Lett tilgjengelige fjell med guddommelig utsikt, og havet som blinker rett nedenunder skituppene dine. I kombinasjon med et rikt restauranttilbud og kulturliv, gjør dette Lofoten til et fristende kinderegg for skifolket.
Lofoten har alt det som friluftsfolket kan ønske seg, sier Vegard With Stennes (30) entusiastisk mens han nyter utsikten fra Småtindan rett ved Kabelvåg.
Det har lagt seg et 15 cm mykt teppe over fjellene i løpet av natta. Verden er hvit – og blå, når skyene trekker seg til side og åpenbarer havet der nede.
Ofte når jeg har med gjester kan det komme noen tårer når de kommer opp på sin første Lofot-topp
Vegard With Stennes (30, tindevegleder-aspirant)
Utsikten er vakker og vanskelig å sette ord på. Opplevelsen er overveldende.
– Lofoten byr opp til det gode liv. Her får du en pakke-deal med fjell, hav og flotte folk.
Vegard, som anslår at han har minst 100 skidager i året, kom til Lofoten i 2013 for å gå på kurs i alpin fjellferdsel. Han klarte ikke å reise herifra. Nå har han fått hus, kone og barn, og bor i Henningsvær. Til daglig jobber han som guide på Nordnorsk Klatreskole og er også under utdanning for å bli tindevegleder.
Hvem er det som guider i Lofoten?
Hvem er det som guider i Lofoten?
Når man skal på alpin ski eller klatretur bør man se etter merket fra IFMGA. Da er du trygg på at vedkommende du er på tur med er en internasjonalt sertifisert guide med den høyeste utdanningen det er mulig å oppnå i de alpin fjellføring. I Norge er det Nortind som er den norske representanten i det internasjonale forbundet. Sjur Hauge fra Northern Alpine Guides er en av flere guider i Lofoten med denne kvalifiseringen og du kan få en smakebit av hans arbeidsliv i fjellet nedenfor.
I Lofoten er det små fjell med store muligheter
– Fjellene i Lofoten er ikke de høyeste, men etter en kort vandring befinner man seg i alpint terreng, sier Vegard.
Det at fjellene er små gjør at man kanskje lager en rundtur hvor man får med seg flere topper og nedkjøringer på én dag. Det er mye å velge mellom. De fleste skifjellene i Lofoten er 700 – 800 meter høye, med noen innslag over 1000 meter, som klassikeren Geitgallien (1085 moh.). Det at man starter turen rett opp fra havnivå gjør at man får en markant høydefølelse.
– Terrenget er iøynefallende likt med det man møter i de franske alpene, sier Vegard og trekker paralleller til Chamonix’ fjellverden.
– Man føler seg liten i mektige omgivelser.
Selv om Lofotfjellene er bratte og alpine, finnes det heldigvis skikjøringsmuligheter for alle nivåer.
– Det finnes mange klassiske turer i enklere terreng, som byr på nydelig skikjøring med stor utsikt, sier Vegard.
Det at fjellene er små og lett tilgjengelige fra bilvei, med kort anmarsj, gjør også at de er nybegynnervennlige.
Rik kystkultur er noe av det Lofoten er kjent for
I øyriket Lofoten stuper fjellene rett ned i havet. Kikker du vestover ser du storhavet, med Grønland som neste stopp. Kikker du østover ser du fastlandet og nasjonalfjellet Stetind som ligger på andre siden av Vestfjorden.
– Og så ser du alle fiskebåtene som sørger for at italienerne får livretten sin, sier Vegard med et smil.
Matretten Vegard refererer til er selvsagt bacalao. Laget av førsteklasses tørrfisk fra Lofoten. I mer enn tusen år har Lofoten vært sentrum for verdens største torskefiske. Den norsk-arktiske torsken, eller skreien, som den kalles, legger hver vinter ut på en lang svømmetur fra Barentshavet og ned til Lofoten for å gyte. Dette har skapt tidvis eventyrlige fiskemuligheter utenfor lofotkysten Tonnevis med tørrfisk eksporteres hvert år til Italia.
«Det skal bu folk i husan»
Det som kanskje er mest særegent med Lofoten er kombinasjonen av vill natur og et trygt samfunn. Lofoten finnes det et stort utvalg av restauranter, gallerier og kulturarrangementer. Her er det arbeidsplasser, barnehager og skoler. Folk ønsker å leve her på disse værharde øyene hvor de kan klatre, sykle, surfe, spille golf, gå fjellturer, fiske, padle kajakk, dykke, ri på hest, seile, og ikke minst – stå på ski.
– I Lofoten finner du unge og gamle naturelskere av alle sorter. Og et yrende småbarnsliv, sier Jonas Dahlstrup (36). Han er kollega med Vegard, og skredobservatør for snøskredvarslingen som utarbeider skredvarsler for Varsom. Jonas har jobbet som guide i Lofoten i 15 år.
Den utvandrede dansken mener man skal lete lenge for å finne steder som har like mye å tilby av både sommer- og vinteraktiviteter som det Lofoten har, og hvor det samtidig er svært attraktivt å være bosatt
Sesongvariasjoner er noe som kjennetegner Lofoten
Med sin beliggenhet langt ute i havet har Lofoten kystklima. Det betyr et mildt klima med mye vind og nedbør. Selv i februar kan nedbøren komme som regn. I Lofoten må man være forberedt på all slags vær, hele året. Skisesongen kan starte tidlig, med nydelige solnedgangsopplevelser i november. Det er å anse som bonus. En stabil skisesong kan man ikke forvente før godt utpå nyåret. Kommer du i hovedsesongen som vanligvis strekker seg fra februar til mai, og har litt tid på deg, er sjansene gode for at du får deg flere flotte skiturer som skaper minner for livet.
Tidlig i sesongen får du oppleve det vakreste lyset, med lange, trøtte soloppganger og -nedganger. På kveldene kan nordlyset blafre freidig på himmelen. Utover våren blir dagene lengre, og man kan ha flotte, innholdsrike dager på ski.
– I slutten av april er det mye lys og snart midnattssol, sier Vegard. Midnattssola kommer til Lofoten 28. mai og varer til 14. juli.
– Da er det rock’n roll både på dagen og på natta!
Slik påvirker vinden skikjøringen din i Lofoten
– Når sydvestfronten kommer, så slår det ganske hardt inn på Lofoten, forteller Vegard.
Skal man på tur i Lofotfjellene må man være forberedt på variert vær og at det skifter fort!
Ifølge Vegard er det nokså enkelt å sette seg inn i værmønsteret i Lofoten. Det er vindens retning som gir best informasjon om hvordan dagen blir. Blåser det fra sydvest blir det mildt og regn. Kommer vinden fra vest blir det bygevær. Nordvestlig vindretning tilsier snøbyger. Er det nordavind blir det ofte fint vær med polare lavtrykk innimellom. Det betyr heftige snøbyger. Og alt av østavær er jo fantastisk!
Lokal inspirasjon
Skal man få maksimalt ut av skidagene på en ny plass, er det en god idé å dra på tur med en guide som er lommekjent i området og som har full oversikt over vær- og snødekkehistorikk. Vil man på tur på egenhånd anbefaler Vegard å bruke skiguideboka for Lofoten «Skiing in the magic islands» som utgangspunkt. Boken er skrevet av kollega Jonas Dahlstrup.
– Det er et fantastisk verktøy å starte Lofotturen med. Da får du oversikt over området og mange gode idéer.
I tillegg har skredvarslertjenesten Varsom lagt ut noen turer man kan bruke som et utgangspunkt.
– Kanskje er den største hemmeligheten å sette seg på Klatrekaféen en fredags ettermiddag etter en dag på ski. Velge seg et bord nærme dem som ser lokale ut, og etterhvert snike seg innpå. Og så få litt tips og triks utover kvelden!
Tips til toppturer i Lofoten
Her er tips til Toppturer i Lofoten som du kan vurdere når du skal ut på tur.
Ryten på Moskenes
På yttersiden av Moskenesøy strekker Rytens brede sørøstflanke seg slakt opp mot toppen. Herfra ser du rett ned i Norskehavet. Ryten byr på naturopplevelser av ypperste sort. Kombinasjonen vill, vakker og snill er nokså enestående for dette fjellet. Nedenfor ligger Kvalvika, med en stor sandstrand. Når det er gode snøforhold kan du kjøre på ski helt ned til stranda.
Småtindan / Varden (700 moh.)
Småtindan er et av Lofotens mest brukte toppturområder vinterstid. Både nybegynnere og erfarne skikjørere vil ha glede av denne fine turen midt i Kabelvågs tinderekke. Det er mest vanlig å gå fra sørsiden/Kabelvågsiden, men nordvestsiden av fjellet fra Olderfjorden er et ypperlig alternativ, spesielt i kveldssol sent på sesongen.
Geirgaljen (1085 moh.)
Geitgaljartind eller Geitgallien ligger i det mest alpine området i Lofoten. Dette er en kompleks tur, med lang og krevende anmarsj, med et svært bratt og eksponert parti på slutten. Her anbefales det å bruke stegjern og isøks. Du befinner deg i skredterreng under store deler av turen. Vær obs på fallende is når sola tar tak og varmer opp de bratte fjellveggene over deg. Å bestige Geitgallien krever mye toppturerfaring. Nedkjøringa er lang, leken og variert. På gode dager kan Geitgallien være det ultimate skifjellet. Fra toppen ser du Stetind, Lofotodden og Vesterålen. Du ser liksom alt!
Praktisk informasjon om toppturer i Lofoten
Hovedsesongen for toppturer i Lofoten er fra februar til april. Det milde kystklimaet gjør at det kan komme regn og mildvær i alle årets måneder i Lofoten. Det kan også komme nysnø midt i mai. Været er vekslende og uforutsigbart.
Sjekk snøskredvarsel på Varsom. Lest tekstbeskrivelsen nøye, og ikke se kun på tallene som viser faregrad!
Boken «Skiing in the magic islands – The Classics» gir deg turbeskrivelser til et 50-talls toppturer i Lofoten.
Ja, både i Stamsund og i Svolvær finnes det skiheis hvis du ønsker en pause fra motbakkene.
Det er småflyplass både på Leknes og i Svolvær. Storflyplassen Evenes ligger to og en halv times biltur fra Svolvær. Du kan komme deg til Lofoten med både hurtigbåt– og Hurtigruteforbindelse.