Kristin Folsland Olsen

Fjelltur til Måhornet på Værøy i Lofoten (439 moh.)

Værøy har kritthvite strender og flott vandreterreng. På turen til Måhornet får du en alt-i-ett-opplevelse av den vakre turøya.

Turen starter ved enden av veien som går forbi den nedlagt flyplassen, nord på Værøy. Følg den gode stien langsmed kysten. Stien går snart opp i den gresskledde fjellsiden, og her er det forholdsvis bratt ned på den ene siden. Turen fortsetter så ned til havet igjen, over en flott strand. Her er det ingen markert sti, men det er bare å fortsette i samme retning over stranda.
Blomstereng og Lofotmagi

Sesong

Mai – oktober

Vanskelighetsgrad

Enkel / middels

Varighet

3-4 timer fra den gamle flyplassen. 1 time fra Måstad.

Distanse

7,2 km en vei


Ved Eidvika, der Værøy er på sitt smaleste, går stien over til sørsiden av øya. Midt på sommeren står markblomstene i full blomst, med sterke, klare farger. Stien følger bortover fjellsiden, og her kan du virkelig nyte naturen mens du vandrer langsmed fjellet. Herfra ser du også bort på den vakre sandstranden Punn Sain som ligger under et annet populært turfjell, Håen. Stranda kan bare nås med båt. Mens du nyter den friske havlufta ser du det turkise vannet i bukta nedenunder deg, og bebyggelsen på Måstad som stadig kommer nærmere.

Fuglefangerbygda

Den lille bygda sørøst på Værøy ble fraflyttet på 1970-tallet. I tidligere tider levde innbyggerne her av fiske, og fangst av lundefugl. Fuglekjøttet ble saltet og kunne lagres over lang tid. Til å hjelpe seg med fuglefangsten, ble det benyttet lundehund. Etterhvert som man gikk over til å fange lundefugl med nett, ble lundehunden overflødig. Men på Måstad tok man vare på den stedegne stammen av lundehunder, og la dermed grunnlaget for videreføring av rasen.
I dag brukes husene på Måstad som hytter og feriehus.

Bratt oppoverbakke på god sti

Gå gjennom hele bebyggelsen og ta fatt på stien som «sikksakker» seg oppover Måhornets nordøstlige fjellside. Fra avstand ser denne bakken ubestigelig ut. Når du nærmer deg og begynner på stigningen, vil du oppdage at det er veldig greit å gå der, selv om det er bratt. Stien er velbrukt og god å gå på der den slynger seg i et jevnt mønster oppover den irrgrønne heia.
Mot toppen slakker terrenget noe ut. Følg stien opp mot venstre og fortsett opp til den store toppvarden. Fra toppen er det flott utsyn mot Røst-øyene som ligger og dupper midt ute i Vestfjorden.
Returner samme vei du kom fra, om du ikke har fikset båtskyss fra Måstad.

Reisen til Værøy

For å komme deg til Værøy må du ta ferge fra Bodø eller Moskenes, eller ta rutehelikopter fra Bodø. Flyplassen på Værøy er ikke lenger operativ etter en fatal flyulykke i 1990.
Værøy har to bosetninger, Sørland og Nordland. I kommunesenteret Sørland bor det nærmere 600 mennesker. Her finnes det overnattingssteder og et lite utvalg av restauranter. På Sørland finner du også matbutikk, flere håndtverksbutikker og andre servicetilbud.
På den mindre plassen Nordland, som ligger nordøst på Værøy, er det ca. 150 personer som holder hus. På Nordland ligger Værøy gamle kirke. Den ble bygget i Kabelvåg i 1714 og flyttet til Værøy i 1799. Det er mulig å overnatte i den gamle presteboligen.

Andre aktiviteter

Sykkel er et ypperlig fremkomstmiddel på Værøy som kan by på 22 km asfaltert vei med liten trafikk. Har du ikke med deg egen sykkel kan du leie dette på kiosken Fru Johansen.
I de bratte fuglefjellene lengst sørvest på Værøy, hekker det om sommeren tusenvis av sjøfugl som lundefugl, krykkje, alke og lomvi. Fuglene kommer i midten av april og reiser i begynnelsen av august. Fra juni til august arrangeres det båtturer ut til de travle fuglefjellene.
Er du selv en ivrig havfisker, er Værøy plassen for deg. Flere aktører leier ut høykvalitets havfiskebåter i høy kvalitet med alt utstyr. Det er også mulighet for å leie fiskeguide som tar deg til de gode fiskeplassene.

Trenger du mer informasjon om Lofoten?

Ta kontakt med Destination Lofoten og få hjelp til alt du måtte lure på om Lofoten!

Relevante aktiviteter