Den arktiske øygruppen er nok mest kjent for sine vinterlige bilder. Allikevel er de få sommermånedene et ypperlig utgangspunkt for dem som ønsker seg en opplevelse få har gjort før dem.
Svalbard består av mer enn 60% isbreer, og den arktiske naturen har en nesten ikke-eksisterende tregrense. Allikevel fremstår øygruppen som frodig og full av farger på sommerstid. Klimaet er ypperlig for å ivareta gjenstander fra en svunnen tid med gruvedrift, hvalfangst og andre aktiviteter. Gamle bygninger, togskinner og annet utstyr setter preg på landskapet og minner om en annen tid.
Longyearbyen er utgangspunkt for dagsturer
Longyearbyen er et ypperlig utgangspunkt for dagsturer. Rett fra trappa kan du gå en lang rekke ulike turer på eller utenfor isbre. Guidede turer til Sarkofagen, Hiorthfjellet eller Platåberget er noen av de mange populære dagsutfluktene fra Longyearbyen. Lengden og varigheten varierer og passer de aller fleste. For de ivrigste kan man også kombinere noen av turene med en tur ut med kajakk.
Vandresesongen går fra juli til september
Litt avhengig av snøsmeltingen er sen sommer og høsten den beste tiden å gå vandreturer på Svalbard. Rett i etterkant av snøsmeltingen er tundraen våt, men gradvis blir den tørrere, og på litt senere på sommeren blir landskapet perfekt for vandreturer. Ønsker man å gå turer over flere dager, er det telt og følge av guide som gjelder. Isbjørn er en åpenbar faktor som krever spesiell kunnskap, men også detaljkunnskap vedrørende koking av vann og andre faktorer spiller inn for å lage en trygg tur.
Tenk sikkerhet på tur på Svalbard
Individuelle reisende på Svalbard plikter å sette seg inn i Sysselmesterens regelverk. Tilreisende som ønsker å dra på tur til Svalbard anbefales under alle omstendigheter å leie med seg en guide fra en av de lokale selskapene. De ulike naturlandskapene byr på en lang rekke utfordrende forhold som ikke er vanlig å møte på det norske fastlandet. Sist men ikke minst er også isbjørnen er en faktor som gjør vandring her til noe spesielt. Gode rutiner på dag- og kveldstid er viktig for å kunne ferdes trygt i Arktis.
Dra på flerdagers tur når du først er på ferie
De fleste tenker nok på vinter og snø når vi snakker om overnatting i telt på Svalbard. Allikevel vil vi fremsnakke sommeren som et ypperlig utgangspunkt for å dra på tur over flere dager. Har du erfaring fra den norske fjellheimen og er glad i teltovernatting, kommer du til å elske en slik tur på Svalbard. Det er mulig å gå i mange ulike områder med forskjellige mål for øye. Noen turer kan starte fra Longyearbyen, men du kan også nå fjerntliggende områder som Prins Karls Forland med båt.
Isbrevandring på Svalbard
En åpenbar mulighet på det bredekte Svalbard er en tur på blåisen om sommeren. Noen isbreer finnes i nærheten av Longyearbyen, men de fineste når du med båt. Med isøks i hånda og stegjern på beina kan du lære fransk teknikk mens du beveger deg trygt utenfor dype glipper i isen, høye tårn og andre spektakulære formasjoner som den eldgamle isen danner.
Du blir kjent med flora og fauna på vandretur
Klimaforandringene påvirker Svalbard og de arktiske strøkene i stadig hurtigere grad. På grunn av dette blir leveforholdene for noen arter vanskeligere. Samtidig blir nye arter introdusert fra varmere strøk ettersom oppvarmingen gjør det mulig for disse å overleve. Pattedyr på Svalbard er isbjørn, polarreven, reinsdyr, samt noen sel og hvalarter. De vanligste artene å se i dagen på vandretur er polarrev og reinsdyr. Seler er vanlig å se på isen vinterstid, men sel og hval er sjelden å se på vandretur. Isbjørn er sjeldent å møte. Svalbard har flere fuglefjell og om du legger turen i et slikt område kan du få synet av de svært så livlige klippene.
Hvordan kler du deg på vandretur i Arktis?
Mye av de samme klærne du bruker i det norske høstfjellet vil gjøre jobben på Svalbard. Vindtett og vannavstøtende ytterst og ull (eller undertøy med blanding av ull og andre stoffer) nærmest kroppen. Du kommer til å trenge lue, votter og hansker. Ofte er det varmt nok på dagtid til at du gå litt lettere, men på kvelden er det nødvendig med litt ekstra klær å gå på. Helt ytterst tar du med deg dunjakka som får sin første tur for året. Fottøyet vil avhenge av om du skal på isbre eller ikke. Men, generelt vil du komme langt med et par høye og kraftige støvler. Skal du på isbre vil du også ønske deg en sko med stiv såle som gjør at stegjernene blir behagelig å ha på.