Det lille øysamfunnet Støtt med 35 innbyggere byr på gourmetmat i historiske omgivelser og overnatting i gamle senger under dundyner. Støtt har alltid vært en nødhavn for fiskerne, men nå er det gamle handelsstedet blitt en nødhavn for stressede byfolk på søken etter ro.
Støtt er et gammelt fiskevær rundt en beskyttet havn lengst nord på Helgeland. Her ventet fiskerne på god bør for å seile over det lumske havstykket rundt forberget Kunna, så i seilskutetida var Støtt et sentralt sted. Utenfor ligger det helgelandske øymylderet, og innenfor reiser de monumentale fjellene i Saltfjell-Svartisenmassivet seg. Her har Eva Andersen og broren overtatt det gamle handelsstedet og gjort det til et særpreget overnattingssted og en stemningsfull restaurant.
Støtt er et gammelt handelssted
Handelsstedet Støtt har røtter fra tidlig på 1800-tallet. Her ble det handlet fisk, fraktet tørrfisk på jekter til Bergen og hentet mel, kaffe og andre importvarer nordover. I lang tid hadde Støtt nære familieforbindelser til det kjente handelsstedet på Kjerringøy, men fra 1897 overtok Evas oldefar. Fra rundt 1900 ble imidlertid handelsstedenes betydning redusert ettersom Hurtigruten overtok mye av transporten. Motorer på fiskebåtene gjorde også at fiskerne ikke trengte å bo på de ytterste holmene.
Butikken er helt intakt
Handelsstedets bankende hjerte i storhetstida var selvsagt butikken. Bak den brede disken sto handelsvarene i tettpakkede hyller og hengende fra taket. Reklameplakatene på veggene er originale. Kontoret på bakrommet er fylt med dokumenter, blant annet en klage om dårlig ekspedering fra Nordenfjeldske dampskipsselskap. En vegg på bakrommet brukes som galleri, med ulike utstillinger hver sommer. I 1960 ble butikken stengt og så brukt som lager. Dermed fant Eva og familien en nærmest intakt butikk under alt skrotet som hadde blitt lagret over mange år.
Middag under lysekroner i butikken
Gammelbutikken har fått et nytt liv som restaurant, og lakkerte, gamle bord innbyr til en sosial matopplevelse. Menyen er som seg hør og bør på et handelssted på Nordlandskysten; lokale råvarer tilberedt med internasjonale impulser. Dampet kveite, fiskesuppe og hjemmelaget bacalao er blant de mest populære rettene. Eva har lært mye om vin gjennom mange år i hovedstaden, så dette er absolutt stedet for det perfekte samspillet mellom mat og vin. I lyse sommerkvelder dekkes det på terrassen, og livet blir sorgløst og lattermildt. I mørkeblå høstkvelder slår Eva på lysekronene i krystall, og skaper en stemning som både er festlig og fremmende for den gode samtalen.
Du sover godt under dundyna
Overnattingene skjer i den gamle rorbua og på stabburet. Rorbua hadde også vært brukt som egnebu og lagerplass. Da Eva så skulle i gang med å restaurere, gjorde hun et par modige valg. I stedet for å gå for den grove, rustikke stilen valgte hun å innrede i de stilartene som var moderne i handelsstedets storhetstid på 1800-tallet; empire, biedermeier, historisme. Magekommoder, sengegavler med klassiske, italienske søyler, avrundede biedermeiersofaer, pendelklokker og lysekroner ble funnet på auksjon og i antikvitetsforretninger. De skinnende beinhvite og lindegrønne veggfargene er gjenfunnet under tykke malingslag, og danner en nøytral bakgrunn som lar møblene komme til sin rett. Toalettene er delikate og moderne, og sengene er utstyrt med deilige dundyner.
Fra Støtt ser du Lofoten
Gjestene på Støtt behøver ikke gjøre så mye, men en vandretur rundt øya hører med. Under 2. verdenskrig ble lille Støtt overrent av 200 tyske soldater og russiske krigsfanger som bygde kanonstillinger på åsryggene ut mot havet. Herfra kontrollerte kanonene skipsleia nordover mot Narvik. Det meste ble demontert etter krigen, folket på Støtt ville helst bli kvitt alle spor fra den vonde tida, men man ser ennå murer og smuldrende betong. Det mest fantastiske her ute er utsikten; rett ut i havet ser man konturene av Værøy, Røst og Lofotodden. Mot sør ligger de helgelandske eventyrtoppene Rødøyløva, Hestmona og Træna, og mot nord ligger tindene på Fugløya i Salten.
Litt planlegging må til, men ikke så mye
Støtt nås med Nordlandsekspressen fra Bodø og med lokalbåt fra kommunesenteret Ørnes. Et fartsfylt og morsomt alternativ er å komme med RiB-båt fra Ørnes, gjerne med en rundtur i Meløybassenget. Overnatting og bespisning skjer med forhåndsbestilling, og da hjelper Eva til med båttider.