Enorm variasjon i terreng, klima og snøforhold, gjør områdene rundt Narvik og Harstad til en toppturdestinasjon uten sidestykke. Ta toget til Nord-Norges skimekka.
– Ser man området omkring Harstad og Narvik under ett, finnes det skimuligheter man knapt finner noe annet sted i Norge, sier Magnus Strand (52) entusiastisk.
– Eller kanskje i verden!
Magnus er utdannet tindevegleder og driver to «ski lodger» i området; Gratangen Fjellhotell og Trollviken Lodge.
– Jeg har bodd og guidet her i 10 sesonger. Jeg har aldri måttet sitte inne én eneste dag. Det går alltid å finne steder å gå på tur, uansett vær og forhold.
Unik variasjon av toppturer
Med høye innlandsfjell opp mot 1900 meter øst for Beisfjord, bratt renneskikjøring i Skjomen, skogskjøring i Håkvik, skiheisen i Narvik som tar deg opp 1000 meter rett ut i makelaust off-piste-terreng, «ski-to-sea» ute på øyene Rolla og Andørja, og snøsikre klassikere som Rombaksstøtta og Rånkeipen, med vakker utsikt i alle himmelretninger, er det kun opp til fantasien hvor du skal legge dagens skispor. Det finnes noe for alle, fra nybegynnere og entusiaster, til de aller ivrigste råskallene. Det er stor forskjell på terreng og klima fra kystfjellene ved Harstad til innlandsfjellene mot svenskegrensa, hvor skisesongen kan vare til langt ut i juni.
Trygge klassikere og alpinanlegg i verdensklasse
– Det finnes hundrevis av fjell som Spanstind og Keipen. Flotte, klassiske turer som er trygge å gå, med fabelaktig utsikt, sier Magnus.
– Og skikkelig koselig skikjøring!
Fjellområdet mellom Harstad og Narvik er stort, og ikke like kjent som Lofoten eller Lyngen, derfor er det på langt nær like mye trengsel her som hos de mer berømte naboene. Ønsker du å finne et fjell for deg selv, er det bare å velge og vrake fra øverste hylle. Ønsker du en enklere tilkomst til fjellet, eller å hygge deg i skibakken, kan du dra til skianlegget Narvikfjellet, som ligger like ovenfor Narvik sentrum. Her kan du carve i preparerte løyper som kan komme til å bli brukt av fremtidige verdensmestre, om lokalpolitikerne får det som de vil. Narvik er nemlig Norges kandidat til å arrangere alpin-VM i 2027. For dem som er fan av løssnø, er det terrenget utenfor løypene som er av størst interesse.
– Narvikfjellet har desidert den fineste offpist-kjøringen fra skiheis i hele Skandinavia, sier Magnus bestemt.
Han forteller om fin-fin kjøring rett fra heisen, men kanskje enda bedre er mulighetene som åpenbarer seg om man tar på feller og går i 20 minutter. Ofte tar skiguiden med gjester til anlegget. Noen ganger for å stå i anlegget etter store snøfall, men vel så ofte er Narvikfjellet utgangspunktet for lengre turer.
– Gjestene blir ofte sjokkert over hvor fint terreng det er her. At det finnes så bratt og stor skikjøring.
Med start på 1000 høydemeter sparer man mye energi og har dermed krutt nok i beina til å få med seg flere fjell på samme dag.
– For eksempel kan man gå en travers herfra og ende opp i Straumsnes og så ta taxi tilbake, sier Magnus.
Det er en lang tur på 14 km og 2100 høydemeter.
Toppturer med miljøet i fokus
Tidligere reiste Magnus jorden rundt på jakt etter fete fjell og fluffy snø. Som en trekkfugl landet han hver vår på skiene i Nord-Norge. Til sist fikk han nok av reising og guiding av såkalt «heli-skiing», stadig fikk han dårligere samvittighet for karbonavtrykket sitt. Han som elsker snø og naturen, han kunne ikke lenger forsvare sin egen livsstil for seg selv.
– Jeg ønsket meg en base hvor jeg kan jobbe og trives med å bo.
Valget falt på Herjangen utenfor Bjerkvik innerst i Ofotfjorden. Her bosatte Magnus seg i 2011, og her kjenner svensken seg hjemme. Han skryter av miljøet, med hyggelig folk, dugnadsånd, og en spennende kystkultur.
Gjestene kan ta toget til Narvik når de skal på skiferie, og så kommer Magnus gjerne og henter på togstasjonen i el-minibuss og transporterer til Gratangen Fjellhotell.
– Vi ønsker å drive en mer bærekraftig form for skiturisme, sier Magnus, og forteller videre at han gir rabatter til dem som kommer med tog, og at de jobber mot å få miljøsertifisert bedriften. Maten som serveres på hotellet er så lokal som mulig. Både rein, villsau og fisk står på menyen.
– Men man behøver ikke spise kjøtt i det hele tatt. Vi har alltid et vegansk alternativ, forteller han.
«Ski-to-sea» på Europas mest fjellrike øy
Like utenfor Harstad ligger de to øyene Rolla og Andørja og frister med spektakulære skiopplevelser. Andørja er Nord-Europas mest fjellrike øy, med tyve fjell som strekker seg over 1000 meter. Øyas høyeste fjell, Langlitinden (1277 moh.) byr på mektig utsikt og fabelaktig skikjøring i alle himmelretninger.
Øyene er forbundet til hverandre med en undersjøisk tunell, og Mjøsundbrua forbinder Andørja med fastlandet i øst. Fra Harstad kan man ta ferge til Rollas sydøstlige spiss.
Opplevelsen av å kjøre på ski på fjell omgitt av hav er noe helt for seg selv. Hvis du ønsker deg nydelig skikjøring i vakre kystomgivelser er det hit du bør dra.
– Øyene og fjordene omkring her er et mekka om man kommer med båt, sier Magnus.
Han opererer med rib eller leier inn større båter, for å kunne gi folk minnerike dager med «ski-to-sea».
Ofte stilte spørsmål
Hovedsesongen er fra februar til mai, men det er ofte gode muligheter for skikjøring ut i juni.
Med sin beliggenhet langt inne i Ofotfjorden er Narvik et forholdsvis snøsikkert område til tross for at det er kystklima.
Sjekk skredvarselet på varsom.no. Les tekstbeskrivelsen nøye, og ikke se kun på tallene!
Bøkene «Toppturer rundt Narvik» og «Toppturer rundt Harstad» gir deg turbeskrivelser til henholdsvis 88 og 83 ulike turer i Narvik- og Harstad-området.
Narvikfjellet er et flott skisenter med unike muligheter for frikjøring. Ny gondolheis åpnet i 2019. I Harstad ligger det lille skianlegget Sollifjellet, som er populært for familier.
Lufthavn Evenes ligger plassert midt mellom Harstad og Narvik, med ca. en times kjøretur i begge retninger.
Ekspertnivå
Også viderekommende skikjørere som liker det ekstra bratt og smalt har lagt sin elsk på Narvik. Magnus kan ikke tenke seg en plass med like bra rennekjøring.
– Det er ingen andre steder der det finnes store granittrenner med 35 graders helning som går 1000 fallhøydemeter rett ned i fjorden. Det er helt sykt.
Magnus presiserer at denne type skikjøring er for dyktige skikjørere med mye erfaring. Samt at man må velge dager med trygge snøforhold.
Favoritt
En av Magnus’ favorittområder for turer er fjellene ved Skjomen. Skjomen er en dyp fjord omgitt av bratte granittfjell som stuper ned i vannet.
– Det er utrolig vakkert her. Det er bratt og stort, med bra skikjøring, sier Magnus.
Både ved Skjomen og nabofjorden Beisfjord finnes det bilveier som går noen hundre meter opp i høyden, og som dermed gir tilgang til vakre vårdager på ski, når snøen i lavlandet har smeltet vekk.
Manus har funnet sitt turparadis rundt Narvik og Harstad.
– Det er store områder, mange fjell og endeløse turmuligheter her. Du ser nesten aldri andre skikjørere. Det er en stor naturopplevelse å komme hit.
Toppturtips til områdene ved Harstad og Narvik
Spanstind (1458 moh.)
Rett øst for Gratangsbotn, rett ved E6 ligger Spanstind og frister skikjørere fra tidlig til sent i skisesongen. Startpunktet er ca. 400 moh. Spanstind er et mye besøkt fjell, som er forholdsvis skredsikkert og har enkelt veivalg. Toppryggen er luftig og svært spektakulær. En sikker vinner.
Keipen i Grovfjord (1136 moh.)
Mellom Gratangen og Grovfjorden reiser det seg et nydelig fjell ved navn Keipen. Nærmeste nabo, Skorvetind er også et flott mål som kan gjøres på samme tur. Fra toppen av Keipen har du flott utsyn mot Rolla og Andørja. Flere ulike muligheter for ankomst og nedkjøring.
Rånkeipen (1200 moh.)
Sør for Narvik, ved Rånbogen, ligger denne mektige klassikeren av et skifjell. Utsikten er formidabel mot Ofotfjorden, og de bratte granittveggene i Skjomen. Dette er en populær tur og fjellet er mye besøkt i løpet av vinteren.