Nasjonal turistveg på Ytre Senja slynger seg langs storhavet

Senja har to sider, en blid, grønn og vennlig innside og en barsk, værhard ytterside. Hvorfor er de mest spesielle bosettingene på yttersida? Jo, der ute er fisket best.

Yttersida av Senja har vært vakker, vakker i millioner av år, så hvorfor har vi ikke hørt om det før? Svaret ligger nok i veinettet, det var bare få, små svingete veier fra Finnsnes på innersida, og man måtte kjøre tilbake samme vei. De siste årene har det blitt bygd veier og tunneler mellom bygdene, så nå kan man kjøre langs det meste av ytre Senja. Om sommeren går det ferger fra Botnhamn til Brensholmen, en time fra Tromsø, og fra Gryllefjord til Andenes. Her kommer noen høydepunkter på turen fra Botnhamn i nord til Gryllefjord i sør. Dette er en av landets 18 nasjonale turistveier.

Informasjon om Senja

Nasjonal turistveg på Senja starter i Gryllefjord i sør, og følger så kysten forbi Skaland til Botnhamn

Absolutt. Det går ferge om sommeren til Andenes, hvor Nasjonal turistveg på Andøya har sitt utgangspunkt. Fra Botnhamn, i andre enden, går det ferge til Brensholmen like ved Tromsø

Senja har mange ulike tilbud, men er nok aller mest kjent for sin enormt vakre natur.

1

Botnhamn

Start/ende – ferge til Brensholmen ved Tromsø

2

Husøy

Travelt fiskevær med vidstrakt utsikt mot fjell og hav, på sin egen øy

3

Mefjordvær

Historisk, sjarmerende fiskevær i havgapet

4

Ersfjordstranda

Flott strand, vid utsikt og Gulldassen, om du må

5

Tungeneset

Den ikoniske utsikten mot Okshornan, et sted å vandre på svaberg

6

Bergsbotn

«Magasuget» er utsiktspunkt over vakre Bergsfjorden

7

Hamn i Senja

Gammel gruveby og handelssted ble til resort

8

Gryllefjord

Tett fiskevær under bratte fjell. Ferge til Andenes/Vesterålen om sommeren.

Husøy er sin egen øy

Husøya er jo egentlig ikke på Senja. De har sin egen øy, forbundet med en molo til Senja. Moloen er blå etter at øysamfunnet ble portrettert i et reality-program for noen år siden. Her fiskes det torsk og eksporteres for store summer hvert år, så været har noe travelt over seg. Så langt ute er det imidlertid værhardt, så noen av husene har bardunert fast hustaket.

To fiskevær med ulikt lynne

De to tvillingværene Senjahopen og Mefjordvær har ulik takt og lynne. Senjahopen er størst, og har en aktiv fiskeflåte og en fiskeindustri i full vigør. Mefjordvær er mer historisk, med adskillig gammel bebyggelse. Fyrlykta er et favorittsted å ta bilde, for herfra ser du både innover bebyggelsen og utover den bratte ytterkysten av Senja.

Okshornan møter trassig Storhavet

Ved Erfjorden, midt på strekningen, rager Okshornan, en rekke med sagtannede topper 6-700 meter rett opp av fjorden. Synet av toppene mot synsranden er mektig, så dette er et favorittsted å ta bilder. For å lette adkomsten har Statens vegvesen bygd en prisbelønt rampe i moderne design, så det er ikke noe problem å få se Okshornan, kalt Djevelens tanngard, i første parkett.

Stikk stortåa i sjøen på Bøvær

En annen favorittavstikker går til vakre Bøvær, med hvite strender og fantastisk utsikt mot Bergsfjorden og de 98 øyene og utover Atlanterhavet. Her ligger Kråkeslottet, en gammel væreierbolig om har blitt til et lite galleri.

Hamn i Senja er et gammelt nikkelverk

Hamn i Senja er i dag et turistanlegg, men var egentlig et industristed og handelssted. Her ble det utvunnet nikkel i en kort, men hektisk periode på 1880-tallet, og det var det første stedet i Nord-Norge som fikk elektrisk strøm.

Torsken kirke er fra 1780-tallet

De to kystbygdene og rivalene ligger i få kilometers avstand, med et lite fjell imellom. Gryllefjord er størst, med kompakt, fargeglad bebyggelse og avhengighet av fiskeindustrien. Torsken er mye mindre, men har et lite klenodium, den lille trekirken fra 1780-tallet med flott utsmykning fra middealderen og framover.

Relevante artikler