Sammen men punkter som Kapp det gode håp og Kapp Horn er Nordkapp et sted enhver ekte reisende må få med seg. Europas endepunkt setter et høytidsstemt punktum for en reise mot nord.
Nordkapp, på over 71 grader nord og rundt 2000 kilometer fra Nordpolen, befinner seg ved enden av den europeiske landmassen, på Magerøya. Selve platået stiger 307 meter nesten rett opp fra Nordishavet, men er flatt på toppen. Litt nede i bergskrenten ligger klippeformasjonen Nordkapphornet, som er et gammelt samisk offersted. Fra platået ser man til venstre over til Knivskjellodden, som faktisk er enda en god kilometer lenger nord. Nordkapp er med andre ord egentlig nest nordligst, men tradisjonelt snakker vi om Nordkapp som Europas nordlige utpost.
Her er jeg ved Nordkapp, på det ytterste av Finnmark, og jeg kan gjerne si det ytterste av hele verden ettersom det ikke finnes noe sted lengre mot nord som er bebodd av mennesker. Min vitelyst er nå tilfredsstilt, og jeg vil vende tilbake til Danmark, og om Gud vil, til mitt fødeland.(Francesco Negri, 1664).
Midnattssola skinner på Nordkapp i over to måneder
Siden Nordkapp er lengst nord i Norge, nyter Nordkapp midnattssola lengst, helt fra 14. mai til 29. juli. Midnattssola er imidlertid langt fra garantert i dette tidsrommet; kalde og varme havstrømmer i Nordishavet gir nemlig en del tåke i området. Så er det desto vakrere når sola står høyt over et bronsefarget hav på en god dag. Formålet med å komme hit er imidlertid ikke sola, men at du har nådd til verdens ende.
Nordkapp om vinteren er for viderekomne
Det er også mulig å komme til Nordkapp på vinteren. En gang om dagen går det nemlig en buss til Nordkapp, og i dårlig vær kjører plogen foran. På platået er man i elementenes vold, men det går bra når man er godt kledd. Det skal jo ikke være for komfortabelt å komme til verdens ende.
Nordkapp, Hammerfest og Alta
Nordkapp blir et landemerke i 1553
I 1553 seilte den engelske sjøkapteinen Richard Chancellor rundt Nordkapp på en ekspedisjon på leting etter Nordøstpassasjen til Asia. Ettersom han så at landet igjen vendte sørover, ga han det imponerende, 307 meter høye forberget navnet North Cape, vårt Nordkapp. De fastboende i de mange små fiskeværene på Magerøya visste imidlertid ikke det, og fortsatte å bruke det gamle navnet Knyskanes. Richard Chancellor fant for øvrig ikke noen nordøstlig led til Kina, i stedet fant han Kvitsjøen og kunne åpne en handelsvei mellom Vest-Europa og Russland.
Praktisk informasjon om Nordkapp
Ja, du kan kjøre hele veien eller bruke leiebil fra flyplassen i Alta eller Honningsvåg. Du kan kjøre på helårsvei fra Oslo/Sør-Norge ved å følge E6 helt opp forbi Alta til Olderfjord. Herfra går E69 til venstre, og følger Porsangerfjorden ut til Nordkapptunnelen under Magerøysundet. Herfra kan du kjøre hele veien, i alle fall om sommeren, til selve Nordkapp.
Ja, forutsatt at været holder. Strekninger på E6, slik som Saltfjellet, Kvænangsfjellet og mest utpreget fjellovergangene Sennalandet og Hatter nord for Alta stenger av og til ved dårlig vær. Mye oftere er det kolonnekjøring. Den siste biten til Nordkapp går med Nordkappkolonna, som går daglig fra Honningsvåg og Skarsvåg til «Kappa». Ta kontakt med Turistkontoret for nærmere info.
Du kan fly til Honningsvåg som er nærmeste flyplass. Fra her må du ta bil eller annen tilgjengelig transport. Mange flyr også til Alta, siden det går større fly hit med større sjanse for rimelige billetter. Man besøker jo gjerne både Alta og Hammerfest når man først er her.
Ja, Hurtigruta går i fast trafikk innom Nordkapp.
Det koster 285,- nok for voksen og 95,- nok for barn å besøke Nordkapp
Hallen på Nordkapp ble bygd i 1959. Den ble senere utbygd, og dette arbeidet startet i 1988.
Årlig er det flere som sykler, går på ski eller vandrer til Nordkapp fra Honningsvåg eller steder i nærheten eller lenger borte fra. Det er fullt mulig, men krever at du er godt utstyrt og vant til tøffe forhold.
Den første nordkappturisten kom i 1664
Den første som reiste nordover med det for øye å komme til Nordkapp, var den italienske franskanerpresten Francesco Negri, som vinteren 1664 etter flere års reise kunne se utover Nordishavet fra platået. I 1795 besøkte Louis Philippe d’Orléans, den senere Ludvig XVIII av Frankrike Nordkapp på sin reise i Norden. Han sies å ha etterlatt genetiske spor i befolkningen i Finnmark… I 1873 fikk imidlertid nordkappturismen en vitamininnsprøytning, da den unge, spreke svensk-norske kongen Oskar II klatret opp de 307 metrene fra Hornvika opp til selve Nordkapp. I 1907 kom til og med kongen av Siam, Rama V.
…artikkelen fortsetter lenger ned…
Artige ting du kan gjøre på Nordkapp
Nordkapp var en gang for de få
Fra slutten av 1800-tallet, da britiske, tyske og franske turister begynte å reise helt opp til Nord-Norge, ble Nordkapp en etterspurt endepunkt for de reisende. Cruiseskip ankret gjerne opp i Hornvika, og så klatret man opp den bratte skråningen til selve platået. I 1892 ble det bygget en liten champagnepaviljong på selve platået som senere blåste ned. I 1959 ble det bygget en mer permanent steinhall på platået, som siden er blitt bygd på flere ganger. Fra 1956 av er det vei til Nordkapp, så man slipper å klatre opp. I dag besøkes Nordkapp av mer enn 200 000 mennesker i løpet av en travel sommersesong. Etter hvert kommer det også noen få om vinteren.
Sett av tid til nordkappbesøket
Mange reisende setter av én kveld til å besøke Nordkapp, og opplevelsen kan lett bli for hektisk, og kanskje en nedtur i dårlig vær. Du får større utbytte ved å sette av litt mer tid til å oppdage Magerøya. Fuglesafariene fra Gjesvær på vestsida av Magerøya til Gjesværstappan er et møte med hundretusenvis av fugl; lunde, alke, lomvi og havsule. Fra verdens nordligste fiskevær Skarsvåg kan du gå til Kirkeporten, en naturlig bue i stein, som du ser selve Nordkapp igjennom. Den spreke vandrer gjerne de 8-9 timene frem og tilbake til Knivskjellodden for å se Nordkapp fra sjøsida. Da har du fortjent en øl på Honningsvågs legendariske møtested Nøden.