På trappene i Nord-Norge

Sissel Hansen / Destination Lofoten

Visste du at det nå er mange attraktive toppturer som er svært godt tilrettelagt med steintrapper og klopplegging? Sherpatrapp er blitt et kjent begrep blant turgåere, og verdens lengste ligger i Nord-Norge!

Vegatrappa (350 moh.)

Vegatrappa består av kloppbelagt sti, bruer og nærmere 2000 trinn opp til Ravnfloget, 350 meter over havet. På toppen kan du nyte en fantastisk utsikt mot Søla og Vegaøyan verdensarvområde.

Vegatrappa ligger helt vest på øya Vega på Helgelandskysten. Selve Vegatrappa startet litt opp i fjellsiden, hvor første del består av kloppbelagt sti og mindre trapper frem til selve trappa begynner. De 1400 trappetrinnene tar deg til toppen av Ravnfloget. Turen er bratt, men overkommelig for de fleste. Video: Godturen

Underveis i oppstigningen finner du rasteplasser og kan oppdage kreative innslag. Les mer om Vegatrappa hos Visit Vega.

Helgelandstrappa (818 moh.) er verdens lengste!

Helgelandstrappa er en sherpabygget fjelltrapp, tett på Mosjøen. Den som tar deg opp på Øyfjellet, 818 meter over havet. Den er på topp 5-lista over de fineste fjelltrappene i Norge, og øker nå fra 4 175 til 5 500 trappetrinn.

Helgelandstrappa er også verdens lengste steintrapp. Det er Sherpaer fra Nepal som har bygd denne trappa. Trappa ferdigstilles helt i 2023 og teller da rundt 5 500 trinn!

En tur Helgelandstrappa opp en av verdens lengste steintrapper som ender på 800 meter over havet, og en flott utsikt utover området får man virkelig. Video: Opplevelseskanalen

Trappen tar deg raskt opp i høyden med fin utsikt utover byen nesten hele veien. Det er flere rasteplasser på vei opp, med sitteplasser hvor du kan ta en pust i bakken og nyte utsikten. Les mer om Helgelandstrappa hos Visit Helgeland.

Keiserstien i Bodø (366 moh.)

Keiservarden er blant landets mest besøkte byfjell, og er Bodøværingenes favoritt hele året. Fjellet er oppkalt etter den tyske keiseren Wilhelm II, som besøkte toppen i 1891. Det åpne og tilgjengelige fjellet er kjent for sin fantastiske utsikt over byen, havet, øya Landegode, Kjerringøy og Lofotveggen. Sommerstid er dette et av de beste stedene for å se midnattssola.

Keiserstien ble oppgradert og steinlagt av sherpaer fra Nepal for å beskytte terrenget mot slitasje og for å stimulere folk til fjelltur. Trappene gjør turen både enklere og morsommere.

Denne turen starter ved den store parkeringsplassen nedenfor Turisthytta i Bodø og går opp til Keiservarden. Avstanden fra startpunktet ved Turisthytta til toppen er rundt 2,3 kilometer, og tar en halvtime med vanlig turhastighet. Video: Tursiden Salten

Turen kan godt starte fra den nye parkeringsplassen ved det nye Wood Hotel Bodø. Turen via Keiserstien opp til Keiservarden er ingen veldig krevende tur. Les mer om Keiservarden hos Visit Bodø.

Midnattssoltrappa i Spansdalen (410 moh.)

Midnattsoltrappa er en frittstående tretrapp beliggende ved foten av Spanstinden i Spansdalen i Lavangen kommune. Trappa har 2117 trinn, har rekkverk og en bredde på én meter. Den er raskeste turvei opp til toppen av Henrikkafossen, som lokalt omtales som Brudesløret (597 m.o.h).

Starten er nede ved Spansdalselva på Holmenveien. Trappa har noe varierende stigning tilpasset terrenget, med flere rasteplasser underveis.

Midnattsoltrappa ved Tennevoll, turen tar deg opp fra dalbunnen for å besøke den flotte Henrikkafossen (590 moh.). Video: Opplevelseskanalen

Trappen er ergometrisk god å gå i, da den har fast forhold mellom opp- og inntrinn, i motsetning til sherpatrapper, hvor trinnforholdet varierer. Les mer om Midnattssoltrappa på Wikipedia eller Lavangen fjellvandrerlag.

Lyngentrappa ved Lyngseidet (450 moh.)

Lyngentrappa er en steintrapp bygd av sherpaer fra Nepal, med over 1.200 trinn med 450 høydemetre, og slynger seg oppover Giæverlia på Lyngseidet. Den ble offisielt åpnet av Kristin Harila 19. august 2023. Hun satte i 2023 verdensrekord i fjellklatring, da hun besteg verdens 14 høyeste fjell på 92 dager.

En fin tur opp Lyngentrappa, en flott Sherpatrapp som går opp i fjellet et steinkast fra Sentrum av Lyngseidet. Video: Opplevelseskanalen

Sherpatrappa er en del av en lengre vandring som starter i Lyngseidet sentrum. Les mer om Lyngentrappa hos Visit Lyngenfjord.

Tyventrappa (418 moh.)

Hammerfest og Omegn Turlag har bygd steintrapp (sherpatrapp) til byfjellet Tyven. Trappa består av 4 seksjoner, med totalt ca. 700 trinn, og fører opp til turlagets dagsturhytte på toppen av Tyvenfjellet på 418 moh. I trappetraseen er det også bygget vannkanaler, steinbroer, forstøtningsmurer og rasteplasser. Alt av stein som er benyttet er fra området langs trappa.

Sherpatrappen er en turistattraksjon i Hammerfest, Finnmark. Video: Per Harald Olsen.

Ideen til Tyventrappa kom når arbeidet med dagsturhytten den ny prisbelønte hytta på Tyven var ferdigstilt. Ønsket er at turgåerne skal føle seg sikrere på tur, og at den målgruppen som ellers ikke kommer seg til Tyven, blir motivert til å ta turen opp. Fra hytta kan utsikten nytes i le for vind og vær. Det tar ca. en time å gå den korte stien og Tyventrappa opp til Tyven, men du bør regne med minst tre timer for hele turen. Les mer om Fjellturer hos Visit Hammerfest.

Nordkapptrappa i Honningsvåg (308 moh.)

Denne sherpatrappa fra sentrum av Honningsvåg ble offisielt åpnet september 2023. Dette er et samarbeidsprosjekt mellom lokalt næringsliv, foreninger, organisasjoner, institusjoner og privatpersoner, i regi av HT&IF, Nordkapptrappas Venner og Nordkapp & Omegn Turlag.

Nordkapptrappa er en sherpatrapp som ble åpnet sommeren -23, og har startpunkt i gangavstand av sentrum i Honningsvåg. Trappa tar deg kjapt opp i høyden hvor det er en veldig flott utsikt. Video: Opplevelseskanalen

Denne stien betraktes som en moderat utfordrende rute, er nesten 1 km lang hver vei og tar vel en time fram og tilbake. Det er best å besøke denne stien fra juni til oktober. Hunder er forresten ikke tillatt på denne stien. Les mer om Nordkapptrappa hos Uteliv i Nordkapp.