Alperuta i Troms

Sannsynligvis verdens fineste toppturferie

Nord-Norge er fullt av alpine områder og Troms er et høydepunkt i landsdelen. Et slikt område fortjener sin egen drømmetur.

Alpene hadde Haute Route og Høgruta hadde Jotunheimen. Med kanskje verdens flotteste område som utgangspunkt måtte noe stort være mulig her også. Turen ble ikke hytte til hytte eller nok en manndomsprøve. Alperuta i Troms er en ferie for de som vil på en alpin skiferie, lære mer om skiferdsel og samtidig komme tett på regionens små og store områder.

En rundtur på 7 dager

Rundturen fra Tromsø, via Kvaløya, til Senja, Lyngen og tilbake igjen til Tromsø virker nok logisk på mange. Men, turen var faktisk ikke mulig å gjennomføre før vinteren 2022. Dette var det første året med vinteråpen fergestrekning mellom Kvaløya og Senja. Endelig kan skikjørere dra på en rundtur i Troms sin alpine perlerad. Det er lange sesonger i nord, og i år med god snø er det slettes ikke uvanlig at denne turen kan gjennomføres fra mars og godt ut i mai måned.

Tromsø og Kvaløya

Tromsø by er en smeltedigel for skientusiaster. Her finnes det alt fra sertifiserte guider, fagmiljøer på universitet og store grupper av privatpersoner som bruker mye av fritiden sin på skiaktiviteter i fjellheimen rundt Tromsø og Kvaløya. På denne turen vil du bevege deg på fine områdene på Kvaløya, men Ringvassøy og Malangen er også noen andre populære områder å ferdes i.

Senja

Mange mennesker har for alvor fått øynene opp for Senja på sommertid. De alpine toppene og den til tider svært så dramatiske topografien er rett og slett svært fascinerende. Førstegangsbesøkende beskriver det gjerne som «nesten litt uvirkelig». Selv om interessen for vinteren var i god vekst i forkant av pandemien, er Senja et sted som de aller fleste ikke har vært på i vintermånedene. Vår gjetning er at dette kommer til å bli det stedet du skryter mest av etter endt ferie.

Den fineste skikjøringen er på Senjas nord-vestlige del, og det finnes flere alternative overnattingssteder. Mefjordvær er et trivelig lite samfunn omtrent 30 minutter fra fergeleiet. Her har du de fasilitetene du trenger, og tidlig på sesongen kan nordlyset var svært flott i disse områdene. Du finner også flere andre steder i nærheten som byr på det samme.

Lyngen

For mange vil nok dette kanskje være rosinen i pølsa. Lyngen, Lyngseidet og hele Lyngenfjorden har for lengst etablert seg som en toppturdestinasjon internasjonalt. De store og høye fjellene har ofte god skikjøring langt ut på våren og i sesongen er det et yrende toppturliv.

Mer informasjon om stedene langs alperuta

Nedenfor finner du ulike artikler som gir en nærmere beskrivelse av de ulike stedene som du kan møte langs alperuta

Sikkerhet på topptur

Troms har mye natur som egner seg for toppturer på ski. Samtidig har aktiviteten blitt stadig mer populær hos lokale og tilreisende. Ferdsel i skredterreng er potensielt livsfarlig og dessverre har Troms hatt mange dødsulykker på ski. Hvis man ønsker å dra på tur til Troms eller andre steder på topptur må ferdsel i skredterreng kun gjøres av mennesker som har kompetanse til dette. Er man usikker bør man dra på tur med sertifiserte tindevegledere eller skivegledere. For utenom å gi deg en trygg tur med god skikjøring, vil også en med lokal kunnskap kunne gi deg et nytt innblikk i landskapet du beveger deg i.

Her finner du sertifiserte guider

Nortind er det norske forbundet som er ansvarlig for å utdanne internasjonalt sertifiserte guider (IFMGA). I Troms finner du lokale Tindevegledere og Skivegledere som begge innehar kompetanse til å ta med seg personer på alpine skiturer i de nevnte områdene. De vakre områdene er også krevende, og realiteten er at skiaktivitet på lagdelt snø kun bør gjennomføres av personer med tilstrekkelig kompetanse på området.

Lær mer om sikkerhet på et skredkurs

Det finnes en lang rekke ulike kurs som avholdes av. sertifiserte guider rundt omkring i Norge. En god start på en tryggere dag i fjellet er å begynne sin egen teoretisk og praktiske kunnskap om trygg skiferdsel på slike kurs. Når man drar på skredkurs må dette være et praktisk kurs hvor man arbeider både inne og utendørs. Et teoretisk kurs på noen timer innendørs er ikke tilstrekkelig for å ferdes trygt i skredterreng.

Huskeliste til toppturen

Hvis man er usikker på sin egen kompetanse bør man dra på tur med sertifiserte guider.

Sender/mottaker, spade og søkestang er obligatorisk utstyr ved siden av alt det andre som vinterfjellet krever.

Dra en tur i alpinbakken eller slakere terreng utenfor skredfare for å sjekke utstyret før du setter av gårde på tur.

Tenk over hvordan du pakker sekken slik at det blir enkelt å få tilgang på utstyret når du trenger det.

Her finner du Visit Norway sin utmerkede pakkeliste og mer til

Mer om sikkerhet

Sju dager på rundtur i Troms sine fineste skiområder

Skimiljøet som springer ut av Tromsø og de andre områdene som er nevnt er svært aktivt. Mange personer flytter nordover til disse områdene for å kunne leve tett på hobbyene sine i kombinasjon med arbeid og familie. Dette skaper en svært hyggelig atmosfære, og i hverdagene er særlig nærområdene til Tromsø svært aktivt. Når man beveger seg mer mot Senja og andre strøk som ligger lenger unna byen, er det slettes ikke uvanlig at man er den eneste som går på fjellet den dagen.

Antallet skifjell og linjer som regionene har å by på er nærmest utømmelig, og du skal leve et langt og aktivt liv for å være i nærheten av å ha sett alt, men det finnes noen svært aktive alpinister som forsøker å gå alle fjell over en hvis høyde. Det er guiden med gruppen som sammen bestemmer turmålene for dagen, mens kjøreturen ligger fast. Nedenfor følger en beskrivelse av de viktigste punktene på den sju dager lange rundturen.

1

Tromsø

Turen starter i Nord-Norges største by. Tromsø er med sitt svært store friluftsmiljø og kompetansemiljø på alpin skiferdsel selve toppturhovedstaden i Norge.

2

Brensholmen Fergekai

Brensholmen ligger rett ved den kjente Sommarøya. Du må gjerne komme litt før tiden slik at du er garantert plass på fergen. Ventetiden kan du bruke på å nyte utsikten over storhavet.

3

Botnhamn Fergekai

Stoppestedet til den fergen du nettopp tok. Du er nå kommet til Senja.

4

Mefjordvær

Mefjordvær er et lite tettsted lengst nord på Senja. Omringet av alpine fjell ligger det svært sjarmerende stedet beskyttet inne i en av de fem fjordene du finner nord på Senja. Tettstedet har i underkant av 200 innbyggere.

5

Lyngseidet i Lyngen

Den største bosetningen ved Lyngenfjorden får besøkende fra hele verden som er gira på alpine skiturer med utsikt rett i fjorden.

6

Verdens nordligste destilleri

Den første whiskeyen ble produdusert i 2017, og siden den gang har verdens nordligste destilleri stadig fått mer oppmerksomhet fra et nasjonal og internasjonalt publikum.

7

Svensby Fergekai

Svensby fergekai ligger på vei hjem til Tromsø.

8

Breivikeidet Fergekai

På andre siden av Svensby ligger Breivikeidet. Det er ikke uvanlig å møte mange besøkende med ski på ryggen når du kommer av fergeleiet.

9

Tromsø

Turen starter i Nord-Norges største by. Tromsø er med sitt svært store friluftsmiljø og kompetansemiljø på alpin skiferdsel selve toppturhovedstaden i Norge.