Nusfjord er et fiskevær i rødt og oker

Hvilket fiskevær er vakrest? Rød- og okermalte Nusfjord på Flakstadøya er i sannhet en kandidat der den ligger i en stille vik under mektige lofotfjell.

I 1905 fisket 1500 lofotfiskere ut fra Nusfjord. Noen av dem lå tett i tett i rorbuene, andre hadde ikke råd til sånn luksus og hadde hvelvet båten sin og bodde under. Fiskerne kom fra hele kysten, de færreste var fra Lofoten. Fra 1847 eide Dahl-familien anlegget, og de beholdt kontrollen fram til 2005. Nusfjord hadde sin storhetstid fra midten av 1800-tallet fram til de første tiårene av 1900-tallet, men fortsatte å være et sentralt fiskevær utover hele det 20. århundre. Årsaken var de gode havneforholdene som gir ly mot vinterstormene på Lofothavet rett utenfor.

50 rorbuer ligger rundt havna

De gamle rorbuene, rundt 50 i tallet, malt røde siden rødmaling var billigst, ligger rundt hele havna. I dag er de pusset opp til en standard fiskerne aldri kunne drømt om, men utenfra fremstår de som gammel idyll der de speiler seg i havna.

Hvordan finner jeg fram til Nusfjord?

Nusfjord ligger på Flakstadøya i Lofoten, en avstikker fra E10, hovedveien gjennom Lofoten.

Det beste er å overnatte der. Det finnes komfortable rorbuer som er gamle utenpå og varme, behagelige inni. Du kan også stikke innom som et dagsbesøk, og da betaler du en skjerv i inngangspenger.

Naust, transdamperi og røykeri; Nusfjord var et aktivt produksjonssted

Nusfjord var i sin tid et lønnsomt anlegg for fiske. I trandamperiet fra 1910 ble det framstilt tran fram til 1990, både den fine medisintranen som er så sunn og den grovere som ble brukt til maling og smøring. I det lille røykeriet oppe i bakken ble det røkt laks. Rødnaustet fra 1877 var oppbevaringssted for fiskeredskaper, blant annet garn og barkekar for impregnering av garn. I Nordnaustet oppbevares en gammel åttring fra slutten av 1800-tallet som både ble brukt som kirkebåt og til linefiske. Bakeriet fra 1877 sørget for ferskt brød til fiskerne i rorbuene, og er i dag igjen i drift. I bakken ligger også kraftstasjonen fra 1905, det tredje eldste i Nord-Norge, som ga nok strøm til væreierboligen og noen maskiner i foredlingsindustrien.

Butikken er værets bankende hjerte

Den gamle butikken fra 1907 er bevart slik den var, med bøtter som henger ned fra taket, en staselig, lang disk og et klenodium av et kassaapparat. «Be om kvittering» står det! Butikken er imidlertid ennå i bruk, slik at de få fastboende og de mange gjestene kan kjøpe det nødvendigste. For anlegget fungerer det også som resepsjon. I en kjeller ligger kroa Oriana, hvor det serveres øl og enklere retter. For de mer feststemte passer restauranten Karoline, som serverer à la carte-menyer som passer seg en væreier.

Nusfjord ble til et feriested

Fra 2005 fikk lofotfisket på innersiden av Lofoten en kraftig knekk, og aktiviteten flyttet seg på utsiden av øyriket. Nusfjord lå plutselig ikke så godt til lenger, og ble kjøpt opp og ombygd til et feriested, en resort. Anlegget ble fullstendig restaurert i samarbeid med riksantikvaren og fremstår i dag dels som et museum og delvis som et feriested. Som dagsturist betaler man en liten avgift for å komme inn, noe som sikrer at toalettfasiliteter, parkering osv. er tilgjengelig.

I Nusfjord trenger en ikke gjøre så mye

Nusfjord er først og fremst et sted å slappe av. Noen gjester går tilbake til røttene og tilbringer en uke på havfiske, det finnes båter, sløyeutstyr og frysemuligheter. Andre kommer med egen båt og fortøyer på gjestehavna. Mange bruker Nusfjord som base for å vandre i fjellet rundt, stien til nabobygda Nesland er en av favorittene. Om vinteren er Nusfjord et flott, avsondet sted å se grønne nordlysstråler avtegne de svarte lofotfjellene i silhuett. De fleste betaler imidlertid sin billett og går og innånder idyllen og freden. Få gjerne med deg en guidet omvisning på stedet, den ender på et amfi på en knaus mellom anlegget og havet. Amfiet er tegnet av arkitektstudentene på NTNU, og er kompromissløs moderne i formen, men bruker tre som glir elegant inn i trehusmiljøet.

Relevante artikler