Terje Rakke

Nasjonal turistveg Lofoten fører deg gjennom hele øyriket

Nasjonal turistveg Lofoten fører gjennom noen av landets mest dramatiske landskaper, og er enestående vakker. Likevel må du sette av tid til alle avstikkerne; mye av et beste ligger nemlig ikke langs veien.

Opp mot 1000 meter stiger de kvasse tindene opp av Golfstrømmen. 4 store og tusenvis av små øyer danner en sammenhengende 100 km lang rekke. Lofotfisket, verdens største torskefiske, danner grunnlaget for en rik arv av kystkultur som er synlig overalt. Er du aktiv, tilbys for eksempel fjelltur, kajakkpadling, fisketur og surfing.

Ruta starter i Vesterålen

Nasjonal turistveg Lofoten starter lengst sør i Vesterålen. Den elegante buen i Raftsundbrua byr på utsikt inn i dette trange sundet omgitt av 1000 meter høye fjell, men man ser også nordover mot det åpnere, grønnere landskapet lenger nord i Vesterålen og det 1262 meter høye spiret på Møysalen . Dette er et landskap av mørklilla, forrevne fjelltopper som skjermer frodige småbygder og lune viker og fjordarmer.

Svolvær er lofothovedstaden

Lofothovedstaden Svolvær ligger flott til i et basseng av flere småøyer og holmer under bratte fjell, og oppe i fjellsiden ligger klippeformasjonen Svolværgeita. Svolvær er en livlig by med kafeer, gode spisesteder, flotte kunstgallerier og en fin kaipromenade med mange fotomotiver.

Kabelvåg og Storvågan er det gamle senteret

Den monumentale Lofotkatedralen fra 1898 troner ved veien, og leder ned til det gamle senteret i øyriket, Kabelvåg. Her ligger det en interessant samling av severdigheter, nemlig Lofotakvariet med fisk fra Vestfjorden, Galleri Espolin med sterke bilder fra en særpreget kunstner og Lofotmuseet som presenterer lofotfisket og kystkulturen.

Avstikker til Henningsvær må du få med deg

Henningsvær ligger på et mylder av holmer under den spisse 942 meter høye Vågakallen. Vi anbefaler en tur ned på moloen for å ta bilde av fjellet og havna. Galleri Lofotens Hus med bilder fra da norske kunstmalere oppdaget Lofoten, glassblåserne, Kaviarfabrikken og keramikerne på Engelskmannsbrygga og lysstøperiet er fine stoppesteder på vandringen.

Bruer fører til Gimsøy og Vestvågøy

På den mindre Gimsøya ligger golfbanen i Lofoten med en fantastisk utsikt mot fjellene i Bø i Vesterålen. Lenger vest byr landskapet på en overraskelse; bak den monumentale fjellrekka brer slettelandet seg utover midt på Vestvågøya. Den store severdigheten er det gjenskapte 80 meter lange høvdingehuset på Borg. Avstikkerne fra E10 er like interessante; til fiskeværene Ballstad og Stamsund på innersida av øya og til surfebygda Unstad og utsiktspunktet Eggum på yttersida.

Flakstadøy er avstikkernes øy

Flakstad kirke midt i Ramberg er fra 1780, og er bygd av russisk drivtømmer. Den kritthvite Rambergstranda innbyr til et minuttbad. Også på denne øya er det avstikkerne som gjelder; Nusfjord er et malerisk fiskevær med gammel bebyggelse mellom steinharde klipper, mens smeden i Sund lager vakre skarver i smijern.

De ytterste tindene er de mest kjente

Moskenesøya, den ytterste i den sammenhengende øyrekka, skyter som et spyd ut i Golfstrømmen, fylt av spisse tinder. All bosetting er konsentrert på innsida av øyrekka i maleriske fiskevær med mye gammel bebyggelse; Reine, Sørvågen, Moskenes, Tind og aller ytterst i lofotalfabetet; Å. En båttur inn i Reinefjorden tar deg helt innunder de imponerende toppene, mens Norsk Fiskeværmuseum på Å handler om kystkulturen. Lofoten Leketøysmuseum er et hjertelig gjensyn med barndommen.