Marcela Cardenas

På Svalbard ser du det sjeldne dagnordlyset

Verdens nordligste reisemål midt på vinteren? Det er faktisk både enkelt, trygt, komfortabel, vakkert og interessant, og du har gode nordlyssjanser.

Det sjeldne og flyktige dagnordlyset kan oppleves i polarnatta på Svalbard. Vi vet ikke om noe annet tilgjengelig reisemål på kloden hvor dette kan sees. Det mer alminnelige kveldsnordlyset mangler selvfølgelig heller ikke. Svalbard har et arktisk ørkenklima, så her er det flere klare netter med nordlyssjanser enn de fleste stedene i nordlysbeltet. Det finnes en rekke ulike utflukter både på dagen og på kvelden myntet på å finne nordlyset.

I Nordlysvinteren er det mørkt hele døgnet

Fra november til februar det helt mørkt på Svalbard, selv midt på dagen. Merkelig nok ser man likevel ganske mye av landskapet, i stjerneskinnet trer konturene av fjellene frem. Det kjøres skuter og hundeslede med kraftige hodelykter, og etter hvert tenker du ikke på at det er mørkt. Den jevne turisten foretrekker nok kortere utflukter, og nyter stemningsfullt samvær i Longyearbyens restauranter og trivelige barer.

Praktisk informasjon om Longyearbyen

Longyearbyen er hovedbosettingen på øygruppa Svalbard, og ligger på 78 grader nord, omtrent 900 kilometer fra det norske fastlandet og 1100 kilometer fra Nordpolen

Jada, det er flyforbindelse hele året fra enten Tromsø eller Oslo. I Nordlysvinteren er det noen færre avganger, men lettere å få plass på hotell og

Neida, du kan gjøre alt selv om det er mørkt. Og det er mye lettere å bli kjent med folk, ettersom det kommer færre besøkende i den mørkeste vinteren.

Blålystida er først og sist i mørketida

Første halvdel av november og første halvdel av februar danner inn- og utgangen av mørketida, og kalles på Svalbard for blålystida. Da brytes mørket på sørhimmelen en liten stund av rosa pastell, gull og sølv. Før natta tar over igjen, bades landskapet i fløyelsaktig dypblå.

Solvinteren er tida for lange skuterturer

I perioden mars-mai kommer lyset tilbake med kraft, og fra slutten av april er det midnattssol. Dette er den lyse vinteren, hvor svalbardianerne drar på lange skuterturer, skiturer og hundesledeturer. Erfarne friluftsfolk som vil på langtur kommer gjerne i denne perioden. Dette er også en høysesong i turismen, og tilbudet av organiserte turer av alle slag er som størst.

Bruk tid på å velge rett utflukt

Utfluktstilbudet i Longyearbyen er så omfattende at du som gjest bør bruke god tid på velge det riktige for deg. Skuterturene spenner fra små panoramaturer til utsiktspunktet øverst i Todalen til lange turer til østkysten hvor man av og til ser isbjørn. Hundekjøring foregår i egne daler fjernt fra skuterne. Vandringer i isgrottene under Longyearbreen fører inn i en frossen verden av krystaller og istapper. Ekspedisjonsskiturer og toppturer passer for de erfarne, mens småturene helst foregår på truger. Tur med beltevogn for å se etter nordlyset er også blant tilbudene. Turene på Svalbard utmerker seg med dyktige guider som sørger for sikkerhet, informasjon og god stemning.

Bylivet er forbausende mangesidig

Det finnes neppe noen småby med 2000 innbyggere i verden som har så mange tilbud som Longyearbyen. Siden Svalbard er momsfritt, kan det lønne seg å kjøpe friluftsklær og –utstyr i Svalbards velutrustede sportsbutikker. En kopp kaffe på verdens nordligste kaffebar hører med på shoppingrunden. Like hyggelig er det å spise på de litt uformelle spisestedene i Longyearbyen. Imidlertid har Svalbard flere fine restauranter, og det gamle kulturhuset Huset er kjent for sitt elegante kjøkken og sin velfylte vinkjeller. Nattelivet er likefremt imponerende, med flere hyggelige barer, sofistikert drikkeutvalg til avgiftsfrie priser og høy stemning. Svalbardianerne søker sammen i vintermørket og deler gjerne gode historier fra livet i Arktis.

Longyearbyen er både utpost og ordentlig by

Longyearbyen er både et velfungerende bysamfunn og en arktisk utpost. En blir slått av hvor normal byen virker, med butikker, skole, barnehager, sykestue, bank og kulturhus med kino. Samtidig antyder små skilt med «vennligst sett geværet her», en skuterdress pent oppstablet på en stol inne på kaffebaren og lyden av skutere som starter opp at man befinner seg på 78 grader. Svalbard Museum er et prisbelønt museum som tar for seg historien og naturen på Svalbard, og mange besøker også Galleri Svalbard og den lille kirken.

Ikke forlat Longyearbyen på egen hånd

Svalbard er et trygt reisemål for alle som bruker Longyearbyen som base og som utforsker villmarka på organiserte turer med en kvalifisert guide. Guidene er opplært i sikker ferdsel og har med seg alt av nødvendig utstyr for å ta vare på gjestene. I tillegg har guiden kunnskaper om hvordan man opptrer i møtet med fredede kulturminner, sårbar natur og dyreliv. Svalbard har i mange år vært verdensledende i utdanningen av naturguider gjennom studiet Arktisk Naturguide.

Relevante artikler