VAKE er verdens hardeste langdistanseritt for snøkiting i verdens beste kiteterreng, Varangerhalvøya.
Når man kommer nord for skoggrensa, åpner det seg nye muligheter. De snøkledde, hvite viddene og det småkuperte, duvende og avrundede landskapet på halvøyene ved Ishavet passer perfekt til snøkiting, en sport i vekst, både i Finnmark og på verdensbasis. I april finner derfor verdens første konkurranse i langdistanse-snøkiting sted på Varangerhalvøya, nemlig Varanger Arctic Kite Enduro, VAKE.
Varanger er snøkitingens Hawaii
Den erfarne kiteren Benoît Tremblay fra Québec kalte Varangerhalvøya for snøkitingens Hawaii da han deltok i 2012. Å gli i den jevne vinden over de hvite flatene og se utover havet er en opplevelse stadig flere vil ha med seg, og mange nasjoner deltar i denne helt spesielle konkurransen som jevnlig har VM-status.
Praktisk informasjon om VAKE
VAKE starter i Berlevåg, krysser Varangerhalvøya til Vadsø for så å gå videre til Vardø. Alt dette ligger på Varangerhalvøya, lengst nordøst i Norge.
Dette løpet er for de flinke og erfarne snøkiterne
Det er flyplasser i Berlevåg, Båtsfjord, Vadsø og Vardø. Kirkenes er ikke så langt unna, og hit er det mulig å få rabatterte billetter. Hurtigruta anløper alle stedene.
Løypa går 300 kilometer over Varangerhalvøya
Konkurransen starter i Berlevåg lengst i nordvest, og går over Varangerhalvøya i en stor u forbi flere sjekkpunkter, hvor Vadsø er den sørligste. Målet er Vardø, lengst nordøst. Distansen i luftlinje mellom sjekkpunktene er 200 kilometer, men siden kiterne ofte må krysse motvinds, blir den reelle distansen rundt 300 kilometer.
Lagene er tre til fire dager underveis
Det stiller rundt 40 tomannslag opp i VAKE. De stiller med egen pulk og alt utstyret de trenger for å være ute i minimum fem dager. De er utstyrt med gps, og får i prinsippet ingen assistanse underveis. Mellom klokka 22 og 7 er det obligatorisk overnattingspause. Da slås det opp telt og lages mat der man er. Også ved noen av sjekkpunktene er det obligatorisk to timers pause. Målgang skjer etter tre til fire dager.
Dette er en storhending i bygd og by
I Berlevåg sammenfaller starten med festivalen «Vinterliv», med et omfattende kulturprogram og noen humoristiske innslag som sparkekonkurranse. På sjekkpunktet på Stjernevann midt inne på halvøya har entusiastene tatt seg opp med bil og snøskuter og venter på kiterne i snøborger rundt bålene. Sjekkpunktet ved Vadsø ligger nært byen, og skolebarna og barnehagebarna kan bivåne at kiterne suser inn.
Kiting oppsto på vann, og flyttet seg til snø
Å kite er å la seg trekke av en slags drage. Det vanligste er å kite på et surfbrett på vann, og da kalles det kiteboarding. Mange syns imidlertid det er enda morsommere på et par ski på hvite vidder, og dette har utviklet seg til en sport som utøves i høyfjellsområder, på frosne vann og overalt ellers hvor man finner åpne områder.
I april er det skareføre
Varanger Arctic Kite Enduro pågår i april, når forholdene er best. Da er det vanligvis rikelig med snø og vannene er frosne. Når overflata på snøen tiner i påskesola og fryser om natta, blir det en fin skare å gli på. Dagene er lange, og været gjerne stabilt med jevn god vind. Entusiastene på Varangerhalvøya kiter imidlertid gjerne i mørketida, enten i de få grålysningstimene midt på dagen eller med hodelykt.
Det går an å lære snøkiting
Om du ønsker å kite selv, tilbys det kurs med jevne mellomrom både i Finnmark og andre steder. Det er ikke tilrådelig å kite alene, og man bør ikke kite uten kurs. Vinden er nemlig en naturkraft man må respektere. Det varierte terrenget på Varangerhalvøya er like bra for nybegynnere som for viderekomne. Nybegynnerne kan for eksempel prøve seg på isen på Stjernevann midt på halvøya, og etterhvert kan man boltre seg overalt.