Jarle Wæhler/Statens vegvesen

Nasjonal turistveg til Havøysund går til det ytterste nord

En kjøretur til 71 grader nord, en avstikker gjennom arktisk kystnatur utenom alle turiststrømmer; Nasjonal turistveg til Havøysund er på alle måter en reise utenom allfarvei, særlig om du kommer deg helt ut til Fruholmen fyr.

Den 66 kilometer lange strekninga går fra småbjørkeskogen i Kokelv til fiskeværet Havøysund. Ikke mange turister finner veien til Havøysund. Som så ofte handler det like mye om reisen som om målet. Fra målet åpner det seg i dette tilfellet nye muligheter, som de tre øysamfunnene du kun kan må med båt.

1

Kokelv

Startpunkt. Sjøsamisk bygd i bjørkeskogen

2

Lillefjord

Flott rasteplass med fjordutsikt

3

Snefjord

Lita bygd med spesiell rasteplass som gir ly for været

4

Selvika

Skulpturell rasteplass ved flott sandstrand

5

Havøysund

Tett, kompakt fiskevær med kunst, vakker kirke og utsiktspunktet på toppen av Havøygavlen

6

Fruholmen

Vi har latt verdens nordligste fyr representere øyene Ingøy, Hjelmsøy, Rolvsøy og Måsøy, som kan nås med båt fra Havøysund

Turen går fra bjørkeskogen til havheiene

Fra sjøsamebygda Kokelv går veien til Lillefjord og Snefjord. Vegetasjonen skifter fra den lyse bjørkeskogen lengst inn til lynghei ute ved kysten. Her kan du også lese geologien som en åpen bok, og se hvordan de gamle strandlinjene ligger oppe i bakken. Her er det funnet spor etter bosetting som går 6000 år tilbake. I Selvika kan du gå langs en merket kultursti med fornminner.

Praktisk om Nasjonal turistveg til Havøysund

Den går langs riksvei 889 fra Kokelv til Havøysund. Følg E6 nordover fra Alta, i Olderfjord tar du E69 i retning Nordkapp, men kun få kilometer, før et skilt peker mot Havøysund. Selve turistvegen starter i den lille bygda Kokelv og ender i Havøysund.

Det er ikke ett nettsted som forteller alt, i stedet kan man kose seg med å surfe litt på ulike steder. Nasjonale turistveger har inspirerende tekster og bilder på sine sider. På sidene til Boreal finner du båtruta ut til øyene (klikk på MåsøyXpressen). Kystmuseene er nok et nettsted. Måsøy kommune har en fin intro på sin side.

Alta, Hammerfest og i særdeleshet Honningsvåg og Nordkapp er travle turiststeder om sommeren. Få finner imidlertid veien ut hit, og dermed passer det for mennesker som søker fred og ro, som ønsker å møte hverdags-Finnmark og se hvordan det går å leve i en slik natur. Landskapets skiftninger, fra lune lommer med frodig skog til det rå og forblåste, er rammen rundt.

Havøysund er et fiskevær på 71 grader nord

Havøysund er et fiskevær med knapt 1100 innbyggere på Havøya. Bebyggelsen er som ellers på Finnmarkskysten tett og konsentrert. Fiskeri er den viktigste næringsveien, og fra Havøysund eksporteres det fisk til hele verden. Oppe på Gavlen, noen kilometer i nordvest, står det 16 vindturbiner som produserer kraft. Fra utsiktspunktet her oppe, Arctic View, ser du langt utover Finnmarkskysten.

Utover til øyene går det båt

Tre øysamfunn hører til Måsøy kommune, og man kommer hit ut fra Havøysund Ingøy har i dag størst befolkning, rundt 70, mens det bor rundt 65 på Rolvsøya. På Måsøya, som var det gamle senteret, bor det bare 40 mennesker. Det går båtruter ut til øyene, litt ulikt fra dag til dag, så du må planlegge ganske nøye. Øyene har lite av infrastruktur, så du må være forberedt på å være ute hele dagen. Litt spesielle alternativer kan være å overnatte i turistgammene på Måsøya.