Kjell Fredriksen

Klatring med guide til Hamarøyskaftet

Det er både karakteristisk og majestetisk der det peker rett opp mot himmelen. Hamarøyskaftet er en av Nord-Norges klatreperler, og for mange er dette den første turen med klatring de prøver seg på.

Den eldste som har vært med Ivar på tur opp til Hamarøyskaftet er 83 år gammel, og den yngste er så ung som 8 år. Kjernegjesten ligger aldersmessig et sted midt i mellom, men felles for alle er at det er litt turvante folk som har lyst til å prøve seg på sin første klatretur med guide. Selv om man har respekt for høyder, så er det mange som ønsker å utforske denne siden av livet i fjellet. På Hamarøyskaftet har man ikke noe tidspress, og dette gjør at det krevende ved turen blir morsomt.

Hamarøyskaftet ser ubestigelig ut fra avstand

Selv om Hamarøyskaftet ser ubestigelig ut på bilder, så vil man faktisk på en klatretur flere ganger møte på hyller som er så store at du kan slå opp et telt der. Hver klatreetappe er kort, og dette gjør at man får fin fly i taulaget. De store hyllene blir brukt til sosialt samvær, og man kan nyte utsikten mens man spiser niste og får i seg noe varm drikke – før turen bærer videre oppover.

Sesong

Mai – Oktober

Difficulty

Middels teknisk, luftig, klatring og rappellering underveis.

Duration

6-8 timer

Distanse

4-5 km

Høydemeter

613 meter

Hvor mye erfaring kreves for å bli med på Hamarøyskaftet?

Har man litt tur og fjellerfaring fra fjellturer som Himmeltinden i Lofoten eller Dronningruta i Vesterålen, så kan man fint prøve seg på en guidet tur til Hamarøyskaftet. Når du drar på en tur med fjellfører så krever det ikke at du har noen kompetanse om bruk av tau, men du kommer nok til å lære en hel masse underveis, som kanskje blir til inspirasjon for å gå videre med klatring.

Hvilke andre turer i nærheten av Hamarøyskaftet kan jeg gå?

Når du først er på tur i området, så kommer du til å være her lenger. Vi anbefaler derfor å legge turen til Hatten i Hamarøy, en tur med veldig fin utsikt som ligger helt ut mot den kjente vestfjorden. Rett ved de kjente hyttene til Børge Ousland på Manshausen ligger Nordskottraversen, denne turen krever også klatrekunnskaper, men om du har lyst på en utfordring til i sjiktet til Hamarøyskaftet – så kan nok dette være den neste guidede turen du blir med på. En annen skjult perle er Gasskatjåhkkå, turen som ligger i litt ukjente Sørfold kan du gå selv. Sørfold er forøvrig et sted som skjuler mange perler av noen fjellturer.

Vil du på tur til Hamarøyskaftet?

Ta kontakt med Visit Bodø for all den informasjonen du trenger vedrørende den herlige fjellturen!

Relevante aktiviteter