Skap felles sommerminner i Tromsø

Hvor kan dere reise for å få både urbant byliv og unike naturopplevelsene? Ta med vennegjengen til Tromsø i sommer.

Fart og spenning

Har dere lyst på fart og moro, er RIB-tur fra Tromsø et godt alternativ. Du kan velge mellom turer på dagtid, eller i selskap av midnattssolen om kvelden. Begge turene gir kribling i magen og vind i ansiktet. Om dere virkelig vil ha sug i magen, kan dere ta turen til Kåfjord og hoppe i strikk fra spektakulære Gorsabrua. Det er en opplevelse for livet. Kjøreturen tar om lag 2,5 timer gjennom vakkert landskap. Skulle du velge å ikke hoppe, er området med sin majestetiske natur verdt et besøk i seg selv.  

Finn roen på vannet på kajakktur

Vil dere komme tett på naturen, er en kajakktur perfekt. Her får dere kjenne på stillheten og puste inn den friske salte sjøduften. Det finnes kajakkturer både for de som aldri har padlet før, og for viderekommende. Også her kan dere ta turen på dagtid eller i den lyse sommerkvelden. Det er også mulig med overnattingstur. Uansett hva du måtte velge, garanterer vi en frisk, arktisk opplevelse.

Kajakk med Tromsø Villmarkssenter. Foto: Vegard Stien

Fang din egen fisk

Dersom dere har eget fiskeutstyr, er det fint å dra til idylliske Hella på Kvaløya. Fisk fra svabergene og etterpå kan dere grille fisken selv. Den sterke havstrømmen gir godt fiske, og utsikten mot Ryøya og de 1200 meter høye Bentsjordtindene er en super ramme for kvelden. Det er flere fine bålplasser og utsikten er magisk. Området har også gamle hus fra Tromsø sentrum som er flyttet ut til Hella, og gir området en ekstra sjarm. Enkelte dager om sommeren er det kafe på Hellastua. Området har godt med parkeringsplasser og er et yndet utfartsmål også for lokalbefolkningen. Når dere først kjører ut til Hella, er det også mulig å stoppe ved Helleristningene som ligger på venstre side av veien rett før du kommer frem til parkeringsplassen.

Dersom dere ikke har anledning til å dra på fisketur for egen maskin, er det mange muligheter for å dra på arrangerte fisketurer med båt. Det finnes turer i grupper, og privatturer både for nybegynnere og eksperter.

Ut på tur, aldri sur!

Noe av det fineste med Tromsø er den korte veien fra det urbane bylivet til urørt, arktisk natur. Visste du at det finnes over 1000 fjelltopper i Tromsø? Her finner du noe for enhver smak – og nivå.

Et av de mest tilgjengelige turmålene i Tromsø, er Fjellheisen. Her kan dere vandre over broen fra Tromsø sentrum, forbi Ishavskatedralen og innover i Tromsdalen. Veien frem til Fjellheisen er godt merket og det tar cirka 30 minutter å gå fra sentrum. Her kan dere velge mellom flere ruter opp. Sherpatrappen er et populært alternativ, men det finnes også lengre ruter man kan gå til fots. Er dere ikke så glade i å gå, kan man også ta Fjellheisen opp – eller ned. På toppen finner dere fantastisk utsikt fra Storsteinen (420 moh). Ønsker dere en pause på toppen, byr Fjellstua café på vakker utsikt, samt mat og drikke. Et besøk her oppe for å nyte den ikoniske postkortutsikten over Tromsø, er et «must» uansett hvordan dere velger å ta turen opp.

Nattmålsfjellet (297 moh.) er en flott topp for dere som ønsker en lett tur ikke så langt fra byen. Fra toppen er det nydelig utsikt over vakre Ersfjorden og de andre store, flotte tindene rundt fjorden. Fjellet kalles for «Klokka Ti» av lokalbefolkning i Ersfjord, fordi sola står over fjelltoppen når klokka er ti. Fra toppen er det også fint å se midnattssol. Denne turen krever egen transport.

Om dere ønsker å ta en litt mer utfordrende topptur, kan dere bestige Laukslettfjellet (547 moh.) på fastlandet. Fra toppen får dere panoramautsikt mot Ramfjorden og mot Lyngen. Det er mulig å gå videre fra Laukslettfjellet hele veien til Tromsdalstinden om dere ønsker en ekstra utfordring i flotte omgivelser.

Tromsdalstinden (1238 moh) er en spektakulær utsiktstopp på Tromsø fastland, og er en av de hyppigst besøkte toppene av lokalbefolkningen året rundt. Dette er en krevende topp og det anbefales at dere har erfaring med å gå toppturer dersom dere velger å gå denne turen.

Fjellheisen i midnattsol. Foto: Gunnar Magne Berg

Byliv og kulturelle opplevelser

Tromsø er omkranset av magisk natur, men noe av det som gjør byen unik er det levende og urbane bysentrum med alt dere måtte ønske dere. Her finner dere et rikt utvalg restauranter med gode matopplevelser, koselige kafeer, barer og mikrobryggerier, shopping, og kulturarrangementer som konserter med mer. Det er også en rekke museum og gallerier som fremmer ulike aspekter av kultur og historie – enten dere er interesserte i kunst eller historie. Dersom dere har lyst til å hilse på Storkobber og oppleve arktiske sjødyr på nært hold, er Polaria et godt alternativ.

Det finnes i tillegg flere måter å bli kjent med byen på! Hva med å lære om noen av byens historiske personligheter gjennom ei teatervandring med SadioNor, eller bli med på en guidet byvandring? Mulighetene er mange.

Eventyrlig overnatting eller hotell i sentrum?

Ønsker dere å ta del i byens uteliv og bo i sentrum, eller vil dere heller bo i naturlige omgivelser i en yurt på Rebbenesøya utenfor Tromsø? Valgene og mulighetene er mange. I Tromsøregionen kan dere velge mellom alt fra fancy sentrumshoteller, til hytter, rorbuer, gårdshotell osv. Her finner deres noe for enhver smak!

Velkommen til sommerferie i Tromsø – den arktiske hovedstaden!