Narvik – Turmekkaet i Nord-Norge

Narvik ligger midt i Nord-Norge og innerst i Ofotfjorden, og er omkranset av fjorder som strekker seg nesten til grensen mot Sverige. Her trenger du ikke være en verdensmester for å delta på naturopplevelser i verdensklasse. Du kan trygt bestige nasjonalfjellet Stetind med sertifiserte guide, vandre Norge på tvers i løpet av en dag, eller finne din egen terrengsykkel løype på glattskurte granittfjell. Det er ikke uten grunn at Narvik og Ofoten tronet på toppen når Gunnar Garfors og Thorkild Gundersn skulle kåre Norges beste reisemål i reisepodkasten Globustrotter.

Toppturer og vandring

Narvikregionen byr på store, flotte fjellområder med et bredt utvalg av turmuligheter. Fra enkle til mer krevende og utfordrende turer. De ulike områdene har hvert sitt særpreg, felles for de alle er det fantastiske utgangspunktet man har for fine turer i fjellet. Kjerna i Efjord er av mange ansett som Nord-Norges Prekestol. Men her slipper du folkemengden, i tillegg er det en kortere gå-tur samtidig som den ligger høyere over havet og med en minst like spektakulær utsikt. Er du først i Efjord bør du ikke gå glipp av en tur på Verdenssvaet, der hele turen går på jevn glattskurt granitt. En helt unik vandretur med omgivelser av høye fjell og blått hav blir dette fort den råeste turen du gjør i sommer. Skjomen som ligger ca 4 mil sør for Narvik er også et innbydende topptur- og vandreområde. Du også starte fra Narvik sentrum og nå noen av de fineste toppene i regionen som Tøttatoppen, Linken og 3. toppen.

Bestige nasjonalfjellet Stetind

Stetind ligger ca 80 km sør for Narvik og granittkjempen innerst i Stefjorden er et iøynefallende landmerke der det troner 1392 meter over havet. Stetind er en stor opplevelse både for de som kun søker fjellets magiske nærvær og vil nyte det mektige synet nedenfra, eller for de som lengter etter å skue ut over dets rike fra toppen. I Narvik er det mulig å booke turer med sertifiserte fjellguider som arrangerer ukentlige toppturer til Stetind. En vellykket tur til Stetind er innen rekkevidde hvis du har god turkondisjon og ikke altfor mye høydeskrekk. Toppturen regnes for å være en av de fineste og mest storslåtte landet har å by på!

Stetind. Foto: Rune Dahl / Visit narvik

Terreng- og stisykling

Sykkelentusiastene liker sykkelmulighetene rundt Narvik så godt fordi de ligger nært byen og gir fantastiske naturopplevelser. Syklingen i narvikområdet har alle forskjellige nivåer. Det finnes muligheter for nybegynnere, og for de som er eksperter. Reinneset i Skjomen er helt spektakulært, og må være en av de fineste sykkelmulighetene i verden, på grunn av naturen rundt. Utsikten er fantastisk, og man sykler på svaberg og granitt, i tillegg til at det er bynært. Den heisbaserte, adrenalinfylte syklingen i Narvik finner du i byens to skisentre, Narvikfjellet og Ankenes Alpinanlegg. Her finner du håndbygde sykkeltraseer for de litt mere viderekommende. Sør-vestover finner du sykkelperlene Skjomen, Verdenssvaet og Skarbergflåget. Her kan du legge sporet hvor du vil i et gedigent lekeland av svaberg. En opplevelse helt utenom det vanlige.

Norge på tvers

Fra Narvik kan du ta den storslagne togturen med Arctic Train på 42 km til Riksgrensen, den tar deg gjennom fjord og fjell til et vilt, dramatisk og ubebodd landskap. Herfra går den vakre Rallarveien, 15 km, ned til fjorden ved Rombaksbotn. I løpet av en dag kan du altså krysse Norge på tvers der du får vandre i storslagen nord-norsk natur mellom fjell, daler og fossefall. I tillegg har veien en kulturhistorie som er verdt å få med seg, og langs stien er det flere plasser satt opp ulike informasjonstavler. Sett av mellom 6-10 timer til turen og du kan gå helt i ditt eget tempo.

Visit Narvik
Ofotbanen. Foto: Kjetil Janson / Visit Narvik

Nasjonalparker

Like nord for Narvik finner du to nasjonalparker, Dividal og Rohkunborri. Dividal har et variert landskap og skog, høyfjell og vann. Mens Rohkunborri nasjonalpark ligger i et av områdene i Troms med mest villmarkspreg. Altevatnet som ligger her et yndet turmål både sommer og vinter. DNT hytter finnes til utleie, og ved noen av innfallsportene til parkene finner du parkering og toalett.

Trø varsomt i naturen

Vi deler gjerne gleden over vår flotte natur med deg og håper at du vil trø varsomt og sette minst mulig spor. Allemannsretten gir oss muligheten til å oppleve og bruke naturen rundt oss. Og dette har vi full rett til så lenge vi tar hensyn, og følger reglene når vi er ute på tur:

  • Følg stien, og unngå at nye stier etableres.
  • Ikke kast avfall i naturen, og husk å rydde etter deg.
  • Vis respekt for dyr og fugleliv. Husk båndtvang for hunder.
  • Du kan fyre bål, men bruk etablerte bålplasser.
  • Du kan plukke bær, sopp og planter for eget bruk.
  • Du kan fiske når du har kjøpt fiskekort

Narvik

Narvik-regionen tilbyr et nesten ubegrenset utvalg av opplevelser og aktiviteter i naturen.