Det er veldig trygt å ta sommerferien i Norge. Sørg bare for varme klær og gode sko, gå ikke på isbre alene og sjekk værmeldinga får du drar på havfiske. På Svalbard er det egne regler.
Man fryser ofte mer om sommeren enn om vinteren, og alvorlige tilfeller av nedkjøling (hypotermi) forekommer en god del. Shorts og t-skjorte kan være vel optimistisk i friskt nordnorsk sommervær. Mens man svetter på vei oppover en fjelltopp, blir det fort kaldt når man setter seg ned. Da bør man kunne bytte til en ny skjorte, og kanskje ha en genser tilgjengelig. Ekstra klær er også gode å ha om man brekker en fot og må vente på hjelpemannskapet. Det er alltid kjøligere på havet enn på land.
Ta med ekstra varme klær
På båttur og på fjelltur er det lurt å ta med en sekk med ekstra klær, og ull er som kjent gull! Ta med:
- Ulltrøye og lang ullunderbukse
- Lue, votter og skjerf
- En vindtett jakke
- En form for nødbivuakk i form av aluminum eller annet
Ha skikkelige sko på fjelltur
Noen av toppene i Nord-Norge er luftige, og bør unngås av folk med høydeskrekk. Løs grus, ur og stein gjør terrenget ulendt. Da er det viktig med gode sko. Om du kommer til skade og trenger assistanse, kan du ringe nødnummeret 113. Det virker noen steder hvor det ellers ikke er mobildekning, men slett ikke alle steder. Innovasjon Norge har laget en informasjonsside om sikkerhet. Last gjerne ned appen Hjelp 113 på mobiltelefonen. Da sparer du verdifulle sekunder når du ringer legevakta
Gå aldri på isbre alene
Man bør aldri gå alene på bre. Breene er fulle av sprekker, noen av dem flere titalls meter dype og usynlige på overflaten. Stegjern, tau og isøks er nødvendig for å gå på bre, og vi anbefaler et brekurs på forhånd. Alternativt kan man bli med på en organisert bretur med en skolert brefører. Noen turer til fjelltopper innebærer å krysse breer, for eksempel til Møysalen i Vesterålen og Oksskolten på Helgeland. Har du ikke erfaring og utstyr, blir du heller med på en organisert tur opp. Brefronter kan også være skumle, fordi det uten forvarsel kan rase ut is som kan begrave deg eller treffe hodet ditt. Still deg derfor ikke under en vegg av is.
Vit hva du gjør ute i båt
Havfiske kan innebære risiko, grunnet dårlig vær og manglende erfaring i båt. Dersom du bor på en fiskecamp, er vertskapet alltid svært opptatt av din sikkerhet. Hør derfor nøye etter deres veiledning om styring av båten og om hvor man kan fiske under de rådende værforholdene.
- Redningsvest er selvsagt obligatorisk.
- Sjøfartsdirektoratet har utarbeidet en brosjyre (på engelsk) om sikkerhet for fisketurister
- BarentsWatch publiserer et varsel for bølgehøyde, av stor betydning for havfiskere.
- Visit Norge har en omfattende informasjonsside på engelsk.
Isbjørn er en fare på Svalbard
På Svalbard er man ikke øverst i næringskjeden, isbjørnen har i flere tilfeller angrepet og drept mennesker. De aller fleste holder seg derfor i Longyearbyen og forlater kun byen på organiserte turer med bevæpnet guide. Dersom du har jaktkort og beviselig kan skyte, kan du leie gevær og dra ut på egen hånd for korte turer. Overnattingsturer betinger imidlertid isbjørnvakt, snubletråd og en lang rekke andre tiltak, og anbefales kun for erfarne. På det nordnorske fastlandet representerer ikke villdyr noen nevneverdig fare noe sted.