Fjelltur til Verdenssvaet

En av verdens største sammenhengende steinformasjoner er mer enn geologisk moro. Det er en fjelltur som passer like godt for syklister som vandrere. Enkel tur. Rå utsikt. Enda råere turområde.

Sesong

Sommer og høst

Vanskelighetsgrad

Svært enkelt. Gå kun i tørt vær.

Varighet

2 – 4 timer

Høydemeter

385 meter

Lengde

2,4 kilometer

Verdenssvaet eller bare Svadet er en fjelltur som ligger langs med E6 i Narvik kommune. Turen har lenge vært populær blant den lokale og regionale befolkningen. De siste årene har stadig flere folk tatt turen nordover på E6 for å oppleve en av verdens største sammenhengende steinformasjoner. Selve turen på det enorme steinflaket er veldig fascinerende. Men, det mest imponerende av alt er kanskje utsikten mot toppen. Få fjellturer i Nord-Norge gir deg så mye for «penga».

Turbeskrivelse til Verdenssvaet

Turen til Verdenssvaet starter i fra parkeringsplassen som ligger ca. 1 times kjøring sørover langs E6 fra Narvik på høyre side. Om du er på vei nordover ligger parkeringsplassen ca. 10-15 minutter fra fergeovergangen i Skarsfjord langs E6. Vær oppmerksom på at det er begrenset med parkering på plassen, og at man må ta hensyn til andre som ønsker å oppleve den flotte utsikten.

Fra parkeringsplassen går det tydelig sti i retning av Verdenssvaet. I starten følger du et lite vannsystem med noen små kulper som du kan ta en dukkert i når du er ferdig med turen.

Verdenssvaet er en fjelltur som passer for alle

Det er svært enkelt å gå på Verdenssvaet, og denne turen passer for hele familien. Siden det ikke er spesielt utfordrende fysisk, så kan du bære ungene også noen meter om det skulle vise seg å bli nødvendig. Motbakken er også populær for syklister, men da blir turen noe mer slitsom – det er på ingen måte flatt oppover svadet! Bonusen får de som velger to-hjulingen naturligvis når de skal ned igjen. Kan være greit at bremsene fungerer som de skal da.

Verdenssvaet kan være verdens fineste lunsj

Verdenssvaet er verdt turen i seg selv, og burde være et selvsagt mål på alle ferielister til Nord-Norge. Siden turen ikke er alt for tung, så er det en tur hvor du kan pakke med deg litt ekstra, og by kjæresten, familien eller kompisen på en lunsj med ekstraordinær utsikt.

Det som er sikkert er at turen ikke stopper på toppen av selve Verdenssvaet. På toppen flater det ut, og om du går litt ekstra vil du få en masse små vann som åpenbarer seg på rekke og rad. Midt på sommeren holder disse ofte veldig gode temperaturer!

Kombiner Verdenssvaet med andre fjellturer

Område rundt i Narvik er mer enn nok for de fleste, og allerede et område som er særdeles velkjent for klatrere og andre spesialister. Blant annet finner du nasjonalfjellet Stetind rett rundt hjørnet. Fjellturene i Lofoten og Harstad er ikke langt unna og en fin kombinasjon til en tur til Verdenssvaet. Litt nærmere Narvik finner du Skjomen. Et sted som vi ikke blir overraska over om er det neste store i norsk alpint friluftsliv innen få år.

Vil du vite mer om fjellturer rundt Narvik?

Ta kontakt med Visit Narvik og de kan hjelpe deg med alt du trenger å vite!

Se også