Et fiskebruk fra gjenreisningen etter krigen i Kjøllefjord er blitt til museum, overnatting og kultursenter. En runde her byr på alt fra tradisjonell kystkultur til femtitallsnostalgi.
Foldalbruket er et anlegg for fiskemottak bygd i 1946-47, med et fiskeforedlingsanlegg, bestyrerbolig og innkvartering for arbeidere. Anlegget tilhører den første generasjonen av fiskebruk bygd etter krigen, og er i stor grad tro mot tradisjonell byggeskikk langs kysten. I bakken bak husene står tørrfiskhjellene, det var nemlig tørrfisken som skapte de store inntektene.
Bestyrerboligen
Bestyreren var den som bodde mest standsmessig, og bestyrerboligen er som en utstilling av femtitallets innredning. Et radiokabinett, femtitallets sofaer med springfjærer og armlener i valnøtt, lampetter med svungne linjer og «krushunder» (nips) på utstilling; interiøret begeistrer og vekker minner. Kjøkkenet, med skråstilte skyvedører og et stort kjøkkenbord ved vinduet, står midt i huset, slik et landsens kjøkken gjerne gjør.
Bestyrerkontor og køyesenger
I bestyrerens kontor sees datidens regnemaskiner og ordrebøker. På baksida av huset ligger det er rom for «månedskaran», sesongarbeidere som kom fra bygdene innenfor Kjøllefjord for å jobbe i sesongen. Her bodde det 9 stykker i køyesengene, og de betalte nesten ingenting for oppholdet. En vedovn ble brukt til både matlaging og oppvarming.
Museum
Produksjonsanlegget er bevart i sin helhet, og her kan man se hvor fisken ble bearbeidet før den ble hengt på hjeller til tørk, og så sortert og eksportert. Fiskeredskaper og utstyr brukt i fiskeforedlingen er stilt ut. Et artig innslag er modellen av Kjøllefjord før krigen; rødmalte trebrygger og hvite bolighus rundt den lille 1700-tallskirken, alt ble flammenes rov i 1944. De sterke husfargene i Kjøllefjord kom altså etter krigen. På tørrfiskloftet får man en rask gjennomgang av historien i Finnmark; samisk kultur, norsk bosetting, hvordan Sameland ble delt mellom Norge, Sverige, Finland og Russland
Hyblene
«Hyblene» var rom på anlegget som ble leid ut til fiskebåtmannskaper, først og fremst fra Troms, som bodde her under mens de var på fiske. Mest fiskere var det på høsten, under vårtorskefisket og på sommeren. På femtitallet var hyblene regnet som god standard, og fremstår i dag som trivelige og fargerike rom. De kan leies, og da har man tilgang til et stort femtitallskjøkken og en fullstendig umoderne eventuelt retropreget stue.
Historien
Grunnleggeren til Foldalbruket var Nils Foldal, som startet opp fiskehandel på 1920-tallet. I november 1944 ble hele bebyggelsen i Kjøllefjord brent og ødelagt under den tyske tilbaketrekningen. Våren 1945 reiste eieren Nils Foldal tilbake til det folketomme og nedbrente Kjøllefjord, og i 1946-47 var virksomheten i gang igjen, godt hjulpet av god etterspørsel i matmangelens Vest-Europa.
Stillstand og nytt liv
Mens bruket blomstret på 1950- og 60-tallet, ble vanskene stadig større på 1970-tallet. De siste fiskeinnkjøpene ble foretatt i 1980, og i 1987 gikk restlageret av tørrfisk til Nigeria. Siden sto Folldalbruket uvirksomt, og på 1990-tallet ønsket mange å rive bruket. Da satte imidlertid Kjøllefjord kystlag i gang en storstilt restaurering av anlegget. Titusenvis av dugnadstimer er lagt ned over 15 år, og dermed har Kjøllefjord fått både en attraksjon, et særpreget overnattingstilbud og et stemningsfylt kulturhus.
Kulturkalender
Kjøllefjord Kystlag er også en viktig kulturarrangør, og året igjennom foregår det konserter og arrangementer. Viktigst er Chrisfestivalen i juni, navnet er inspirert av den avdøde bluesartisten Kristen Lyngedal fra Kjøllefjord.
Ønsker du å besøke Nordkyn?
Ta kontakt med Visit Nordkyn å få all den hjelpen du trenger for ditt opphold!