkter av villsau hos Altevik Gård på Sandsøy.

Les mer om alle attraksjonene på Visit Harstad.