Destination Harstad

Kvæfjordkaka er Norges nasjonalkake

Kvæfjordkaka, Norges nasjonalkake, er en søt drøm i marengs og vaniljekrem. Den er en favoritt ved alle festlige anledninger, og en uimotståelig fristelse i alle kakedisker.

Nordpå fremkaller kvæfjordkaka de søteste barndomsminnene. På de bugnende kakebordene på femtiårsdager og konfirmasjoner, midt mellom fromasjkaker og suksesstertet, breiet kvæfjordkaka seg rektangulært bland alle de runde. Og til tross for størrelsen ble den alltid spist opp først, den knasende sprø marengsen og det deilige vaniljefyllet var helt uimotståelig.

Lag på lag med nytelse blir til fyll på rette måten

Kvæfjordkaka består av et lag med sukkerbrød nederst. Så smøres det på et lag med pisket eggehvite, og oppå strøs det hakkede mandler. Dette settes i ovnen en liten halvtime så det blir sprø marengs av eggehviten, og kjøles ned. I mellomtida lages det vaniljekrem. Så deles kakebunnen i to, det legges et lag krem oppå det ene laget, og så legges det andre laget oppå. Den skjæres i pene, firkantede stykker, og klarer man å begrense seg, rekker en kake til mange.

Cafe Alliance – en kake blir til

Historien om kvæfjordkaka starter på gamle Café Alliance i Harstad, drevet av to søstre fra Kvæfjord. Midt på 30-tallet kjøpte den ene søstera, Hulda Markussen, en oppskrift på kongekake fra en dansk konditor. Den ble etter hvert utbredt i Harstad og Kvæfjord, og folk begynte å forenkle oppskriften litt. Den ble enklere å bake, og det ble brukt mindre av de dyrebare mandlene.

Spredningen skjedde fra munn til munn

Da Café Alliance stengte, var det den forenklede varianten som ble mest populær. Håndskrevne oppskriftslapper spredte seg rundt i Kvæfjord og etter hvert utover i Nord-Norge. Utenfor Kvæfjord ble den gjerne kalt kvæfjordkake. Tidlig på 70-tallet ble kaka portrettert av matskribenten Mor Hubro i Norsk Ukeblad, og da ble kaka en nasjonal berømthet. Ulike navn dukket opp, verdens beste, drømmen og flere beskriver hvor godt kaka smaker, men nå er kvæfjordkake det etablerte navnet.

Norges nasjonalkake ble kåret i nitimen

I 2002 valgte lytterne av det populære radioprogrammet Nitimen Norges nasjonalkake, og da gikk kvæfjordkaka overlegent og fullstendig ukontroversielt av med seieren. Året før, i 2001, ble verdens lengste kvæfjordkake bakt til Melbudagene. Etter svært kort tid var kaka blitt svært historisk. Ola Bremnes har utgitt en egen hymne til kvæfjordkaka, som lyrisk forkynner at «verden blir mjukar en stakket stund/under en himmel av kakebunn».

Hvor får du tak i kvæfjordkake?

Kvæfjordkaka er en favoritt i kafeer over hele Nord-Norge, både midt i byen, på kjøpesentrene og om bord i ferger. Ser du den, må du slå til, www.nordnorge.com har ofte blitt møtt med et unnskyldende «dessværre, vi è fri», og måttet bite i det sure eplet i form av en ordinær sjokoladekake. Sånn går det når alle vil ha den samme kaka. Det er imidlertid ikke dumt å besøke kvæfjordkaka hjemme, nemlig i den grønne, vakre bygda Kvæfjord, kjent for sitt milde klima og søte jordbær.