Magnus Östh

Reistadløpet er et klassisk langløp i Indre Troms

Hvordan minnes man best en krigshelt? Parader og monumenter? I Indre Troms gjør de det på sin egen måte, de arrangerer Reistadløpet som er et av verdens tøffeste skirenn -akkurat når skiforholdene er på sitt beste.

Webside

https://reistadlopet.no/

Telefon

+47 920 33 430

Season

Vinter

Distanse

34 km / 50 km

Reistadløpet er en del av Visma Ski Classics

Siden 1958 har Reistadløpet funnet sted i Indre Troms. Den 50 kilometer lange løypa går fra Setermoen over fjellet til Bardufoss, og har en høydeforskjell på over 500 meter. Fra 2017 inngår Reistadløpet i Visma Ski Classics, en serie på 13 langløp i klassisk stil.

Ei tøff løype

Løypa følger ikke dalbunnen, den går over to fjell. Etter starten på Artilleriplassen på Setermoen går det først gjennom slakt skogs- og myrterreng, før den store styrkeprøven kommer. Fjellet Orta er nesten 600 meter, og oppstigningen er temmelig bratt. Så går det nedover til Kampenhytta, før det går rundt 250 høydemeter opp til Sundlifjellet. Før man til slutt kommer inn i en ny nedkjøring til Bardufoss.

Diagonal på villsnø i påskesol

Reistadløpet går rundt første april, akkurat i den beste tida for langrenn i Nord-Norge. Vinterstormene har herjet fra seg, sprengkulda slipper taket og det er mye sol og finvær. På solsida av fjellet er det gjerne mange plussgrader. Det er ikke et eneste fnugg kunstsnø, det metertjukke laget har ramlet ned fra himmelen av seg selv, det man i klimaendringenes tidsalder kaller villsnø. Det bratte terrenget gjør at det blir svært utfordrende å stake på usmurte ski, og diskusjoner om smøring, og til og med felleski preger ukene i forkant.

Her finner du opphavet til «samling i bånn»

Ole Reistad var offiser og idrettsmann, og i 1928 deltok han i det første OL i St. Moritz i 1928 i militært patruljeløp, som er forløperen til skiskyting. Foran en lang nedkjøring sa han til de andre på laget; «samling i bånn, gutter», som siden har blitt et fast uttrykk i kretser også utenom idretten. Den krappe nedkjøringa sikret Norge seieren foran favoritter som Sveits og Finland. 

Krigshelt

I 1940 var Reistad sjef for speiderflyene på Kjeller ved Oslo. Under det tyske angrepet fikk han transportert avdelingens fokkere til Bardufoss, og ble utnevnt som sjef for flystyrkene i nord. Han var en forgrunnsfigur i kampene om Narvik. I slutten av 1940 tok han seg via Sovjetunionen fram til Canada, hvor han bygde opp det norske flyvåpenet fra basen Little Norway ved Toronto på en forbilledlig og motiverende måte. Etter krigen ble han sjef for flyvåpenet i Nord-Norge, som han bygde opp fram til sin død i 1949.

Siden 1958

Det første Reistadløpet fant sted i 1958. Løpet hadde da et sterkt militært tilsnitt, og skyting og avstandsbedømming inngikk i løpet. Etter hvert har Reistadløpet blitt en sivil folkefest med stor lokal deltakelse i mange klasser, ned til trimklassen som går uten tidtaking. Eliteløperne samler seg imidlertid om langløpet på 50 kilometer.

De store skirennene

Reistadløpet er fra 2017 en del av en prestisjefylt samling langløp på ski samlet i organisasjonen Visma Ski Classics. Det svenske Vasaloppet, det italienske Marcialonga og Birkebeinerrennet på Østlandet er de mest kjente av de til sammen 13 løpene. Dermed deltar verdens beste langløpere, både damer og herrer, og Reistadløpet er blitt en viktig arena for en stadig mer populær gren av skisporten.

Gå løypa på egen hånd

Om du ikke føler for å delta i løpet, kan du gå løypa på egen hånd. Ivar Holand fra Reistadløpet foreslår å starte ved skistadion på Setermoen og så ta en snarvei ved Kampenhytta, og dermed få en flott tur på vel 3 mil. Vi anbefaler turen fra slutten av februar til ut april, men ta med nok mat og riktig turutstyr, se DNTs anbefalte pakkeliste. Det er nemlig ingen bebyggelse langs ruta. Over det siste fjellet har du utsikt fra fjorden i Sørreisa helt inn til svenskegrensa.

Reistadløpet-logo

Mer informasjon

All informasjon du trenger vedrørende Reistadløpet finner du på deres hjemmesider.