Nyksund er et fiskevær som fikk en ny sjanse

Fiskevær har ofte sin tid. Nyksund er en av mange fiskevær på kysten som har gått ut på dato. Men Nyksund fikk en sjanse til, denne gang som nødhavn for vandrende mennesker med behov og sans for en pause.

Rundt 1900 var Nyksund et økonomisk kraftsenter i Vesterålen. Her ytterst mot storhavet var man nærmest fiskefeltene, så hit kom båtene for å være med på sesongfiskeriene. Fiskemottak, handel, bakeri, skole; været var som liten by.

Større båter gjorde havna for trang

Etter 2. verdenskrig gikk det nedover med Nyksund. Båtene ble større, og havna i Nyksund ble for trang og grunn. De større båtene var også raskere, så det gikk fint an å bo på det lunere, mer beskyttede stedet Myre. På sekstitallet fikk de siste beboerne fraflyttingstilskudd, og rundt 1970 var det slutt. Moderne Myre hadde overtatt fullstendig. Kaier, brygger og bolighus var overlatt til vær og vind på et av kystens mest utsatte steder.

Praktisk informasjon om Nyksund?

Fiskeværet er helt nordvest på Langøya i Vesterålen, ikke langt fra det moderne fiskeværet Myre som igjen er en time fra Sortland. Det er en smal, svingete grusvei helt fram til Nyksund.

Vesterålen har både flyplass (Skagen/Stokmarknes) og hurtigruteanløp (Sortland er nærmest). Fra Sortland går det buss til Myre. Man har likevel størst aksjonsradius med egen bil.

Eksakt dato vites ikke, men et moderne fiske startet allerede rundt år 1900.

Det fraflyttede været blir gjennoppdaget

På åttitallet ble Nyksund oppdaget på ny, denne gang av sosialpedagogen Karl Heinz Nickel fra Berlin. I samarbeid med Universät Berlin startet han et prosjekt hvor ungdom fra Berlin som trengte å komme bort dro til Nyksund for å restaurere de gamle husene. Nå er idealistiske berlinere komplettert med kunstnere, gamle nyksundværinger på sommerbesøk og feriegjester.

I dag er det liv og røre i Nyksund

Et sommerbesøk i Nyksund er ikke lenger et møte med ensomheten. Her finnes flere overnattingstilbud. Matservering går også bra, fra det Grünerløkka-aktige til det rustikke og lokale. Kunstnere som Sigrid Szetu lar seg inspirere av hav og himmel. Det tilbys yogaopphold. I august går Nyksundfestivalene av stabelen, med barnefestival, kunstfestival og musikkfestivalen Nyksund Ti. Antallet helårlige innbyggere er nå blitt tosifret, og for første gang på over 30 år trilles det barnevogner i Nyksund.

Dronningruta starter i Nyksund

Vandreturen fra Nyksund over fjellet til Stø fikk navnet etter at Dronning Sonja gikk her i 1994. Turen går både langs fjæra og oppe i fjellet, og du må regne rundt 8 timer på de 15 kilometrene. Nordover ser man Andøya, østover Hinnøya og vestover ser man utover Atlanterhavet, uten noen form for beskyttende skjærgård.

Nyksund er også et bra sted å se nordlyset. Besøk gjerne hjemmesida til Vesterålen Reiseliv for alle detaljene.

Relevante artikler