Bodø 2024 – Europeisk kulturhovedstad

Finn din opplevelse
Bodø2024. Foto: Dan Mariner

Dette er den første europeiske kulturhovedstaden nord for polarsirkelen. Bodø2024 er et av de største kulturprosjektene i Norge noensinne, og det største arrangementet i Nord-Norge. Mer enn 1000 arrangementer finner sted i år – og du er invitert!

Denne helårs kulturbegivenheten er mye mer enn kunstutstillinger og konserthus i Bodø by. Det er et mangfoldig arrangement for alle, for både lokale og besøkende i hele Nordland – regionen rundt og nord for Polarsirkelen. Dette er en perfekt anledning til å møte lokalbefolkningen, og bli kjent med kulturarven til kystfolket og samefolket. Du kan til og med delta på store sportsarrangement og vandreturer. Alt pakket inn i det mest spektakulære naturlandskapet du kan forestille deg.

Se for deg en midtsommernatt, stemningen er høy og solen går ikke ned på flere uker. Din favorittartist er klar, rett foran deg. På en utendørsscene, med det mest spektakulære landskapet i bakgrunnen

Fra åpningen til ditt utvalgte arrangement

Uansett, dette helårs kulturprogrammet har faktisk allerede startet. I tillegg til disse åpningsarrangementene i Bodø og blant de over 1000 arrangementene i Nordland, har vi valgt ut seks forslag til deg:

Den store åpningsseremonien

La oss samles i ring rundt Bodø marina 3. februar 2024. Uansett vær – og nyt et spektakulært show før du går inn og fortsetter festen i Bodø by. Bli med oss ​​på åpningsshowet og spennende opplevelser åpningsdagen.

Hvordan ARCTICulere solens gang, årstidene og naturens puls i nord (på engelsk:-) ?

Historically speaking, the first season of the year is about production and prosperity. Our history will form the foundation and beginning of the programme year, ARCTICulating the real story of the Nordland region. Read more about the Your northernmost holiday.

Spring is optimism, forward thinking and youth. Spring Optimism will also focus on togetherness, unity and our common European identity. Together we will nourish a warm, democratic society and impede a new cold war. Read more about Spring in the North.

Summer in the Arctic means full daylight for weeks on end. It means fresh seafood, “utepils” (which is the exact same pilsner as the rest of the year, just enjoyed outdoors) and the world’s sweetest strawberries growing around the clock. It means lack of sleep due to intense encounters with nature at its most beautiful. Read more about Summer in the timeless society.

The Arctic winter is not about darkness. It’s about colours, nuances, and shades. So is the Bodø2024 programme. When the lights are dimmed, new perspectives and colours appear. Read more about The best time, the locals say.

The Arctic winter is not about darkness. It’s about colours, nuances, and shades. So is the Bodø2024 programme. When the lights are dimmed, new perspectives and colours appear. Read more about The coolest time, the visitors say.

Samisk kulturuke

Samenes nasjonaldag er tirsdag 6. februar 2024. Det blir offisiell markering i Stormen bibliotek på selve nasjonaldagen. Sáme Kulturvahkko er tradisjon i Bodø, og 6. – 11. februar skal det feires i hele Sábmeregionen. Disse arrangementene i Bodø og Salten koordineres av Stormen samesenter. Les mer om Samisk kulturuke.

«Vi er stolte av den samiske kulturen. Bodø2024 vil gjøre oss i stand til å løfte synligheten av det samiske folket og de ulike sakene i Sábme til et nytt nivå»

Maria Hernes (34), samisk koordinator for Bodø2024

Marcialonga Arctic Ski Race

Dette blir et spektakulært skimaraton, med start og mål i Rådhusparken 9. mars 2024, midt i Bodø sentrum. «En skifest utenom det vanlige, med både urbane omgivelser og overveldende natur. Løypen er designet for å være tilgjengelig for alle – fra den vanlige skientusiasten til eliteutøveren. En høyde på 850 meter sørger fortsatt for en tøff, men rettferdig konkurranse.» Det blir Parkfest, Fan-soner og separate arrangementer for barn og ungdom. Les mer om Marcialonga Arctic Ski Race.

The Trail Way

Bli med på en kulturell reise langs Nordlandsbanen på Helgeland og Salten. «Her tilbys aktiviteter som laksefiske, rafting, byvandring, historiefortelling, fjellturer, geopoesi, konserter og forestillinger som utforsker Nordlands rolle under andre verdenskrig. Ved hjelp av digitale verktøy som audio-guide ombord på toget, podkast og VR-opplevelser som en ekstra dimensjon til historiefortellingen.»

Visste du at Bodø2024 også foregår på Helgeland?

The Trail Way har fokus på lavt miljøavtrykk og levende lokalsamfunn, rettet mot moderne backpackere, bucketlistere og kulturinteresserte. Opplev en helt unik pakkereise for togentusiaster som deg! Start reisen i Trondheim, og velg blant sels unike konsepter langs den majestetiske Nordlandsbanen hos Visit Helgeland.

K-Lab 2024 – Kjerringøy Land Art Biennale

K-LAB er en kunstnerdrevet, internasjonal, tverrfaglig og stedsspesifikk plattform for kunst i og med landskapet – på Kjerringøy i Bodø. Kjerringøy Land Art Biennale 23/24 Special Edition, profesjonelle, internasjonale kunstnere inviteres til å søke om å komme og lage stedsspesifikke land art-prosjekter. Det er en tverrfaglig arena hvor økologi og et bevisst samspill med naturen utforskes.

«Arbeidet er å utforske og samhandle med stedet og de naturlige og biologisk nedbrytbare materialene som er tilgjengelig her, og undersøke, transformere, endre, reflektere eller kommunisere med disse på stedet. Aktivitetene skal ikke inneholde kunstige materialer og skal lages på en bevisst måte med respekt for stedet og dets innbyggere, store som små. Arbeidet vil integreres med landskapet eller være midlertidig og gradvis brytes ned.»

De utvalgte kunstnerne inviteres til å bli i to lengre perioder: mai 2023 og juni 2024. Hver kunstner planlegger og utvikler et stedsspesifikt kunstverk som skal være klart for presentasjon til åpningen 6. – 7. juli 2024. Kunstnerne vil være til stede på åpningen og presentere sitt eget arbeid. Les mer om K-Lab 2024 på Kjerringøy Land Art.

Eurogym 2024

Eurogym 2024 har valgt temaet «Midsommergalskap» for å markere den første Eurogym (European Gymnastics) over polarsirkelen. Dette blir et spektakulært arrangement for både deltakere og publikum 9. – 10. juli 2024. Dette arrangementet samler unge mennesker i alderen 13-18 år fra hele Europa for å trene sammen, opptre for hverandre og ha det gøy med andre ungdommer. Arrangementet vil inkludere European Gym for Life Challenge, som finner sted fra 13. juli 2024.

Eurogym 2024 har slått alle tidligere rekorder, hvro rundt 6.000 deltakere allerede har meldt sin interesse! Dette kan bli den største begivenheten i løpet av Bodø2024! Deltakerne vil vise frem sine talentfulle prestasjoner i en rekke gymnastiske disipliner og dansestiler, og det forventes mange spektakulære oppvisninger. Les mer om Eurogym 2024.

«KulTur» – en spektakulær vandrebegivenhet

Det regionale prosjektet «Nordlandsruta», involverer de kjente norske turisthyttene. Disse hyttene er en viktig del av vår stolte tradisjon med tur- og friluftsliv. Alle er åpne for publikum – bygget og drevet av Den Norske Turistforening (DNT). Deres lokallag Bodø og Omegn Turistforening (BOT), i nært samarbeid med berørte turistforeninger langs Nordlandsruta tursti vil arrangere «KulTur«. Dette er en felles tur i 27. juli – 17. august 2024, med ulike kunstneriske arrangementer på utvalgte steder. Arrangementene vil være gratis og åpne for alle, uansett om du går deler av Nordland Tursti eller bare en kort dagstur til fjells.

Her kommer det mer …

Your gateway to Nordland -the most beautiful coastline

Praktisk om Bodø og Salten

Bodø er fylkeshovedstad og, ligger midt i Nordland fylke, rett nord for Polarsirkelen.

Bodø har rundt 53 000 innbyggere og er størst i Nordland, og nest størst i Nord-Norge.

Salten er en region, også kalt fogderi, som ligger midt i Nordland. Nordland kan deles inn i fem regioner fra sør til nord; Helgeland, Salten, Ofoten, Lofoten og Vesterålen.

Salten strekker seg fra Saltfjellet i sør til Tysfjord i nord. I Nord-Salten ligger kommunene Hamarøy, Steigen og Sørfold. Langs Saltfjorden ligger Bodø, Fauske og Saltdal. Beiarn og Gildeskål er to kommuner i sørvest. De to kommunene Meløy og Rødøy ligger tradisjonelt på Helgeland, men har også et reiselivssamarbeid med Bodø og Salten, og er dermed presentert her.

Bodø har flyplass med mange daglige forbindelser til Oslo, Trondheim og Tromsø, samt noen til Bergen. Det går også fly herfra ut til det vidstrakte kortbanenettet i Nord-Norge, for eksempel til Lofoten og Vesterålen. Bodø er et tradisjonsrikt anløp for Hurtigruta. Nordlandsbanen går fra Bodø via Fauske og Rognan til Trondheim, med videreforbindelse til Oslo.Det beste stedet for ruteinfo er EnTur.

Det går lokaltog på jernbanelinja mellom Bodø, Fauske og Rognan. Fra Bodø går Nordlandsekspressen sørover mot Gildeskål, Meløy og Rødøy, og nordover mot Steigen. Det går også busser på kryss og tvers til selv de minste stedene. EnTur har info om det meste av offentlig transport.

De fleste turister kommer i sommersesongen. Dette er en lys og herlig tid med midnattssol fra sent i mai til begynnelsen-midten av juli. Været på kysten er litt lotto-preget, men i innlandet er det områder med meget tørt og solrikt sommerklima og temperaturer som ofte er over +25. Her snakker vi fjellturer, kajakk, museumsbesøk i romslige åpningstider, fiske…så mye å gjøre, og så mange tilbud. I skoleferien, og spesielt fellesferien, får du også selskap av mange andre turister.

Fra august roer det seg gradvis og etter hvert betraktelig ned, og i september stråler fjellskogen i høstfargene, som jobber seg nedover fjellsida og utover mot havet. Vannet er klart, og lufta forfriskende. Nå synes saltenværingene det er aller best å gå i fjellet, og det er også flott å være på vannet i kajakk eller RiB.Fra midten av september er det gode forhold for nordlys.

Oktober og november kan være gnistrende klare med lav sol og nordlysnetter. Eller stormene herjer, og det rapporteres friskt på NRK fra moloen i Bodø. Nå er det også koselig å være inne på restaurant i Bodø eller på en hyggelig pub på et lite sted i Salten, for folk er ekstra pratsomme i høstmørket.

Mørketida i desemberjanuar har fantastiske solnedgangsfarger midt på dagen, julestemning før jul og mange trivelige konserter, kultur og samvær. Kjerringøy har trivelige julearrangement før jul. Salten har de mildeste vintertemperaturene i  nordlysbeltet, så her kan du se nordlyset uten å fryse.

I februarmars kan du være nokså sikker på snø helt ute ved kysten også, med strålende vinterdager som ikke er så kalde. I innlandet ligger snøen metertjukk og lokker til ski og snøaktiviteter.  Natta er imidlertid reservert for nordlyset, som er gunstig å observere helt fram til slutten av mars.

I april merkes våren, først på de ytterste øyene, som regel er kysten snøfri ved påsketider. Ta en tur i fjæra og se på tjelden og rødsildra. I fjellet ved Sulitjelma er påskeføret imidlertid gnistrende, og solfaktor tvingende nødvendig. I mai merkes våren helt opp i høyden, været er tørt og stabilt og det er mange fridager. Våren er nemlig en uoppdaget og svært vakker årstid i Salten.
 

Mer enn 1000 arrangementer gjennom 2024 i Nordland

Book din opplevelse i Bodø og Salten i dag

Den offisielle reiseguiden til Bodø og Salten med oppdatert informasjon om overnatting, aktiviteter, attraksjoner, arrangement, kultur og turistinformasjon i Bodø og Salten