Topptur

Du er god om du finner et bedre sted for skikjøring enn Nord-Norge.

Kristin F Olsen

Er det en ting vi kan i Nord-Norge, så er det vinter. Her er det toppturfjell som passer alt fra verdensmesteren til nybegynneren. Og alle andre midt i mellom.

Du kan leve et helt liv med interesse for toppturer, og enda ikke vært i nærheten av å få opplevd alt det Nord-Norge har å by på. Høres kanskje litt klisjé ut. Men, det er også sant. Lofoten, Lyngsalpene, Tromsø og Senja har de fleste hørt om. Langt færre vet at Narvik er en av de stedene i Norge med flest internasjonalt sertifiserte fjellførere, og at fjellområdene mellom Harstad og Narvik ville vært enestående muligheter i de fleste andre land.

Dra på topptur med sertifiserte guider i Nord-Norge

Er du i vanlig jobb, så er nok det mest aktuelle å legge turen til Nord-Norge en langhelg. Med mindre du velger ut en av ferieukene på vinterstid, og koster på deg en uke med skikjøring. De mest populære stedene blir fort utsolgt, og guidene har gjerne fullbooket oppdragene sine mange måneder i forveien. Planlegging er derfor en viktig del av ferien i Nord-Norge.

Dra på topptur med sertifiserte IFMGA guider i Nord-Norge. Her med Northern Alpine Guides i Lofoten © Visit Lofoten

Topptur til Svalbard

En ferie med toppturer på Svalbard er en herlig blanding av ekspedisjon og skikjøring. Toppturer er litt planlegging i seg selv. Finne gode og ikke minst trygge skiforhold, kanskje stå opp tidlig om morgenen for en alpin start de gangene på året det er aktuelt. På Svalbard må du legge på et lite ekstra element, og det her er ekspedisjonsfølelsen virkelig kommer. Det er ikke helt dagligdags å dra på topptur med rifle på ryggen i beskyttelse mot isbjørn andre steder. På Svalbard er dette like selvsagt som vannflaske og nistepakke.

Intervju med guider på Svalbard

Er Tromsø i ferd med å bli en hovedstad for toppturer?

De vanligste områdene å dra på topptur i Tromsø er på Kvaløya og fastlandssiden av kommunen. Sesongen kan starte så tidlig som i oktober, men høysesongen starter først i mars når sola er godt plassert på himmelen. Folka i Tromsø som er glad i toppturer står på ski så fort snøen er falt. I mørketida ser du mang en Tromsøværing stå på ski med sterk hodelykt i en eller annen trygg fjellside i nærheten av byen. I Tromsø er det mange tindevegledere som kan gi deg en trygg og spennende opplevelse opp og ned fjellsidene utenfor byen. På kveldstid kan du nyte det urbane livet i Nord-Norge sin største by.

Lyngsalpene sine toppturer er blitt verdenskjent

Bratte fjellsider i kombinasjon med spektakulære TV-bilder må nok ha litt av skylda for at Lyngsalpene har blitt en av verdens mest kjente områder for toppturer. På andre siden av fjorden ligger Kåfjorden, og om du ikke er herfra så er det lett å tro at dette er samme området. Her finner du også noen av de mest populære toppturene i hele fylket. På dager med god sikt (som det faktisk er en del av!) er det postkortmotiver omtrent på hver en snøflanke i Lyngen og Kåfjorden. I de mest populære månedene kan det være vanskelig å få tak i overnatting om du ikke er tidlig ute. Men, det er ikke noe problem å kombinere en ferie med skiturer i både Tromsø og Lyngen om du har tilgang på bil.

Topptur i Lyngsalpene

Trygghet er viktigere enn kule feriebilder

Det er lett å bli revet med av skikjøringen man blir presentert for i filmer eller andre medier. Sannheten er dessverre for de fleste at dette er en virkelighet som kun er forbeholdt noen få personer. Toppturer på steder som Russelvfjellet og andre steder har blitt stadig mer populært de siste årene, og dessverre har dette også gjort seg synlig på ulykkesstatistikker. Et skredkurs er en veldig god investering for folk som ønsker å ferdes alene på lagdelt snø. Her vil du få en grunnleggende innføring i tematikken snøskred. Kanskje du skal kombinere ferieturen med et skredkurs? Ny kunnskap, nye bekjentskap og oppleve et nytt sted. Snakk om kinderegg.

Ofte stilte spørsmål om toppturer

En tindevegleder er en internasjonalt sertifisert fjellguide. Det finnes også noe som heter skivegleder, som er samme utdanningen, men kun fokusert mot alpin ferdsel med ski.

Topptur er det et populært navn for alpine (altså, bratt terreng) fjellturer med ski eller splitboard på beina om vinteren. Ideen er at man går opp fjellet og kjører ned igjen.

Ski med feller, staver, hjelm, spade, skredsøker, søkestang, velegnede klær, mat og drikke etter forholdene. Ved siden av dette har man da også en sekk, navigasjonsutstyr, solbriller, dunjakke og eventuelt annet utstyr avhengig av hvilke ambisjoner man har.

Er det nye store innen topptur rundt Narvik og Harstad?

I områdene rundt Narvik og Harstad bor det usedvanlig mange folk som lever av å ta med folk i bratt fjellterreng. Det er det en grunn til. På samme måte som folk på leting etter rikdom (fisk) i gamle dager endte opp på mange rare steder langs norskekysten, har et knippe tindevegledere funnet seg til rette i det som er deres pengebinge. Som tindevegleder Magnus Strand selv sier det; det er helt vilt mange muligheter i dette området. Kanskje det beste i landet (Ja, i det samme landet som vi har Jotunheimen, Sogndal, Sunnmøre Lyngen, Lofoten og alle de andre du har hørt om).

Om du blir sliten i beina etter alle motbakkene finner du også Nord-Norges beste alpinanlegg i området. Det er ikke verre alpinanlegg i Narvik enn at de Norges kandidat til å arrangere VM i 2027. Her kan du peke skituppa i retning havet, og det er ikke helt usannsynlig at årets flotteste feriebilder blir i fra nettopp alpinanlegget Narvikfjellet.

Senja er enda bedre på vinteren

En lokal tindevegleder i Tromsø som guider mange turer i Lofoten, Lyngen, Kvaløya, Tromsø og Senja sa alltid når de kom hjem fra en ukes lang skitur at: «gjestene syntes det er fint overalt i Nord-Norge, men om du er innom Senja på turen, så er alle enige om der er det finest». Veinettet, som av og til får litt kjeft i media, er mer enn bra nok for toppturfolket. Det gjør at man uansett forhold kan komme seg i ønsket himmelretning og finne trygge og fine turalternativer de dagene man er der. Kanskje turen går til klassikeren Keipen?

Lofoten er en av verdens vakreste steder på vinteren

I Lofoten er det så mye at det er vanskelig å vite hvor man skal starte. For å komme deg litt raskere til svaret kan du lese noen tips fra en guide som jobber hele året i Lofoten. Et annet godt utgangspunkt er en av toppturbøkene som er skrevet om Lofoten. Lofoten sin popularitet har gjort området til en herlig kombinasjon av innflyttere og lokalfolk. Kule kafeer, sjarmerende fiskevær og kort nærhet til mange ulike fjellopplevelser gjør Lofoten til særegent. Som i resten av Nord-Norge kan du se nordlyset på kvelden. Det er verdt en tur alene.

Kort vei fra hus til fjell i Lofoten

Finnmark har mer enn bare vidde

Riktignok er mye av Finnmark vidde (ei grådig vakker vidde full av muligheter!), og sannsynligvis mest kjent for nettopp dette. Vidde. Men, som vanlig er det et digert men. Faktisk et vannvittig digert men. En relativt kort sjøvei fra Tromsø begynner Finnmark sine egne alper. Der hvor grensen mellom Troms og Finnmark en gang lå finner du Finnmarksalpene. Er du en av de som samler på topper? Øksfjordjøkulen med sin svære isbre ligger på toppen og venter på deg.

Topptur med utgangspunkt i Tromsø

Ishavsbyen er bokstavelig talt omringet av alpine skimuligheter. Kvaløya, Malanangen og Ringvassøy er bare noen av områdene du kan besøke rett fra nordnorges største by. Fra Kvaløya kan du dra rett til Senja med nyåpnet vinterferge (fra 2021), og bruker du en uke på tur kan du få med deg den klassiske rundturen fra Tromsø, Senja, Lyngen og tilbake igjen til Tromsø.

Topptur på Helgeland