Knut Hansvold

Juvet i Altaelva nås med elvebåt

Alta Canyon er det mest monumentale elvegjelet i Nord-Europa, og den beste måten å nyte landskapet er med tradisjonell elvebåt.

Alta canyon kalles ofte juvet, elvegjelet, der Altaelva jobber seg nedover fra Finnmarksvidda til Altafjorden. Flere hundre meter høye klippevegger stuper ned mot strykene, og elvebredden består av ugjennomtrengelige urer av kampestein. Fra en tradisjonell elvebåt ser du gjelet i førsteparkett.

Season

Sommer

Difficulty

Lett

Duration

2-2.5t

Route

Altaelva

Juvet skjærer seg ned i Finnmarksvidda © Knut Hansvold

Båttur er bare mulig midt på dagen

Vi ble med på tur en frisk, solrik julidag. Turen oppover elva starter i grønt, frodig skoglandskap av furu, bjørk og asp, med lave åser, hus og gårder langs elva. Vi stoppet i fiskekulper og fikk høre om laksefisket i elva. Underveis så vi også kongeørn svevende over tretoppene.

Turen går fra grønt landskap til vilt drama

Snart endret imidlertid landskapet karakter, og fjell og klipper krøp nærmere elva. Etterhvert framsto landskapet som mørkt og truende, og vi gikk gjennom flere stryk. Plutselig gikk båten på skrå nesten helt inn i motsatt bredd, og vi gikk forsiktig over de store steinene vi kunne se nede på elvebunnen. Båtføreren vår hadde kjørt elvebåt siden han var liten, og kjenner hver stein oppover.

Til slutt når vi det imponerende gjelet

I Sautso kom vi ikke lenger, strykene var rett og slett for stri. Båtføreren påsto at han ville gått igjennom i sin ungdom, men at motet sviktet med alderen. Det syntes vi egentlig var like greit. Tidligere hadde man ofte en ny båt liggende på øversiden av strykene, slik at man kunne fortsette til noen av de beste fiskeplassene med den største laksen.

En fottur i ura hører med

Først hoppet vi fra stein til stein, så fulgte vi en nesten umerkelig sti i ura opp forbi strykene. Ovenfor strykene flyter elva stille igjen, og vi så veien som fører til den berømte kraftstasjonen i Stilla. Guiden fortalte om kongelige, adelige og gjennomsnittsmillionærer som har fisket i elva gjennom årene.

Gabokjerringa er fin på det

Her ofres det også til Gabokjerringa. Vi så ansiktet hennes i bergveggen mot sør. Hun forlanger dyrt, brunt brennevin, svensk vodka går ikke. Man kan godt la være å ofre til henne, men da biter ikke laksen. Offerhandlingen skjer på den kvasse klippen midt i stryket, og selvfølgelig får alle tilstedeværende en liten dram også. Hva gjør man ikke for å få laksen til å bite?

Laks er sommerens galskap i Alta

Ett stikkord gjelder for sommeren langs Altaelva, nemlig laks. Langs bredden har både lokalbefolkningen og tilreisende laksefiskere fra hele verden slått leir, og elva er en av de beste lakseelvene i verden. Siden fisken biter best om natta, sover fiskerne midt på dagen. Da er det fiskeforbud, og elva er ledig for transport. Du tuller ikke med fisketider i Altaelva, dette tas meget seriøst av alle.

Elvebåtene er en smekker tradisjon

Elvebåtene i Alta er en urgammel transportform. Lange, smekre og flatbunnede tar de seg fram i strykene og på grunne partier i elva. Opprinnelig ble de staket, men nå er båtene forsynt med en påhengsmotor. Siden veinettet er svært tynt i øvre deler av Alta, er elvebåt eneste måte å nå mange gode fiskeplasser. Derfor er denne tradisjonsrike transportformen fortsatt den beste på elva.

Trenger du mer informasjon?

Ta kontakt med Visit Alta og de vil hjelpe deg med alt du trenger å vite!