Jarle Wæhler/Statens Vegvesen

Ting å tenke på i sommertrafikken

Det er vakkert i Nord-Norge. Så vakkert at du nesten kjører av veien. Men nettopp det syns vi du bør unngå å gjøre, så her følger noen enkle råd for å nyte turen trygt langs de nordnorske veiene om sommeren.

Hele Nord-Norge er på hjul om sommeren; turistene kommer kjørende, nordlendingene selv skal på ferie, det arrangeres festivaler med masse publikum og rutebusser, lastebiler og annen nyttetransport fortsetter å kjøre som ellers i året. Dette påvirker trafikkbildet, skaper irritasjoner og av og til større fare for ulykker. Vi ringte operasjonsleder Remi Johansen hos Politiet i Nordland for å høre mer, og få noen råd til å oss når vi skal ut i nordnorsk sommer.

Smale, svingete veier

Misnøyen er ikke sterkest langs gjennomfartsåren E6. Problemene oppstår langs den vakre ytterkysten; kystriksveien på Helgeland, i Lofoten, i Vesterålen og på yttersida av Senja. Her er veiene smale, svingete og uoversiktlige og det venter nye vakre panoramaer rundt hver eneste sving man bare «må» ta bilder av. På noen strekninger snakker vi om en tre-firedobling av trafikken i de mest hektiske sommerukene; sjansen for ulykker øker altså sterkt.

Hold lavere fart – men slipp forbi

Dersom du vanligvis kjører på rette, fine veier, kan det hende du syns veiene langs kysten er skumle. Da syns Remi Johansen det er greit å holde en lavere fart, det er tross alt bedre å komme fram i det hele tatt. Ta imidlertid hensyn til dem bak ved å kjøre av på møteplasser og avkjøringer og slippe dem forbi.

Lokaltrafikken stopper ikke

De lokale bilistene og yrkestrafikken, lastebiler og vogntog, kjenner området godt, og kjører på fartsgrensa. Blir de liggende bak turister som holder svært lav fart uten å slippe fordi, kan de bli så lei av å vente at de tar unødige sjanser. Politiet har fått tilbakemelding fra vogntogene med fisk gjennom Lofoten; de bruker lengre tid på tørt sommerføre enn på glatte vinterveier. Sånt noe skaper irritasjon i lengden.

Forsvarlige fotostopp

Fotomotivene langs de nevnte veiene er uendelige. Likevel må man ikke finne på å stoppe bilen hvor som helst. Finn et forsvarlig sted å stoppe bilen på, og se deg for før du springer av gårde med kameraet.

Syklister – stadig flere

Det blir stadig flere syklister på veiene. Johansen oppfordrer syklister til å ha på refleksvest når de skal sykle gjennom tunnelene, og aller helst ha lykt på også. Syklister må ta hensyn til bilister, og bilister må ta hensyn til syklister. Remi Johansen påpeker at syklister må ta hensyn til at biltrafikken øker sterkt om sommeren og holde seg på høyre side.