Øystein Lunde

På yttersida av Vesterålen ser du nordlys uten å fryse

Fra Huset på Yttersiden i Bø, Vesterålen, kan du vente på nordlyset under komfortable forhold og i et mildt kystklima.

Nordlyset er en sky skapning som dukker opp når vi minst venter det, og mye venting under åpen himmel må påregnes. De mest intense nordlysjegerne oppsøker gjerne tørre innlandsstrøk for å få se strålene. Det innebærer gjerne lang ventetid i sterk kulde. Vesterålen har et mildt og fuktig vinterklima med flere skyer foran nordlyset. Temperaturene er imidlertid mye mer behagelige, og man orker å oppholde seg lenger ute. Og da går det kanskje ut på ett?

Ringstad er en fredelig idyll med lite lys

I den lille grenda Ringstad ligger det lille ferieanlegget Huset på Yttersiden, med hytter og leiligheter for selvhushold . Det er stummende mørk på vinterkveldene på Ringstad, bare noen få lys kommer fra stuene i grenda, og de hjelper kameraet å fokusere.

Alt ligger til rette for å se nordlyset på Ringstad

Aurora er jo en diva som forlanger av vi venter på henne, og ikke hun på oss. I restauranten på Huset på Yttersiden er det hyggelig å vente; det er varm drikke i koppene, ytterjakker, luer og votter ligger klare og fotostativet er ferdig stilt opp på brygga utenfor. Da er man klar for kveldens lysshow, når det enn måtte finne på å dukke opp. Det er også en gapahuk nær Huset på Yttersiden, for dem som vil være 100% sikker på å få med seg alt. Vertskapet på Huset på yttersiden vekker deg også om natta om nordlyset skulle titte fram.

Han Ian hjelper deg til å ta de beste bildene

Husverten, Ian, er en dreven fotograf som hver vinter tar fantastiske nordlysbilder. Han deler gjerne av sin kunnskap, og hjelper med innstillinger av kamera. Det må stilles på manuell, blenderåpningen må være på maks, lukkertida til til tretti sekunder…ja, du skjønner det er mye å passe på. Ønsker man å bli virkelig god, kjører Ian på forespørsel en fotoworkshop på dagen. Da kan du ta bilder i mørket resten av livet.

Vinterdagen på yttersida byr på helt nye fotomotiv

Når nordlysgjestene våkner opp litt utpå formiddagen etter nattens dans med aurora, kan de nyte Vesterålen i hvit utgave. Over snøen oppå rekkeverket på terrassen ser de nordsida av Lofotveggen, fjellene i Bø, Stokmarknes og helt bort til den 1262 meter høye Møysalen, alt i vinterskrud. Det er slett ikke nødvendig å gjøre så mye mer enn å se på utsikten.

Padling, ørnesafari og sightseeing; det er mye å finne på

Høst- og vinterpadling med kajakk er trygt og morsomt på den rolige pollen rett utenfor Huset på Yttersiden. Ørnesafari med båt er utrolig spennende, og man får tatt bilder man aldri hadde trodd man skulle tatt. På land kan man gå på truger, ta seg en lang tur på beina eller være med på elgsafari i småskogen på innersiden av huset. Vertskapet tar deg også med til andre deler av Vesterålen, for eksempel til vakre Nyksund, til hvalsafari på Andenes og til blåbyen Sortland.