© Michael Ulriksen

Nattfiske er eventyret som spreller i midnattssolas glød

Når lyset er evig og sola nekter å forlate horisonten, er narviknaturen rigget som best for ramsalte opplevelser med gjeller og spor. For sommernattas sprellende fiskeeventyr blir ekstra storslått når midnattssola forgyller det hele.

Kalenderen viser tidlig juli og klokka tikker taktfast mot midnatt. Hele familien er om bord og vi har kun rukket å trekke inn 50 – 60 meter av kveitelina da vi kjenner at den sitter bom fast på bunnen. Det er ikke mer enn snaut 20 meter med hav under oss, så kontakten den fastgåtte lina er god. Da jeg er i ferd med å feste den i baugen på båten i håp om å få løsnet den med motorkraft, gir hele havbunnen plutselig etter. Resten er historie. En god en sådan.

Det ble en slimete seanse

Etter en herlig forestilling i en båt full av skuelystne barn på første rad, klarer vi sammen å få den vidunderlige havdronninga av en kveite på rundt 70 kilo om bord i den lille båten. Om det fantes stilkarakterer på slike øvelser ville undertegnede ganske sikkert stått til stryk. For nedslaget ble en slimete seanse med fiskeren underst og et 170 centimeters sleipt og småhissig flak over seg. Snakk om naturlig lykke.

Nattfiske er i øverste arktiske klasse


Kilt mellom store fjell og mektige fjorder, der naturen er svært gavmild og visuell, har Narvik de siste årene etablert seg som en opplevelsesdestinasjon i øverste arktiske klasse. I områdene rundt bykjernen kan man fråtse i natur å sjelelige opplevelser, og fisket er svært bra her inne blant fjord og fjell i midnattssolas rike.

Å fiske er en del av oss

Innhøstningen fra vår blå åker ligger nærmest i DNA-et til alle oss nordlendinger med røttene plantet langs kysten. Det sies at vi er født med saltvann i årene, og at havet er en del av oss.
Man skal ikke lenger enn et par generasjoner tilbake før havets spiskammer var en helt nødvendig del av overlevelsesstrategien. Selv om vi i dag har andre måter å skaffe føde på, har havet fortsatt mye gi oss.

Fisken i havet er en evig gave

Opplevelsen av saltet som åpner sansene, sjelen og nesa. Følelsen av å hale inn en sprell levende og selvfisket fisk. Den friske lukten av sjø, tang og tare som går langt forbi nese og hjerne, helt inn til ursjela i oss. Lyden av måker som skriker om kapp at de gjerne vil ha den fisken du nettopp fikk, og den ultimate og fullkomne følelsen av å høre til i elementene. Havet ligger der som en evig gave. Det er bare for oss å ta imot

Storslått natur er lett å nå

Det finns flere måter å ta gaven i bruk på. Har du mulighet, er en båttur absolutt å anbefale. Ute på fjorden får ikke bare tilgang til de beste fiskegrunnene, du får også et spektakulært utsyn til fjord- og fjellandskapet som rammer inn Narvik og bygdene rundt. Men man trenger på ingen måte båt for å oppleve det gode havfisket. Rundt Narvik har vi en langstrakt kystlinje som rammer inn en rekke fiskerike fjorder. Alle en del av den nordlige Atlanterhavskysten hvor kombinasjonen av kaldt klima og den varme Golfstrømmen bidrar til et særdeles næringsrikt hav fullt av sprell levende opplevelser.

Menyen er vidunderlig

Å stå på et svaberg en lun sommernatt mens småseien koker bare noen meter i fra deg, er en lett tilgjengelig og storslått begivenhet. Og sommer-nattmaten blir ikke mer nordnorsk enn nettopp blodfersk småsei trukket i sjøvann over et bål i fjæresteinene, servert med flatbrød og rømme.

Desserten er enda bedre enn middagen

Desserten er å smelte sammen med sommernatta mens man lar blikket og tankene hvile på den varme horisonten. Sola er kun er nede og toucher fjelltoppene for å hente fart og kraft til et nytt døgn på den nordnorske sommerhimmelen. Når natt glir over i dag, er det på tide å rive seg løs fra eventyret. På svaberget ligger kun beinrestene igjen å vitner om nattas storslåtte fråtsing i fisk og sjelelige øyeblikk.

Nok en gang har den nordnorske sommeren servert oss forgylte opplevelser med gjeller og spor.