Rundhaug Gjestegård

Rundhaug gjestegård er et ekte trehotell med spøkelse

Et trehotell bygd for engelske lakselorder i 1905 havnet i begivenhetenes sentrum i 1940. I dag er det kun fred og ro her.

Allerede inngangen gjennom glassverandaen setter stemningen; gjennom smårutede vinduer ser man ut over Målselva og gressplenen. Spisesalen har himling av mørkt tre, møbler i dragestil og utsmykninger fra ulike stilepoker. Trappene svinger seg i elegante jugendlinjer. Det hele er litt Carl Larsson-aktig romantisk, med utsikten til breene mellom de nesten 1500 meter høye Istindan som en virkningsfull kontrast.

Lakselordene var de prominente gjestene

I 1905 åpnet trehotellet. De engelske lakselordene var tallrikest blant gjestene, for Målselva som flyter forbi hotellet er en av landets beste lakseelver. Også den tyske keiseren Wilhelm var innom flere ganger på sine sommerferier i Norge. For øvrig bodde alle som reiste standsmessig i nord på Rundhaug gjestegård. De fine gjestene ble passet på av Amanda Sandmo, hotellets myndige og arbeidsomme direktør. Lokalbefolkningen ble holdt på behørig avstand, bortsett fra tjenestepikene som jobbet her under streng disiplin. Amanda går visstnok igjen, hun kan dukke opp på et rom for å sjekke at alt ser bra ut.

I 1940 holdt konge og regjering til her

Under krigen i mai 1940, mens kampene raste i Narvik og Sør-Norge allerede var okkupert, holdt kong Haakon, kronprins Olav og regjeringen til i Troms. Kongen, kronprinsen og regjeringsmedlemmene overnattet flere netter på hotellet i slutten av mai. Her ble også en lokal sangfugl oppdaget, 17-årige Aase Nordmo Løvberg ble hentet for å synge for konge og regjering. Hun ble senere en internasjonal operastjerne. Da tyskerne rykket inn etter 7. juni, okkuperte de hotellet og hadde det som hovedkvarter i området under hele krigen.

Rommene er smakfullt oppusset

Rommene er restaurert med en respektfull og mild holdning. Paletten for bakgrunnsfargene spenner fra magnolia til fransk hvitt, mens gardinene og sengeteppene har livlige, friske farger og mønstre. Sengene er nye, men ellers er rommene utstyrt med gamle møbler, ikke bare fra århundreskiftet, men fra hele det 20. århundret. Hotellet fyres opp med en fyrkjele i kjelleren, så det finnes ikke noe lufteanlegg. Dermed er det naturlig luft, og absolutt helt stille.

Keiser Wilhelm-suiten eller Sonja Henie-rommet?

Hvert rom er oppkalt etter en kjent person med tilknytning til hotellet; keiser Wilhelm har fått en hel suite, og Aase Nordmo Løvberg er selvsagt husket. Sonja Henies rubrikker i gjesteboka der hun skriver seg inn som «filmstjerne, Hollywood» henger nå i glass og ramme på hennes rom. Enkeltrom, dobbeltrom og suiter finnes, noen har bad, mens andre har dusj og wc på gangen og en badekåpe for slike besøk.

Laksefiskerne kommer ennå om sommeren

Om sommeren kommer laksefiskerne ennå til Rundhaug hotell, som tradisjonen tro tilbyr overnatting med fiskerett. Fiskeguide kan også ordnes. I kjelleren er det en engelskinspirert pub hvor storfangst feires. Vandringer, småturer i furuskogen eller toppturer, sykkelturer og padleturer hører også med om sommeren, men man bør sette av rikelig med tid på terrassen, i Målselv kan sommertemperaturene bli svært behagelige.

Om vinteren danser nordlyset på Rundhaug

Det tørre innlandsklimaet på Rundhaug er perfekt for å se nordlys. Nordlysjakt med bil, hundekjøring og skuterturer står på programmet, men du kan også ta en tur på spark på egen hånd. Noe av det beste man kan gjøre på vinteren, er å ta med sin kjære til et romantisk opphold; se etter nordlys på kvelden, gå en skitur, nyte litt god mat i hotellets restaurant, gå i sauna i velværeavdelingen i kjelleren og ellers bare være sammen.

Visit Tromsø